Olof Armini om fåglar och natur

Fältbestämning, fåglar, miljö, natur.

Gåsar

without comments

Inleder med några ord kring Torsten GP som signerat den fantastiska bilden på de rödhalsade. Kan vara på exakt det stället vi såg dem först. Och omgivna av samma(?) vitkindade.

Träffade TGP första gången i början av 80-talet då Juppen, David och jag stövlade runt på den fasta kalkmyren i norra Fardume. TGP gjorde sammalunda och i den fantastiska sommarnatten upplevde vi gemensamt dippen på dvärgsumphönan som skulle spela där. Året därpå hörde TGP till dem som fick njuta en av Gotlands första kryssbara fjällgäss på Svältholmen. Jag hade upptäckt den flygande vid fyren en dimmig morgon, som denna.

TGP har vid sidan av ett envetet uppbyggt kunnande och en inneboende talang, vad som skulle kunna benämnas fågelskådandets “DET”, att upptäcka och hitta så att medskådarna inte riktigt hinner med och ibland gör inte fåglarna det heller. Beundrarna talar om övermänsklig begåvning, att höra och se det andra inte förmår, medan de missunnsamma flyr till skådandets slasktratt “stringen”.

Själv vill jag rekommendera en intervju med den sympatiske Messi, “världens bäste fotbollsspelare”. Det gäller att välja rätt verktyg ur sortimentet vid rätt tillfälle. Det finns tusentals spelare som springer lika fort, chippar lika bra, slår till bollen lika precist och hårt, men hur många gör 4 mål på Arsenal i en avgörande kvartfinal i CL??

TGP tittar åt rätt håll, går i rätt dunge, fokuserar på rätt saker och har verktygen som krävs, enkelt – kanske men ändå få förunnat. Själv framstår två av hans obsar som min signatur på honom. Gotlands första rödstrupiga sångare på Sudret. Fick aldrig se den själv men hela “storyn” är som en spännande deckare. Lika fascinerande är den fjälluggla han hittade några år senare i hemtrakterna kring Furilden. Den dök senare upp på Östergarns Utholme och den fick jag faktiskt se – från land.

 

Så tillbaks till gässen. När man går igenom foton på rödhalsade gäss i Svalan ser man förhållandevis får åldersuppgifter typ 2K eller ad. Alla ser så färggranna och adulta ut!

2008 på sommaren dök det upp en ensam rödhalsad med vitkindade gäss i Göteborgs södra skärgård. Debatten gick hög om spontanitet och då ansågs åldersbestämningen av intresse för sannolikhetsberäkningarna. I sanning var det nog vissas förutfattade meningar som främst formulerade dessa beräkningar! Med Uno U i spetsen gjordes föredömliga analyser av foton. Mattheten resp glansen hos vissa fjäderpartier, framförallt huvudet (distinktare med bjärtare färger hos adulta) och pennor (svartare/glansigare hos adulta).

Tillämpat på “våra” gäss fick jag någon gång för mig att två var litet distinktare tecknade och svartare. Det skulle stödja Lennart Ws teori om en familjegrupp. Men så ändrade de vinkel och alas. Vid analys av foton från Svalan upplever jag samma problem.

En annan skillnad som tas fram är att adulta bara har två distinkta, vita vingband medan yngre fåglar uppvisar ytterligare några, diffusare band. Vet inte om adulta kort under ruggningen kan uppvisa dylika “extra” band. Identifierar man utifrån detta blir det aningen lättare med åldersbestämningar i fält och på foton. Titta tex på den här länken http://www.artportalen.se/artportalen/gallery/images/swe/birds/2009/large/154947.jpg

Den föreställer den rödhalsade i Petesviken i somras. Fågeln uppvisar diffusa rester av vita täckarbräm framför distinkta vita vingbandet vilket skulle tyda på en 2k fågel. Eller den här länken http://www.artportalen.se/artportalen/gallery/images/swe/birds/2008/large/95625.jpg

Detta är en åldersbestämd, 2K rödhalsad gås i maj i Ekoparken, Stockholm.

Så tydliga band fanns också på åtminstone två av “våra” rödhalsade och jag tror på alla, för jag att kan inte säga att jag såg någon som saknade sådana här extra tvärband.

Till slut när man tittar på bilder i Svalan verkar faktiskt en del benämnas adulta fastän de har extraband – felbestämningar???

Så till TGPs blågås. Vi hittade som sagt en hybridgås som i förstone mest påminde om en blågås. Kan ju vara samma som TGP i “brist på annat” lagt under den rubriken. Kolla bara bilder på Svalan och det vimlar av hybrider med beteckningen blågås. Den här fågeln var en ganska “stubby” gås med gula ben och liten klen näbb, helmörk med litet ljust i spetsen. Har den tamurspung är kejsargås en allvarlig kandidat och näbben “vibbar” åt någon branta-gås. Dräktmässigt blågås som nämnts eller kanske stripgås kan vara en part? För kul denna helssäkra hybrid

 http://www.flickr.com/photos/14195020@N08/4072009395/in/photostream/ 

Och här med en av föräldrarna

http://www.flickr.com/photos/14195020@N08/4072009405/sizes/l/

Observera att den inte är ringmärkt!!!

PS TGP ringde från Östersund och tillstod att han använt samlingsbeteckningen blågås och trodde vi sett på samma gås. Vilket ytterligare höjer värdet på obsen!

 

Written by Olof

April 12th, 2010 at 10:07 am

Leave a Reply