Olof Armini om fåglar och natur

Fältbestämning, fåglar, miljö, natur.

Starter

without comments

Började med en fin uppstart torsdagen 13 feb. En “jogging”tur med alltid pigge Bernt. Han hade Välen på G men sadlade raskt om. Alert mötte han upp på Sahlgrenska södra med kortast möjliga varsel. Jag messade från bussen.

Först övre snedsprånget och där satt den!

Hyfsad serie bilder som denna. Trots att Bernt hör den från balkongen, så har han inte lokaliserat den förrän nu. Vi misstänker redan ungar i stocken. Ugglan själv är en medel mellan grå och rödbrun fas – om inte kameran ljuger.

Så blev det en stänkare vid nedre Torbjörns mosse, BRANDKRONAD KUNGSFÅGEL. Den sågs snabbt bland flera vanliga Kungsfåglar och en Svartmes. Mkt lämpligt. Påminner om skillnader/likheter – BKS har skarpa svarta mustasch-och ögonstreck som formar en pilspets mot näbbasen, accentuerat av ett brett vitt ögonbrynstreck contra KFs ganska “blanka” ansiktssida med ett MUSÖGA! BKS lätet är mera lätthört för mina öron och kan närma sig Svartmesens!

Tyvärr kan inte Bernt hänga på en morgondag på Galterö. Är jag verkligen redo? – Och med väderomslag, stormen Dennis på G kan man ju ana det värsta. Dippen droppar med saliven. Natten blir orolig. Upp (alltför?) tidigt. Jobbar systematiskt och “lugnt”, hinner elda upp en syntettrasa! Blir fördröjd. Västtrafik strular, det rätar till sig med Ö-snabben från Brunnsparken och på Vesta mot Brännö känner jag en viss tillförsikt. Kan slappna av i deras schäslonger. Andas djupt och tar det lugnt. Spanar av, ser att jag inte riktigt minns geografin. Jättefint väder, lugnt, stigande sol… Men inget förlösande – känner en viss oro.

Written by admin

February 16th, 2020 at 4:50 pm

Posted in Uncategorized

Leave a Reply