Olof Armini om fåglar och natur

Fältbestämning, fåglar, miljö, natur.

Medelhavstrut

without comments

 

11 nov och Anders knackar på. Som vanligt har jag fullt sjå med en massa grejer. en mycket ful ovana men intalar mig alltid att jag inte rår för det. Idag kunde jag inte skylla på möss i burarna men att Jörgen W skulle hämta grejer bl.a. den krossade lampan, blev en herrbetjänt istället.

Anders cyklade i förväg till fyren och borde väl varit förtjänt av någon “stänkare” innan jag kom dit någon halvtimme försenad. Men jag kunde pusta ut och sätta mig i skönt lä av fyrbostaden. Novembermörkt men fin sikt och rörelse över havet. Avlägsna horisontankor, det mesta förmodligen alfåglar. Men också en del mer njutbart som en vinterfärgad svarthakedopping, snösparv både framför näsan och några ute på Utholmen. Där också en mäktig havsörn. Några lommar också såväl smålom som storlom.

Anders har under senaste året arbetat upp litet av en specialexpertis. Han scannar hela tiden runt i trutsvärmarna. Företrädesvis kring norra Utholmen. Och visst vi jobbar på några men de blir klunsiga havstrutar eller tråkiga gråtrutar. Så hugger King Cobra, jag menar Anders

 

Ser mycket bra ut och vi jobbar på. Vitt huvud med boa och bröstband. Blåtiran på plats. Näbb och huvudform. Lång vp-projektion. mörkkärnade tertialer. Melering och inslag av vuxna fjädrar i manteln.

Så flyger den en bit och det ser Ok ut med vingöver-o undersida och fjällvråksstjärt. Vi kan också jämföra med några gråtrutar som gör kort gästspel. Den ligger kvar.

 Nu är fågeln närmare och visst är det en solklar MEDELHAVSTRUT. Men det är samma bild härovan, trots ljusskillnaden och det tydliga rödsticket i högerbilden. Det får väl ursäkta att vi på hemvägen drabbades av Janthe-lagen och nästan slumpade obsen. Hemma på toan bläddrade jag litet i Fågelguiden och har en bra flyktbild på vår fågel, det som litet fått mig att vackla. Än bättre blir det när jag scannar Svalan på flygande 1K-fåglar. Och min glädje blir euforisk när Anders bilder dyker upp på mailen, visste inte om han fick med fågeln.

Jag vill framhålla två saker. Bilderna i sig utgör inget 100% bevis. Dom är bra med tanke på ljus och avstånd men håller bara ihop med våra observationer. Ibland är en observation av samma art klockren och sekundsnabb ibland tar den tid och det är inte alltid man förstår varför – som i det här fallet.

Written by Olof

November 11th, 2009 at 9:24 pm

Posted in Uncategorized

Leave a Reply