Olof Armini om fåglar och natur

Fältbestämning, fåglar, miljö, natur.

Hortulan

without comments

Klippte just en hortulan (söndag 23 sept), ortolansparv från Joberg-plattan, sånär en hotspot. Ser då att det är hyggligt tryck på arten just nu; Grötvik, Brudarebacken mfl ställen. Dock far from invasion utan ganska normalt och ingen nyhet på plattan.

Het art just nu verkar vara med sedvanlig reservation bändel, droppar in rapporter här och där, men mycket hörobsar och vi minns hur den utlovade bändelhösten förra året dog ut!

Brunglada är mer substantiellt, många obsar över hela landet och en variation av gamla och unga tyder på en hel del häckningar. Brungladan är inte så tät som rödgladan i sin utbredning i Sverige utan mer “scattered”. Kolla noga, just ungfåglarna är inte alltid så lätta och – fy fasen – hybrider förekommer.

Labbarna har visat upp en lovande augustibild. Speciellt många brellar. Mest litet äldre så det behöver kanske inte betyda invasion av ungfåglar senare. Har ju själv lyckats förutom med fjällis, men det finns tid!!

Written by Olof

August 23rd, 2009 at 9:09 pm

Leave a Reply