Olof Armini om fåglar och natur

Fältbestämning, fåglar, miljö, natur.

Stäppsångare och sydpolslabb

without comments

Här klockar det in!!

Litet överlägset uttalade jag mig kring en lundsångare på Tjolöholm. Så “som brev på posten” en stäppsångare i Bohuslän. Finns små tvivel att det rör sig om en 1K “caligata” från utbredningen västerut; frekventa häckningar i Baltikum (och Finland??). Har liknande SO-drag som lundsångaren. Och plötsligt är bilden för “Tjolöholmaren” från svart till vitt!?

Hoppas – hoppas jag får tillfälle att dammsuga Västergarn med Anders och kanske Janne. Bushfighting i den miljön slår nästan allt – eller!?

Havfsfoglarne!!

Björn D är en eminent skådare och har också den där framförhållande attityden som ger både “ett brev på posten” och “vad var det jag sa´”.

Han lade en ALERT på www.kustobsar.se/forum om sydpolslabb. 18-årsdag från när det lades ut klockrena foton på en sådan från Hönö. Inga 2 kmetare utan rätt över “hidet”. Detta följde på en superhets i England på just sydpolslabb.

Suveränt nog följdes detta av en annan av mina favoriter Martin A, som har det där litet extra som Björn. Han satt på Hönö dagen efter årsdagen och lyckades med sin fotoexcellens (på nästan 2km!) plåta en storlabb(?) som skulle platsa i kollektionen från -91!!!!!

Kolla bara!

http://www.birds.se
http://www.pbase.com/alexandersson/image/116021919

Hej-å-hå! Sydpolslabben hör till storlabbskomplexet, något i stil med grå/silltrutsgyttret. Har själv sett en sådan i Thailand, dvs en storlabb som rimligtvis är en sydpolslabb enligt gängse uppfattning!? Dräktmässigt uppfyllde den oxå alla krav.

Det är litet kinkigare här i Atlanten. De sk “hästlatituderna” tycks här utgöra en kraftigare barriär än i Stilla Havet/Indiska Oceanen. En anledning varför man kan misstänka alla albatrosser “from downthere” att vara “ship-assisted”. När det gäller de mindre albatrosserna häromåret tycker jag indikationerna är supertunga. Å andra sidan drar tiotusentals större liror från södra halvklotet en “Atlantic loop” – tänk om vi fick se mer av dem!

Men tillbaka till sydpolslabbar och min förmodan om “ship-assisted” även här. Dock med en ALERT vid sidan av Björn och Martin – kanske en over-flow från the Pacific.

Då skulle jag också vilja att RK förnyat granskade Davids och min Sverigeförsta KANELAND 1980. Det var nämligen en solklar sådan, den var inte vingklippt, den hade inga ringar och kanelanden i Västra USA är en långflyttare väl i klass med sydpolslabbar, stäppsångare och lundsångare!!!!

Så det så!

Written by Olof

August 16th, 2009 at 6:19 pm

Posted in Uncategorized

Leave a Reply