Olof Armini om fåglar och natur

Fältbestämning, fåglar, miljö, natur.

TR-090901-15

without comments

 

Dags för en sammanfattning efter en halv månad. Den fragmentariska för att inte säga dåliga rapporteringen får skyllas mitt synnerligen turbulenta tillstånd.

Mitt pensionärsliv som inleddes i årsskiftet skulle ju innebär lugn och ro och massor av tid till bl.a. fågelskådning.

Redan i januari förmärkte jag vissa tendenser. Vi härjade till London, Eva hade plötsligt den officiella huvudrollen i familjen efter en drygt tioårig manlig hegemoni och allt gick i 180. Att själv driva tillvaron utan inbokade måsten visade sig inte vara så lätt.

Sedan har det spätts på, små uppdrag här och där, att bistå Eva och så brakar det verkligen loss under sommar och höst, att skapa rutiner kring barnbarnen men framförallt flytten, bara ett stenkast och till en större lägenhet, men oj-oj.

Någon har sagt att vissa människor blir höga av att flytta, företrädesvis kvinnor sägs det. Eva har varit enormt kreativ och konstruktiv, också i att sätta upp förväntningar och tempo.

Nåväl med en tillbakablick på vårt liv är detta bara ”peanuts”. I själva verket tror jag det är själva omställningen som anfäktar mig à la puberteten eller 40-årskrisen. Och även om tidigare sådana omställningar varit litet jobbiga så har de framförallt inneburit nytändning och öppnandet av nya horisonter.

Så alltså:

TRBPJoBerg=TomtRaceBrännPunktJohanneBerg

Det innebär de arter jag observerar (ser eller hör) på eller från marken och fastigheter som omfattas av adressen OlofRudbecksgatan. Gränsen för marken/tomten utgörs av det område som hyresrättsföreningen städar varje vår och höst och fastigheterna är de två husen på det området.

Det betyder att historiskt kan jag ”räkna” allt som sågs på förra adressen. Däremot ingår inte JoBerg-plattan, vilket innebär vissa minus, 90 grader extra fri sikt i NV, hela älvrännan från Angeredsbron, rörhönsens kackel i Näckrosdammen m.m.

Men eftersom nu lägenheten (med piskbalkongen en halvtrappa ned) är själva brännpunkten och starten trots ovanstående varit enastående så är jag full av förtröstan och känner mig redan lugnare.

De 48 arterna på RM för tomtskådning kan utgöra en sorts bas. Då jobbar man litet mer systematiskt än vid det normala slötittandet. Får fundera på ett internt månadsrace med/mot Bergsbo. 100 arter kvalificerar för medlemskap i Tomt-100. Vgarnstomten på Gotland ligger klart över 200 och bland 10-i-topp i Sverige.

1 sep första dagen i nya lägenheten blev ju lysande med BRUNGLADAN i topp.

Läget ger fokus på rovfåglar och bivråkar, bruna kärrhökar, fiskgjusar och lärkfalk spanades in vid sidan av de vanliga ormvråk, duvhök, sparvhök och tornfalk.

5 sep var det dags för första kattugglan plus blå kärrhök, stenfalk och PILGRIMSFALK. Och i vimlet av det tilltagande sydsträcket av framförallt tättingar den osannolika stänkaren, 4 SKÄGGMESAR.

8 sep kom nästa superobs, en STÖRRE PIPLÄRKA. Den blev litet av en ”Sesam öppna dig” på Västkusten med många efterföljare i f.a. Halland.

Plockade litet smått och gott som kricka och ljungpipare så igen en hit, en artren flock om 4 BÄNDELKORSNÄBBAR, som sträckte söderut 13 sep. Dom har ju varit bra på gång tillsammans med mycket mindre korsnäbb.

14 sep bjöd flera finesser som bivråk, PILGRIMSFALK, 3 stenfalkar och LAPPSPARV.

Och så händer det igen, en stänkare, en ung STÄPPHÖK mot S 15 sep. Kanske samma fågel som rapporteras idag (16 sep) från Lis Mosse, rovfågelsmagneten i Halland.

Mäktigt samtidigt som jag blickar ned på ett rådjur som ligger och idisslar i sin lega – mitt i den brusande storstaden!!!

Written by Olof

September 16th, 2009 at 5:38 pm

Posted in Göteborg

Leave a Reply