Olof Armini om fåglar och natur

Fältbestämning, fåglar, miljö, natur.

Balansakt

without comments

BALANS

Har tröttat andra och mig själv om att tjata om balansen i alla sammanhang i yrket, i familjen, i livet…

Nu förefaller det mig att balans borde vara en självklarhet i alla sammanhang – annars faller man. Och det är mer intressant att prata om att inte vara balanserad, för då måste man se opp – för att inte falla.

För min del, i fågelskådandet ligger obalansen i att inte ta det hela på riktigt allvar, men ändå vara en så aktiv skådare. Det tar sig uttryck i att “hellre fria än fälla” istället för att “hellre fälla än fria”. Skådarbenämningen på dessa båda tillstånd är “string” resp “sträng”. Idealet är förstås att balansera mellan dessa begrepp, att vara “strong” något som säkert ingen klarar rätt igenom.

Att hantera obalans är att vara ärlig med sig själv och rätta till “snedstegen” och återfinna ett balansläge så man inte faller. Ett bästa tecken att man verkligen gör det är att man trivs med verksamheten, det må vara jobb, familjen, livet – eller fågelskådningen!

Eller vad sägs om:

Sedan jag kom till Gotland för en månad sedan har jag skådat dagligen, åtskilliga timmar. Nästan allt skådande har varit hemmavid så skådartimmar i fält har blivit ansenligt många. Antalet inspanande arter har också blivit därefter och 8 april låg jag delad tvåa (med Calle T) i skådarligan på Gotland bara  efter “ointaglige” Bimbi.

Något som starkt bidragit till framgången var att nästan alltid ha medobservatörer, fa Anders.

Möjligen är man enskilt själv effektivast när man är ensam, men det överbryggas av fördelarna med en skicklig medskådare. Det har varit mycket påtagligt i vår. Nota bene att kungsarten, mindre skrikörnen, från början var en ensamobs. Den “räddades” av att Janne J så rådigt positionerade sig och Per Ola där den borde dyka upp. På så vis “berövade” dom mig en ensamobs som kunnat kostat mer än den smakat enligt balansresonemanget ovan.

Den 9 var det uselt väder och jag körde en del städ. Litet skådande blev det förstås när Anders lockade med att försöka få in småtärna på listan. På vägen till hamnen plockar jag in en trädpiplärka. I hamnen ingen tärna men väl en mindre strandpipare, alltid litet lurig. Tipsade Lennart W som efter ett tag bjöd tillbaka med – småtärna. Så klippte Anders en ladusvala, första svalan på Gotland vid bron Över Paån. Och jag är bara 2 arter efter den “ointaglige”!!

Vi beslutade en satsning lördagen den 10 april. Målet var att genom rätt strategi plocka in arter så att jag hamnade i ledningen, åtminstone för ett dygn och att Anders sällade sig till grabbgänget i Top 6. Kravet var 100% utdelning på förväntade arter och att inte de andra på listan hittade på något.

Klockan sex är jag redo när Anders saabar in. Laddade och utvilade men det duggar och drar ettrigt från norr. Dåliga odds för första arten, orre vid masten i Russparken. Bra odds för att övriga skådare trots lördag blir kvar i sänghalmen. Chock nästan framme vid masten, jag har glömt handjagaren. Senast grejade jag ju jaktfalken i Lågedrag med enbart tub så… och Anders som generöst lägger sin swarrejagare över min hals. Och när det bubblar litet svagt men tillräckligt och vi får en fin skogspromenix i upphörande regn då har vi fått den start vi önskat.

Vi jagar vidare! – next-stop Lausmyr. Bekymersamt tomt på paradarter, svanar, gäss och rovfåglar. Anders upptäcker en flock i fjärran, jojomensan en art för honom, ljungpipare. Full poäng hittills – Men

Så till dagens stora begivenhet men också utmaning. På Nabben, många har kammat noll en del andra har fått jobba i timmavis. Vi har inte råd med varken eller. Vi måste ha rödhalsad gås – och fort. Om vi missar kan det bli ett tungt beslut att bryta för att ge gässen en andra chans på lokaler som Närsholmen.

Anders gör en smart manöver, klyver rakt genom vitkindmarkerna norrifrån via en side-cut. Känns övermäktigt när 4000 vitkindade virvlar runt och landar i högt gräs. Litet Yoga-andning och Saaben kryper fram så sakteliga, vi spanar av så gott det går, jag så orättvist med Anders Swarre. Vi närmar oss vägens slut och får ett fält med kortare gräs men också med förargliga gropar.

Och där ett huvud, blixtsnabbt kikaren till Anders och vi kan göra “Hi5”. Snart har vi fyra rödhalsade på bästa avstånd – efter en kvart. Vi har greppet och pauserar med kaffe.

Laddade tar vi en ytterligare titt på gässen och tipsar Mikael Nils och Ulf N. På Örnkullen tar vi på långt avstånd in Anders myrspovar. Jag svårar litet i skuffen lagom för att spana in en bonus för oss båda, fiskgjuse!

Verkligen nöjda, tänk om vi kunde hitta Gröns blågås. Norr om Austerviken står den! – men nej bara en snarlik hybrid. Högintressant ändå och kommer mer om den och ålder på de rödhalsade gässen på bloggen. På studs kryssar Anders rapphöns och det gör inte så mycket att Närsholmen verkar fågeltomt. Det är den aldrig, jag fångar in en småtärna men Anders får svårt med handjagarn – dagens enda miss. Blir bättre när vi växlar optik och vi båda kryssar Gotlands första silvertärna.

Vid kaffet nr 2 har tiden runnit iväg och för att hinna Hemse före två får vi skippa gladmarkerna till förmån för svarthakedopping i Stånga. Vid nyanlagd damm som vi passerar funderar jag på en kupp, tänk om det finns doppingar. Tittar upp – en rova, Anders bromsar och den glider bortåt.

Ja, ja, jaa Den vinklar och visar hela vingprakten och den kluvna stjärten – rödglada. Jubel för Anders!

Så river vi av Stångdammen med svarthake, gråhake och mindre hack.

Därefter Hemse i bekväm tid och sedan Big Baluns på Mafrids som avslutas med härlig efterrätt signerad Margaretha.

Och vi balanserar på positioner på Gotlandslistan vi aldrig balanserat på förut.

Written by Olof

April 11th, 2010 at 8:11 pm

Leave a Reply