Olof Armini om fåglar och natur

Fältbestämning, fåglar, miljö, natur.

Sundre-83

without comments

Hörde just på Cirrus, väderprogram på P1. En lyssnare ringde in och berättade om järnnatten före midsommar 1983 på Gotland.

Klockan tre på morgonen onsdagen 22 juni 1983 väckte David mig. Vi tältade strax öster om Barshageudd och cyklade runt och skådade på Sudret. Det var alldeles stilla och svinkallt. Frosten krispade under däcken när vi cyklade över Alvret och i kvarnen satt en årsunge kungsörn och skrek hungrigt. Annars hördes en kornknarr och en näktergal och i övrigt knäppte bara kylan. MEN så de allra underbaraste toner från Kastalen, en busksångare som satt och smäktade. Vi blev plötsligt alldeles varma och bara njöt till litet frukt och en familjekaka Frukt&Mandel – mums!

Vid hemcyklingen da´n därpå passerade vi vissnade potatisåkrar och toppskotten på barrträden hade fallit av. -5 grader pratades det om och tidigare nämnde lyssnare uppgav -10 medan SMHI hade -3 noterat för Hemse, den natten till onsdagen 22 juni 1983, två dagar före midsommar.

Jomenvisst det var vår första “riktiga” busksångare. Den var känd och ringmärkt, förmodligen den fågel som ringmärkts av Sundregruppen en månad tidigare. Det dröjde bara till 26 juni så hade vi ett nytt ex vid Paån på höravstånd från tomten! Så kan det vara!!!

Written by Olof

August 2nd, 2009 at 1:36 pm

Leave a Reply