Olof Armini om fåglar och natur

Fältbestämning, fåglar, miljö, natur.

Lifer 28 jan!!!

without comments

Lifer – eller!? Finns några få nåbara inom Europas gränser. I Spanien? Ja, faktiskt, Stortrapp, Småtrapp, Blåskata och så Vitbukig Flyghöna. Men på Fuerteventura? – någon vilseflugen från Afrika eller över Atlanten – kanske. På 5 resor har det bara varit endemer som Kanarisk Gransångare och Kanarieskvätta samt ett derivat av Sammetspetrell.

Den 28e, vår första heldag startade jag med 1,5 hrs och 6km uppe i ökenreservatet. Till en början upplyst av

morgonstjärnan här som aftonstjärna med månskäran från balkongen. Tar med det misslyckade fotot för att belysa digitalismens begränsningar.

Trots det efter hand fina gryningsljuset knappt 10 fågelarter och blåsigt trots forecast om gentle breeze. Dock tittade en Ökentrapp fram avlägset bakom en buske. Turen räddad och Eva hade dukat upp härligt vid frukostbuffén.

Pigg som en mört ut igen. Barranchon på tur. Först förbi nedfarten till surfingbeachen. Genast 4 Korttålärkor, behöver inte dra till Gotland, rejäl bonusart även här och innan jag sett någon Dvärglärka! Så bland Klipp- och Brevduvor, 5 Flyghöns, Svartbukiga som jag missat på morgonens ökentur. Men, men – 2 mindre, vitmagade och med förlängda mellersta stjärtpennor PIN-TAILED SANDGROUSE (Pterocles alchata). Den Vitbukiga flyghönan, bara noterad vid några få tillfällen och en superrarris på ön – och en LIFER för mig! Käckt vinkade så Rostanddraken

En Mindre Strandpipare syns också. Typart för Barranchon. Blev sedan en god genomgång av vanliga arter som Sammetshätta, Glasögonsångare mfl. Fortfarande övervintrande Ängspip, Taltrast och Drillsnäppa.

Bemärkansvärt var alla Kanariepiplärkpar som jag återkommer till.

Dagens skörd blev normala 26 arter och totalt på resan 32 arter. Vi håller tummarna!

 

Written by admin

January 29th, 2020 at 10:47 pm

Leave a Reply