Olof Armini om fåglar och natur

Fältbestämning, fåglar, miljö, natur.

Avslut Gotland nov-09

without comments

Får lov att erkänna, när man summerar att det varit en bra till mycket bra skådarsejour i nästan exakt 6 veckor 24/10 – 2/12.

Förevisso lovade starten, kungfågelsångare och ökenvarfågel samt club-300meterologerna än mera men, men… Nästan dagliga obsar på pilgrimsfalk, havsörn och kaspiska trutar och litet extragodis som medelhavstrut, jaktfalk och vitnäbbad islom. Dessutom utöver detta minst 12 större/mindre skogsmöss, en nästan tam räv och en gråsäl.

26 november som vanligt samling vid fyren. Anders och jag hade spanat in såväl pilgrimsfalk som havsörnar, att bekvämt tuba in för senare anlände Berra. Hans nya Kowa är briljant men stativet darrigt. Sedvanliga litet sura kommentarer kring den vitnäsa som jag såg för dryga veckan sedan. VITNÄBBAD ISLOM, förkunnade Anders lungt. Han hade siktet inställt snett uppåt mot norr. Där kom den(?), så likt och lik den från förra veckan bara något bättre! Medan Berra upphetsat fipplade med stativet kände jag en befriande känsla. Att så att säga retroaktivt få en observation “bekräftad” är näst själva upptäckten det som fyller mig med största välbefinnandet. Så tex fint att få “bekräftelser” på mina ensamobsar på ägretthäger (17/11), från Lilla Karlsö (26/11) och jaktfalk (9/11)-svartkråka (19/11), från Öland (22/11 resp 25/11). Efter detta avslutade Anders och jag skådningen på Vallefälten med fyra (4!) kungsörnar, varfågel och mängder med sångsvan. Anders var i störtupptäckarform denna dag!

27 november hade jag mycket att göra så jag släppte Anders i förväg till fyren. Detta betöd att jag kunde ta mig en extratitt på gässen vid Pavikens västsida, och minsann en bläsgås. Så blixtrade det till en kungfiskare och Anders och Berra fick något att suga på. Men föralldel alla fick njuta en brunsiskehane med illande rött bröst!

28 november och Eva mer eller mindre på vändande tur gick med runt golfbanan med en rapphöneflock och 4 olika havsörnar.

1 december blev sista turen. Och tro det eller ej, när jag precis sagt adjö till Berra kom två lommar ut ur Bibosviken med riktning Utholmen norra. Min nästan sista lom för den här gången blev en SVARTNÄBBAD ISLOM, tillsammans med en storlom. Båda tvekade litet och cirklade några varv utanför norra udden, innan de fortsatte söderut längs öns utsida, riktning Karlsöarna. Det var en dräktmässigt relativt lättbestämd fågel, ad/subad i transit mot vinterdräkt och med fortfarande tydligt vitt band på svart hals.

Litet märkligt eftersom jag gått och svårat litet med just islommar. Saknades på Pansjolistan innan november och det drällde av obsar i mitt närområde. Särskilt irriterande med alla obsarna av svartnäbbad på Hönö. Men inför “hem”färden 2 december siktade jag in mig på en nödlandad fjällabb i Mölndal och bändlar på Hisingen.

Written by Olof

December 5th, 2009 at 8:03 pm

Posted in Västergarn

Leave a Reply