Olof Armini om fåglar och natur

Fältbestämning, fåglar, miljö, natur.

Vecka 2 nov-09

without comments

Tionde november och rejält inne i “the dark side of life”. Lätt regn, nordostan och inne hela dagen. Typiskt nog trampade jag sönder en taklampa i jugendstil, en riktig dyring och familjerelikt för Eva. Jag förbannade dåligt ljus, klumpiga träskor och undvek den verkligt skyldige.

Några ljusglimtar dock, en käckt sjungande trä-trä-trädkrypare, inte ett dugg skum bara vanlig. Så fångade jag en skogsmus (av beskrivning att döma Större skogsmus), den här gången en riktigt lugn, som tvättade sig innan den försiktigt hoppade ur buren. Väldigt stor skillnad på individer eller är det en könsdimorfism? De stora har varit livligast hittills.

Så livades dagen också upp med ett kaffe med Anders. Vi konstaterade att än är fågeltiden inte förbi, novembrar har som regel alltid några överraskningar på gång. Såtillsvida klämde rovisgänget Anders G, Harald N och Far och Son of Lufo Sveriges första av hittills bara tre obsar av östlig rödbukig svart rödstjärt den 15/11 i Hamra!

Tillbaka till nuet och verkligheten.

5 nov en snögloppsdag då jag i full regnmunderingen lyckades frambringa en dvärgbeckasin vid Svältislagunen.

6 nov Aj vad det skulle smaka med en Gustav Adolfbakelse. Minns när Tommy på Donner beställde hem ett lass häromåret. Eller än längre bakåt i tiden när Ljungblads i Aås erbjöd såväl vita avgjutningar i marsipan som svarta i choklad av hjältekonungen.

För mig började dagen med fångst av en stor större skogsmus, mycket livlig. Sedan blev det handlingstur per cykel till Klinte med skådning. Kovik med två gransångare, en jorduggla och sju skedänder. Vives hyste en rolig gåsflock med några vitkindade och en prutgås. En diminutiv gås, som ändå torde klassificeras vitkindad, hade helvitt huvud och vitt på bröstet och var som sagt liten men allt annat… En havsörn som var ringmärkt följde mig hela vägen och hela tiden drog det mängder av fiskmås söderut.

På kvällen spanade jag in Mickels rumpo från köksfönstret.

7 nov. Tog långpromenad runt hela golfbanan med kaffepaus vid fyren. Där också häftigheterna, en pilgrimsfalk och en Kaspisk trut båda på Utholmen. Annars puttrigheter som en flock vardera av steglits och tofsvipor, några ängspip och en vinterhämpling.

8 nov. Anders med lyxåket. Först kaffe vid fyren, både stor-och smålom, salskrake och en (samma?) Kaspisk trut. Sedan Kovik där rompu bjöd såväl ljungpipare som snösparv. Idag fångade jag två St skogsmöss i samma bur, en stor livlig och en liten lugn.

9 nov. Tar ut mest för motionens skull. Bara handjagaren. Hyfsat längst ut på Svältis med snösparv och snatterand. På återvägen inne vid stättan full fart på trastar och en fin flock sidensvans. Plötsligt vimlar det av allt flyfärdigt i luften hägrar, skarvar och där en sädgås och – 

 en JAKTFALK!!!!!!!

Den hinner visa upp sig fint, den tvåfärgade vingundersidan, väldigheten m.m.

Mäktigt men underbart är kort.

Written by Olof

November 10th, 2009 at 10:16 pm

Leave a Reply