Olof Armini om fåglar och natur

Fältbestämning, fåglar, miljö, natur.

Höstjaktstart 2017

without comments

Vill minnas att gåsjakten startade i mitten på Augusti och sammanföll med de första “land”sträcken, vadarsträcket har ju hållit på ett tag.

Så ock nu, 22 augusti, flockar av Bändelkorsnäbbar längs Västkusten och i Falsterbo utsträckande Stäpphök och Ormörn tillsammans med >1000 Bivråkar. Både mängd och exklusivitet!

Igår belystes ett annat fenomen, med en gammal Tärnmås i Jönköping, en naturens ryssja som kan liknas vid de klassiska Helgolandsfällorna. Landbaserade sådana är Falsterbo och Ölands södra udde, de mest omtalade i Sverige. Vattenbaserade är tex Laholmsbukten, Vänersborgsviken och Södra Vätterstranden. För den sistnämnda med Visingsö som brännpunkt i parabeln behöver bara – Papegojalka, Kolymasnäppa, Kaspisk pipare …! – nämnas!

I blixt och dunder mellan elavbrotten kämpar jag på Gutarnas ö. Litet tamt när jag nämner 2 Bivråkar igår mot söder och en Stenskvätta plus en Törnskata, båda 1K rastande på tomten. Men masar jag mig några km hit och dit, ned till stranden eller Paviken, en bit utefter Paån. Ägretthäger, Medelhavstrut, Kaspiska trutar, Havsörnar, Bruna Kärrhökar … 

Här foton av Medelhavstruten, iPhone genom tub. Långa, gula ben så att jag tänkte att det kunde ses! – Tja!?

Och då kommer vi in på annat fenomen och annat spår.

Nya landvinningar, kameror, kikare, ljudupptagningar, DNA …, ja allt, är ju fantastiska men ökar i samma grad manipulationen, den medvetna styrningen. Den största är att vi tror på objektiviteten i tex ett foto.

Två bilder på samma vy med tidsskillnad och olika redigerade. På vänstra bilden kliar sig en Medelhavstrut och jag pekade på gula ben, obefintlig slant på vingspets och mörkare mantel, vilket ytterligare kan förstärkas med mörkfiltrering.

På nästa bild har den ljusast mantel, även med filter!! Kan där åberopa vitt, kantigt huvud, blödande näbb. Dessutom – är den vänstraste, med mörkast mantel, en 3K+ Kaspisk? – HUP

MANIPULATION!

Människans kommunikation innehåller/består av manipulation. Vi övertygar medvetet.

Som Frank Underwood inleder House of Cards, “Jag älskar människor för att de vill manipuleras”.

Jag vill tillägga, vad annat kan vi. Och min egen devis är “Jag tror på allt men litar på inget”

 

Written by admin

August 22nd, 2017 at 3:47 pm

Posted in Västergarn

Leave a Reply