Olof Armini om fåglar och natur

Fältbestämning, fåglar, miljö, natur.

Tjurrusning 1:a april 2018

without comments

Tjurrusning – kalvdans – vårkviga välj själva.

La mig tillrätta. Skulle belönas med sista delen av norska nordic-noir, Gränsland och en liten slummer. Efter morrondont; Svältis/Pais tor, följt Eva – alltid på G, tagit över en framtida färd till Cactus hotel på Rhodos och ett präktigt lunch-kaffe i magen.

Mobilen skräller, Anders : “Mikael, Rödhuvad dykand, Släkvik vid Svältis” Blixtsnabbt sätter autopiloten på mig skådardressen och jag tom lubbade några partier på Svältisvägen – hoppas ingen ser 71-åringen. Men Anders hade sett från caretan och han är läkare, Spela inte rysk roulett med hjärta-o hjärna!!!

Jag blev inte min egen bödel denna gång, men jämväl andras, dykanden var en hybrid, GräsandXRödhuvad, tror jag.

Gamle vännen Ingemar från Vänersborg backar upp.

Men själva sänket blev vingöversidorna, som också kraftigt indikerade Gräsandsinslag.

Mikael, Anders och jag kunde dock gotta oss åt gårdagen, Fjällgås i Östergarnsdalen.

För Anders och mig en tur i oturen.

Övermodigt räknade vi med tidig rapportering av gåsen som setts da´n innan. Om inte så drog vi söderut för egna upptäckter. Blev Rivet med en Rödhake, en Hämpling och en Större strandpipare. Juppen dök upp och vralade om Fjällgåsen från igår och att Mikael återupptäckt den idag.

Tungt men fanns inget val. Vi anammade Juppens tips om Trädlärkor vid Muskmyr – en tröst liksom vårt arbete med giftiga gäss i Burgsvik rossicus vs fabalis

tror själv på 2,5 rossicus, tvåa för de två till höger. Av 27 kombinationsalternativ, rossicus, fabalis, hybrid finns de flesta föreslagna på nätet – hö! IOC och engelska RK har bestämt att de skall vara olika arter from 2018. Stackars oss skådare!

Vi hade 1,5 h innan vi var i Östergarn. Jag var fortsatt övermodig och föreslog handling i Hemse, glasbanken hägrade med öppet på Påskafton – uj! Anders var klok, håll GPSen på G och snabbaste vägen, inget snack om någon glasbank!

Och helt fantastiskt ledde dom oss fram över skogs-o kostigar. Först tomma fält, men där några Grågäss och där några Vitkindade. Och längre bort en större flock – några  Bläsgäss stack fram bakom en vall. Och visst eller …!? Anders anbefallde ett självmordsdrag. Och efter några minuter hade vi friare sikt men längre avstånd. Ljuvliga obsar, men underbart är kort, en Havsörn och flocken putz-weg ses inte mer. Vad hade hänt om vi tagit en kisspaus?

Detta är inte 1:a april det är skådarens vardag

 

 

Written by admin

April 1st, 2018 at 6:55 pm

Leave a Reply