Olof Armini om fåglar och natur

Fältbestämning, fåglar, miljö, natur.

Våren på G?

without comments

Decenniets första vår – är den på G???

Det skvalar på andra dagen , den 27 februari 2010. Det tjocka snötäcket blir gråare och dystrare och krymper så sakteliga. Tog en sista(?) skidtur för två kvällar sedan. Typiskt nog med bästa staket hittills, inga vurpor och hyggligt tempo hela vägen.

Nåja SMHI utlovar att kyla och snö comebackar i veckan så vi får se.

Några vårbudbärare har rapporterats från kända poster som Ölands södra och Glommen, större strandpip, strandskata, tofsvipa, stare, sånglärka m.fl.

Anders har dock fångat några tuffa övervintrare i för denna vinter typisk inramning.

 Pillen på plats i asken på Utholmen. Är det förresten samma pille som stundtals sitter på silosarna i Klintehamn? Skall försöka lösa den gåtan vad det lider. Så hägrar, som understundom spelar sin variant av rysk roulette, att frysa fast i isen på natten och sedan tina på dagen. Dåliga odds iår! Till slut en storskarv i praktskrud, typisk för mellanskarven, “sinensis”.

Själv överraskades jag av att Eva skjutsade iväg mig med hennes årskort till Lillhagsparken i söndags 21 feb. Där årsade jag ett mycket fint bändelkorsnäbbspar som mumsade lärkkottar med ett tiotal mindre korsnäbbar. Jag stod i meterdjup snö, 10 grader kallt och strålande sol! Svitade korsnäbbsbagen vid skidåkning da´n därpå, en större korsnäbb som klittrade i en tall på södra Safjället både den 22 och 23 feb.

En art som visar sig frekvent i sådant här väglag är hornugglan. Ofta ansenliga mängder i ett enda träd och allt närmare mänskliga boningar med lättåtkomliga gnagare. Vädret tycks trycka fram ugglorna på samma vis som rördrommar, vattenrallar m.m. som annars håller sig diskret dolda. Har bara skymtat den lilla hornugglan en gång i vinter, då en jagade längs Stora ån i Mölndalen i gryningen.

Bättre såg jag den stora hornugglan, berguven igår strax innan skymningen, pampigt uppflugen på en av Ullevis pyloner. Jag var på väg till Ricky Rock och sedan jobbade han och jag våghalsigt från hans balkong för att sikta pylonen och uven, men gav upp inför det hägrande dryckesbordet med malt och humle!

Och därmed låter vi ridån falla för den här gången.

Written by Olof

February 27th, 2010 at 6:25 pm

Leave a Reply