Olof Armini om fåglar och natur

Fältbestämning, fåglar, miljö, natur.

TRUTKASKAD 16 aug 2017

without comments

Som jag hoppades i förra blogginlägget – och mer!!!

Vi åkte från Västris en timme tidigare 0700 och var på Hoburgen strax efter 0800. Mild SSO, soldis men en litet hotande molnbank i SV.

En hel del rovisar över åkrarna och redan vid Sundrekastalen en Bivråk.

Hoppade vid parkeringen medan Anders tuffade vidare mot Rivet. 0814 skickade jag första larmet, den gamla Brungladan som varit där hela sommaren. Tillsammans med 2 Rödglador, några Brunhökar och en biffig Duvhök.

Belåtet strosade jag vidare förbi glada ringmärkare, Malin, Sivert och Juho, till väntade kaffet och Anders som fått sällskap av Lasse N.

Innan dess spanade jag in två granna gulbenta Gråtrutar. Som det skulle visa sig en KASPISK TRUT och en MEDELHAVSTRUT. Dom kunde ses från vår “kaffestuga” och Anders plåtade reflexmässigt.

Som en virvelvind svepte truttornadon över oss. Längst bak till höger står MEDELHAVSTRUTEN och kliar sig. Lägg märke till bara en vit slant på vingspetsen, gula ben och den något mörkare gråfärgen än  Gråtruten som simmar. Ovanför den står en Silltrut, fuscus, gammal fågel med nätt huvud och näbb. Vänsterut i förgrunden en het Cachinnans kandidat, högbent, strikta tertialer, fintecknade större täckare, inruggade ryggfjädrar… Till slut längst till vänster också en spännande Silltrut, grövre näbb och kraftigare huvud än jfr fuscus, ljusare svart mantel, kanske en västlig Silltrut 3K? Naturligtvis tankar också i riktning mot TUNDRATRUT.

Tyvärr hade den adulta KASPISKA TRUTEN glidit ut till vänster. Men fina foton på den och MEDELHAVSTRUTEN finns på AP signerade Juho och Lasse J från senare på dagen.

Som vanligt när det stormar får man hålla i hatten och då händer det att mycket annat blåser iväg. Vi ägnade tid och plåtade denna 1K Cach/Mich

Vill ha den till Mich, grov näbb, kantigt huvud – men dålig gonysvinkel, cafe-au-lait färgton, finmönstrade större täckare aningen besvärande liksom och framförallt att det räknades till över 10 1K Cach av superexperterna.

Vi fick också en het kandidat på 2K TUNDRATRUT, snarlik och kanske samma som finns på AP plåtad av Lasse J. Men i villervallan blåste den hatten av och ersattes av denna

Intressant men kanske bara en mössa?

Efter detta fick vi svalka av oss med några Skäggmesar och 2 Tornfalkar på Faludden.

Och naturligtvis ett besök vid vattenhålet i Hemse.

 

 

 

 

Written by admin

August 18th, 2017 at 11:10 am

Leave a Reply