Olof Armini om fåglar och natur

Fältbestämning, fåglar, miljö, natur.

Trav 29 aug 2017

without comments

Uppbrottsstämning, Eva skulle hem till Götet,litet i förväg.

Men vi låg “steget före”. När Anders ringde på  morgonen, “Ät upp gröten, klockan 1000 drar vi”, så drog vi.

Färska rapporter om Rostand, Stäpphök, Fjällpipare, två årsare för var och en. En klar tempohöjning av skådandet!

GPS sade att 1128 skulle vi vara framme vid Rostanden. De två ursprungliga upptäckarna Gutt och Anders bekräftade när vi mötte dem vid Muskmyrparkeringen.

Uppblåst svepte jag med kikaren längs Rivviken. Enligt G o A, sufflerade av ingen mindre  än Stellan H skulle den sitta på en sten, nedanför bunkern. TABLÅ, några Dudes gick och samlade pinnar i strandkanten och allt flygfärdigt var borta med vinden. Dipp, luften gick ur ballongen!

Bimbi kom förbi, försökte både med högre makter och tröstens ord. Men det var Anders som tog tag i situationen, han “hade” ju redan Rostanden på Fårö, ” Gå till Flisviken, en halvmil bort. Kanske finns den där någonstans? Jag dricker kaffe och åker sedan dit!”

Själv tänkte jag, “En sketen Rostand, men inte fel att få några km på Hälsa-appen och alltid kunde man hitta något.”

När jag gått längs hela Rivviken och just skulle lämna den, fick jag infallet att ta en sista titt bakåt och…

Långt bort, men jag återvände mot Rivet och Anders och fick den “sketna” fågeln hyggligt nära. Visst är den honfärgad, men sannolikt är det väl ändå hanen som ruggat till vinterdräkt, dvs förlorat svarta halsbandet och blivit vitare på huvudet.

De var ett par som först sågs i Rivviken 11 juni och samma dag senare i Stockvike. Sedan tog de sig till Fårö och Norsholmen, där de först sågs 24 juni. 1 juli försvann de, men hanen återkom ensam 23 juli och stannade till 3 augusti. På foton ses en successivt slitnare dräkt.

Så dök hen upp i Stockvike för en dag, 10 augusti innan det åter var dags för Rivviken, åter till brottsplatsen 26 augusti!

Vi på banan igen! Trodde på rovisar. Mycket Tornfalk och Lärkfalk, segt vid Muskmyr trots entusiastiska bongare från Finland och en från Muskö. Vi piggades upp av en juvenil Rödglada på nunnerakan, innan Faludden.

Sena denna dag valde vi bort Au riv och bet igen i det sura äpplet från Stockviketornet – lågt vatten och mängder av vadare i yttre viken och rivet. – Tröst en Ägrett i vassen.

Och så tittade jag in över land mot NV. Kungsörn, Havsörn, Tornfalk och så en mindre spetsvingad kärrhök i småbråk med en Brunhök. Låg ganska högt och långt bort så svårt med dräktkaraktärer. Men så gick den ned med skogen som bakgrund, så både översida och undersida kunde ses. En hane STÄPPHÖK. I vissa ljus och vinklar inte så tydligt blek vilket tyder på en yngre fågel.

Kommer så närmare och ses bra. En 2K hane STÄPPHÖK med alla grundkaraktär, liten kärrhök, helljus under med svart kil på vingspets, kort spetsig hand, ljusgrå grundfärg på översida i vissa ljus sågs inslag av ungfågeldräkten bra tex runt huvudet, vit övergumpsfläck mm.

Och jag årsade min andra art och Anders sin första. Grymt härligt och fint travtempo.

Och hemmavid travar det på. Kungsörn, Havsörn, Pilgrimsfalk, Ängshök passerar tomt 510 alltmedan 4 Ägretter fiskar i Paviken ett stenkast bort. 31 augusti och september knackar på.

Written by admin

August 31st, 2017 at 4:08 pm

Posted in Uncategorized

Leave a Reply