Olof Armini om fåglar och natur

Fältbestämning, fåglar, miljö, natur.

Islom 18 november

without comments

Ojsan! Läste min handdagbok och upptäckte att jag omärkligt bytt ut 11 (november) mot 4 (april). Pröva själv så ser ni hur lätt det går. Tänkte att det inte passade helt fel. Idag har det varit ett ganska tungt dis, sedan god sikt med sol, för att avsluta med kuling och smattrande regn!!! – rena aprilvädret.

Med ägretten från igår i ryggen utnyttjade jag den fina tiden mellan nio och elva vid fyren.

Först hockeygröt, kraftyoga, bäddning, fräschning och disk. Så upp på vinden och sjätte skogsmusen som jag hört på natten. Den fick en cykeltur över bron innnan den fick skutta iväg.

Så min tur och nio satt jag i lä av buskaget men med värmande solstrålar ute vid fyren. Hade hunnit klämma en havsörn och en grågås eventuellt på väg mot Utholmen samt 30-flock kanadicker och 10-flock hämpling. Jag var rejält taggad.

Snart har jag spanat in pilgrimsfalk och 2 havsörnar. Över havet någon smålom, sjöorre, ejder, sillmular men inget riktigt tryck. Lågtrycket med front på väg med en allt vassare SW. Men fortfarande skarp sikt och jag upptäcker en lom ganska långt upp i NV. Ser den med handkikaren, den ligger ganska högt och den är stor – alla gånger en ISLOM. Det går långsamt och den är lätt att tuba, mycket bra ljus. Räcker egentligen att kolla näbben (banan!)- VITNÄBBAD ISLOM.

Finns två bilder på Svalan från Hönö idag på en svartnäbb som kan användas som referens. Samma höjd och liknande avstånd, samma kulmage och stora fötter. Däremot ljusare huvud/hals som hölls och rördes litet smålomslikt.

En del påstår att islommar oftare kommer så här på litet höjd. I min värld kan det ge en liten chans på en stationär fågel, som bara tycktes sträcka! Får se när det stillar av?

Berra upp strax efter tio – litet oturligt verkade det, falk och örnar lyste också med sin frånvaro. Så kommer en pille blixtrande över havet norrifrån. Och snart sitter 2 pilgrimsfalkar och 2 havsörnar uppradade i enar och askar. Och vi är två mycket nöjda skådare.

Written by Olof

November 18th, 2009 at 6:23 pm

Leave a Reply