Olof Armini om fåglar och natur

Fältbestämning, fåglar, miljö, natur.

Vadare 2-09

without comments

Trots några väderbakslag med hård vind från västsektorn och nederbörd låter vadarnedslagen vänta på sig. Skall fortsätta uppföljningen trots en trög start.

Med julis inträde börjar en del calidris dyka upp. Som mest hittills 11 kärror och 4 mosnäppor. Också en mindre stranpipare som litet udda.

Glömde också nämna bland redan-juni-vadarna på lokalen, såväl enkelbecken som storspoven.

Det skrällde rejält den femte. Tyvärr blev det bara något bortflyende, ogripbart, som så ofta.

Vid sju på morgonen gjorde jag min dagliga sats-yoga på solmattan utanför köket. Då plötsligt ljöd distinkta visslingar uppifrån. Istället för att rusa efter kikaren försökte jag koncentrera mig på lyssnandet. Inriktningen var omedelbart en pipare med vibbar åt tundravarianterna, amerikansk eller sibirisk!? Inte fullt så snärtigt som sibirisk – den kan jag bäst. Hittar den inte med falkblicken.

Cyklade efter yogan ned till hamnen, där Bertil stod posterad på piren. Det vanliga: “Har det vart nåt?” besvarades med några kärror och en gammal dvärgmås och så ett mummel med något om en pipare. “Va, va!!!! Har du en pipare?” Jag apporterade! “Naaee. Något jag hörde flyga förbi.”

I första euforin tog jag det nästan som ett bevis för min amerikanare. Vid närmare eftertanke dock – ej så! Bara en rejäl skräll i fjärran!

Written by Olof

July 9th, 2009 at 12:46 pm

Posted in Västergarn

Leave a Reply