Olof Armini om fåglar och natur

Fältbestämning, fåglar, miljö, natur.

Ohoj landstigning Gotland!

without comments

Lördagen 24 oktober da´n efter fölseda´n knegade jag mig fram först flygledes med 5 timmars väntan på Bromma och sedan halvannan timme på mörk Visbyplatta innan bussen äntligen släppte av mig i Västergarn. Efter nästan ett halvt dygn i luften, på väg och väntandes var det skönt att logga in i den av Eva armerade stugan.

Söndagen 25 oktober unnade vi oss en liten tur på Svältis mellan alla bestyr – trots bistert väder bekände ön färg, dvärgbeckasin, lappsparv, vinterhämpling och en nötkråka över stugan! Anders tjingsade förbi och jag kunde meddela att jag värmt upp!!!

Måndag 26 oktober. Eva redan till Götet och ersätts av låssmed. Allmännt ruggigt med regn och dimma. Eva når med bara en halvtimmes försening “Fönstret mot Väster”. Regnet stillar strax före skymning och en promenix till Pais och utefter Paån. Tämligen fågeltomt men rörelse i en bastant al – en KUNGSFÅGELSÅNGARE. Anders på plats på nolltid men vi lyckas bara möjligen höra ett pip. Spännande värre dock och efterhand en del kungsfåglar, gärdsmygar, grönsiskor mm

Tisdag 27 oktober. Trist fortsättning med dimma och regn lättas upp av Cecilia, en frejdig tjej och byggaren Rune M, gammal fågelkursare. Trots vädret lyser ladan upp av deras omvårdnad. Till slut lättar det något och Anders kommer förbi för en lätt middagsflogg. Blir Svältis med bla sädesärla och så Paån där vi lustigt nog visar det sig, ser en varfågel. Kolla noga så det inte är en ökenvarfågel varnar jag innan tunga droppar jagar oss inomhus. Vi laddar för en gemensam supé.

Framåt fyratiden kommer Anders knegande på cykeln tungt lastad med dignande påsar. Jag möter upphetsat på vägen. Calle T, Gotlands Birdfinder Nr 1 och fn 2:a på Sverigelistan har dräpt till med en ÖKENVARFÅGEL på Vivesholm.

Anders lossar lasten och lägger in högsta växeln för att hämta bilen. Jag möter upp springande längs stora vägen. Solglimten mellan de tunga molnen ligger obehagligt nära horisonten. Bilen stånkar och knirkar men vi utan betänkligheter genom kohagarna – var faen är alla, var är fågeln!? Någon viftar borta bland enarna.

Flera gamla godingar, hjälten Calle – förstås, men också Mikael W, Lukas L, Smålands-Berra, Lennart W och så sluter Juppen upp

till

Vad kan Anders inte åstadkomma med enkla medel och så man inte märker det.

Det är bilder från 28 oktober och jag återkommer med utförligare beskrivning av artningen.

Written by Olof

October 28th, 2009 at 9:05 pm

Leave a Reply