Olof Armini om fåglar och natur

Fältbestämning, fåglar, miljö, natur.

Lyckat avbrott

without comments

Turbo – ett understatement i månadsskiftet sep/okt. Vindar och tryck av alla styrkor från alla håll.

Frustrerande nedslag av fåglar på öarna i Östersjön. Och Gotland “drabbades förstås litet lagom. Anders rapporterade och fotograferade en handfull delikatesser. Bara att gratulera och inse att han tar en ointaglig ledning framför mig i årets Gotlandsrace. Litet värre att han dragit med sig Lennart W, denne knivvasse artjägare som alltid utgör ett hot mot min ställning som årets främste icke-gute i artracet. Nästkommande treveckorsperiod räknar jag med, att med Anders hjälp visa var skåpet skall stå!

Mjukade med Kattuggla från balkisen och några Bändlar i en klassisk bändellärk på vägen  till  David.  Så 21 sep från David, “0600 imorgon på OR mot Falsterbo. Skådning från 0930 på Falsterbonäset!”. Skrikörnarna av fulvescenstyp från Öland och Stäppörnen stod på agendan. Ett riktigt twitchingdrag.

22 sep randades med tungt, disigt väder. Redan innan gryningen i Korsvägenrondellen bestämde vi Halland och minst fyra timmars längre skådartid. Klokt.

Vi började med säkra Getterön. Grymt mycket gäss och tranor. Buskarna lät ana en småfågelpotential, mycket Svarthättor, Ärtsångare, Blåhake, Skäggmes, Fors- och Gulärlor mm Ute i reservatet Isländsk Rödspov 2ex, Bläsgås, Havsörn, Pilgrimsfalk mm. Välbehövligt toalettbesök till tranmusik ljudande ur fläkten efter härliga matsäckar.

Vidare mot Lynga. Stannade vid avfarten från europavägen, några Rödglador och en Blåhök. Så sedvanligt tryck på strandängarna och dags för räksalladslunch på sten mellan koblajorna. Target species var efter larm Svarthalsad dopping och Nilgås. Men innan dess sög vi in en STÄPPHÖK, 3K+ hona, 1-2 Pillar, juv och en sträckande Gjuse.

Vi avancerade ett snäpp till Lisered och fann Target species, 2 av varje plus en Stripgås. Bland tusentals gäss och ett irriterande dugg.

Gav inte upp utan sökte oss vidare norrut till Smedsgård. Rapporter om två Taigasångare i området. Den första abetade vi in vid Turkduvevägen bland mycket Gransångare, en del med lustiga “seopp”lätet. Den andra vid Åsenvägen. Den hördes bara, innan jag hittade den i en talltopp i allra sista dagsljuset!

David klämde örnarna några dagar senare – förstås!

GRATTIS

 

Written by admin

October 14th, 2017 at 3:10 pm

Leave a Reply