Olof Armini om fåglar och natur

Fältbestämning, fåglar, miljö, natur.

En höstvecka på Gotland

with 2 comments

Efter häftiga utlösningen 27-28/10 med Ökenvarfågeln i topp gör jag en sammanställning över

To 29/10 – On 4/11 anno 2009

Kan ge en hygglig bild av ett Gotlandsskådande i Allhelgona/Halloweentid.

29 okt hade vi djärva planer på en flogg i österled. Teamet Andres-Olof var förstärkt med stjärnornitologen Lennart W, Mr Hartsö-Enskär och med magnifik upptäckarlista.  Inte bästa vädret, bister nordan och tunga moln. Vid Lau myr dock lovande start, tusentals ljungpipare och tofsvipor, en blå kärrhök och till Lennarts stora glädje några mindre sångsvanar, nya på hans oktoberlista-09.

Tornet i S Lausviken knäckte oss nästan. Svinkyla direkt ur bilarna och en del fågel men inte DET DÄR.

Men vi är ju inte vilka som helst. Tinade en aning ute vid Nabben med kaffe, ngra gråhakar och havsörn samt snösparv på Laus holmar. Anders offrade sig som chaffis medan Lennart och jag tämligen resultatlöst floggade hela vägen från Nabben tom N Austerviken. Fjällvråk, ngra snösparvar, en del salskrak, litet skedänder men det var inte en sådan där DAG.

Vi avslutade med en grundlig genomgång av Närsholmen. Det drog en del vitkindade mot S men i mållor, buskar och träd var det dött. Ändock fick vi till slut upp värmen och stämningen var hög; vi hade i alla fall gjort vårt bästa och man är litet bortskämd att klaga en gråmulen dag med nordanvind!

30 okt. Typiskt, typiskt “borta bra men hemma bäst”. Behövde bara Svältholmen tor ca en timme mellan annan dont ; Dvärgbeck vid Lagunen, Pilgrimsfalk ute på Utholmen, 5 salskrakar i Viken och i “bra hörnan” 3 sidensvansar och en brunsiska. Vem sade något om att “gå över ån efter vatten”.

31 okt Allhelgonadagen och Halloween. Ihärdig nordan men kort tur ut till fyren. En gråsäl vältrar sig i havet, en havsörn och 2 ljungpipare på Utholmen, 10 sjöorrar flyger norrut och högt i skyn ett tjog mindre korsnäbbar. Senare vid min eld får jag sällskap av en piggögd liten skogsmus, gillar den värmen eller är den störd? I kvällningen halloweenar Mickel utanför köksdörren i min skraldespann.

1 nov Äntligen har vinden avtagit men fortfarande detta höstmörker. Anders gör mig sällskap på en liten Svältistur. Vi “dvärgar” med såväl dvärgbeckasin som en ytterst tillgänglig ung dvärgmås. Mindre hackspett möter oss överraskande i sin bågflykt. Några vinterhämplingar drar förbi medan ett ex höjer stämningen rejält tills den låter sig infångas

på bild av Anders alert som vanligt. Några ängspip och en sånglärka också.

2 nov. SSO av kulingstyrka och uppehåll. Ny attack utanför hemmamarkerna. Faludden i gryningen. Nästan lika kallt som vid Lau häromsistens. Efter en ganska lovande första halvtimme, ngn smålom, div änder och framförallt ett fint flöde alkor dör sträcket nästan helt ut trots att några tunga kanoner förstärker, Juppen, Magnus L, Gutt Å och Gösta R.

De ger upp efter 2 dvärgmåsar. Magnus håller ut längst och belönas med en kaspisk och en medelshavstrut och vi känner att vi trots allt kan lämna med hedern i behåll. Ack vi skulle bara veta att strax dök Bimbi upp och klämde en STORMFÅGEL!!!

Alkärret ger bara en gråsiska och litet desperata drar vi udda lokalen Sandarviken. Blåsigt men litet sol och vi tinar upp. På alerten med repris på gårdagsjobbet med en vinterhämpling och en sen storspov. Just när vi skall embarkera bilen slår Eva en pling och med mobilen i ena handen och kikaren i den andra har jag så en tretåig mås, blixtrande grann juvenil och på kalasavstånd. Tillsammans med några skrattmåsar och en ADULT också! Anders jublar över den hägrande whiskyn som blivit substantiell. När vi sedan skall njutobsa hittar vi en palli.. men nej bara en varfågel och två spetsbergsgäss.

Hela turen blir sakta men säkert en höjdartur. Kaffe i tornet och vi kan bla blicka ut över havsörnar och några bläsgäss. Trots att vi missar Magnus Ls 3 ägretthägrar i Burgsviken, vi åker en annan väg, så blir avslutningen magnifik, innanför Näs samtidigt i luften 2 kungsörnar, 2 havsörnar och en blå kärrhök.

3 nov idag behövs ingen hemma bäst. Trots frånlandsvind ändå hyggligt. Kaffe vid fyren med tre havsörnar, även här litet alkor och en riktig höjdare en berglärka som flyger ut över havet. På hemvägen låter en mindre hackspett och eftermiddagen på Svältis såväl Kaspisk som Medelhavstrut. Tycks vimla av speciellt den förstnämnda.

4 nov avslutar följdriktigt denna review vid Fyren i lätt snöfall! Anders tappert vid min sida, En passerande Kaspisk – förstås -, smålom, prutgås, havsörn och som grädde på moset en insträckande ung blå kärrhök!

Written by Olof

November 5th, 2009 at 1:23 pm

Posted in Västergarn

2 Responses to 'En höstvecka på Gotland'

Subscribe to comments with RSS or TrackBack to 'En höstvecka på Gotland'.

 1. Man blir ju skådarsugen… Men här har fågelbordet börjat komma igång, dock utan något tyngre än bergfink.

  David

  8 Nov 09 at 6:55 pm

 2. På Gotland är det tungt och faktiskt litet speciellt i november. När man tror säsongen är över. Du minns säkert ganska många hits just kring Allhelgona. Skall se om det kan bli enliten review så småningom!
  Olof

  Olof

  11 Nov 09 at 8:27 pm

Leave a Reply