Olof Armini om fåglar och natur

Fältbestämning, fåglar, miljö, natur.

TR-090905

without comments

Att det var RM i tomtskådning överskuggades helt av matchen-i-matchen, OlofRudbecksgatan vs Bergsbogatan, senior vs junior.

Mina analyser att Bergsbos fördel av ett bättre bassortiment skulle överväga OlofRs potential för mer rarrisar skulle upp till bevis.

Jag fick en grym start när jag var uppe och lättade trycket 0300 – en ropande kattuggla utanför balkisen.

0735 rapporterar David att han sitter på Bergsbotaket. Jag har 20 arter, grå flug och trädgårdssångare tål att nämnas.

0749 David har 27 arter och har kopplat ett litet grepp.

0812 Ny tomtart för David, backsvala. Jag replikerar med samma art som art 24 och klämmer till med blå kärrhök som nr 29.

0835 David tar ett allt fastare grepp, 37 arter mot mina 29. Men nu skall han till Angered och fiolspelning för ätteläggen. Min stora chans!

0938 Efter en timmes jagande bara 32 och 33 för mig. Men vilka arter, smått osannolika fyra skäggmesar och fiskgjuse.

0952 David tillbaka men det regnar och jag jagar fortfarande. 40-38 till Bergsbo. Stjärtmes, forsärla och brun kärrhök bonusar.

Nu är det min tur att dra Fiskens dag i Fiskhamnen med Göran J bland havets frukter och Johanna S på scenen. Kul förvisso men… Och regnet upphör.

Segar något upphetsat uppför Jobergbackarna vid två och plötsligt plingar mobilen som varit behagligt tyst. Två försenade mess från David.

1244 Gammal pilgrimsfalk som art 50!

1345 GLADA (som senare visar sig vara en BRUNGLADA)

Åter ur cykelsadeln men i skådarposition försöker jag hämta igen litet av Davids försprång och litet av mitt tappade självförtroende.

Vi synkar hyggligt men med många dråpliga felsyftningar. David siktar först en läcker grupp med stenfalk, pille och gjuse. Han anger Ostkupan som ligger söder om mitt synfält – sorry. Efter en stund upptäcker jag en liknande konstellation N om masterna. Förklaras av att Davids siktlinje över Ostkupan hamnar klart N om masterna!!!! Nåväl jag fick både stenfalk och pilgrimsfalk liksom David.

Tillslut blev jag också besannad, 55-48 fördel Bergsbo. Att jämföra med kvadratjakten som gick samma dag och hade 85 arter som segerresultat. Som tomtskådning mitt i en storstad måste “våra” resultat få väl godkännt.

Written by Olof

September 16th, 2009 at 9:55 am

Posted in Göteborg

Leave a Reply