Olof Armini om fåglar och natur

Fältbestämning, fåglar, miljö, natur.

Skritt augusti 2017

without comments

Med tanke på hästens gångarter snabb-skritt, snabbare-trav och snabbast-galopp och hur vi dagligen ser fårbonden med sin ungar på häst jaga in fåren. Och med tanke på hur tempot i fågelskådningen successivt höjs. Skritt till prim september då det övergår i trav fram till någon gång i oktober då det exploderar i full gallopp.

Alltså “skrittade” Anders och jag iväg 0800 torsdagen 24 augusti. Lugnt men ändå strategiskt valde vi Näsudden. Mycket vilsamt i lätt bris från NV och sol. Minst fem Havsörnar satte sprätt på änder, vadare, starar och andra fågelflockar.

Den här gamla örnen gjorde länge livet surt för en fiskande Storskarv, innan den tappade lusten och drog vidare. Vi jobbade för att att få upp tempot i fina vadarflockar men kunde bara plocka 2 av respektive Mo- och Spovsnäppa som bäst. I stora ärleflockar blev några fortfarande juvenila Gulärlor bästa pulshöjare.

Inte lottlösa, till härliga chokladkaffet sjöng Gråsälarna sin mänskliga sång från Näsrevet och en tidig Stenfalk jagade runt med några Sparvhökar. Stenfalken är känd för att ofta kompisjaga med andra rovisar.

Next-stop blev Au riv och kanske missade jag för 50-11 ggn Rostanden som tydligen återvänt till platsen för första upptäckten, Rivsviken.

Hade det kryllat av fågel på Näsudden så megakryllade det här. Fortfarande nästan bara common stuff. Ett litet plus för en Höksångare i strandvegetationen.

Och när vi senare avslutade vi Faluddens fyr en Blåhake med 3 Flugsnappararter, Grå, Svartvit, Halsband och en grann Rödstjärt.

Ett sista titt över havet – MINSANN! – först en Silltrut, en adult med ljus mantel och klara drag av GRAELLSII! Så minst två mörka Kustlabbar som prejade måsar och tärnor över det stilla havet, där det guppade en Gråhakedopping.

Kan heller inte låta bli att suga på på sviten av gamla Medelhavstrutar sedan “våran” 16 aug på Rivet

Rivet 16 augX3 (Samma?), Västergarn 20 aug och Brissund 23 aug (Samma?), Öland 26 aug

Dessutom flera i Simrishamn-förstås.

Written by admin

August 27th, 2017 at 7:16 pm

Posted in Uncategorized

Leave a Reply