Olof Armini om fåglar och natur

Fältbestämning, fåglar, miljö, natur.

Stormens öga

without comments

4 oktober medelvind VSV 15 m/s och stormbyar. En och annan regnby och varning för högvatten.

Äventyrligt värre, när Bernt mötte upp 0600 utanför OR. Bemannad, men fick ändå reprisera de fyra trapporna för mobilen på toaletten.

Kontakt med David som övernattat i bilen på Kråkudden. Kunde rapportera faran över för högvattnet och plats i “skyddet” – bara det – och så att Albin Trossen inte passerat.

Med raska steg forcerade vi vindbyar och regnstänk. Fick hjärtat i halsgropen när Bernt störtade ned i ett slånbärsris. Ingen fara och inte heller vadet beredde något problem.

Fina platser bredvid en räcka prominenser som Niklas A, Bertil B, Lars A, Jan-Åke N m fl. Hann också lagom till en Svartnäbbad Islom. Gott tryck på både vind och fåglar. Havssulor förstås, och rätt säsong för Storlabbar. Inte Davids presumtiva Sydpolslabb från gårdagen dock.

Ser bra ut med kontrasterande ljus kropp och tydligt vitt diagonalband på undervinge men, men… Kanske ändå inom ramen för en gammal sliten Storlabb???

Faktum är att David och jag hade en Sydpolare i Hua Hins hamn julen-87. Den omnämns i “Birds of Thailand” och närmaste misstagsrisken var ett gäng Brellar.

En Bredstjärtad labb passerade också Hönö, liksom 2 Fjällabbar, alla ungfåglar. Brellen jagade först småfåglar men övergick sedan till Havstrutar!

Tärnmåsen från igår inte idag, men Dvärgmåsar och Tretåmåsar. Litet dystert när Albin rapporterades från Skåne. Måste ha passerat långt ut. Sågs ju igår i Grosshamn.

Kompenserade med Grålira, 2 Brednäbbade Simsnäppor, åtminstone nr 2 sågs mycket bra, en Lunnefågel och gott om Toppskarvar.

Bernt avvek litet tidigare och fick kraftiga förhållningsorder att hålla mobilen redo. Istället höll alla vi i “hajdet” på att blåsa väck, en orkanby med knytnävsstora hagel vräkte rätt in. David och jag klarade oss hyfsat, med utrustning tryckte vi oss mot bakväggen. Andra kröp ihop på golvet och lämnade kikare och kameror åt sitt öde.

Alla red vi dock ut attacken från vädrets makter och kunde summera en strålande skådardag trots Trossens svek!

Written by admin

October 14th, 2017 at 5:04 pm

Leave a Reply