Olof Armini om fåglar och natur

Fältbestämning, fåglar, miljö, natur.

Resumé??? Gotapril 2010

without comments

Omtumlande och fortfarande toppar jag Gotlandslistan. Tack till alla, framförallt Anders, som signerar ejdrarna men därnäst Janne som ju “räddade” den verkliga hitten, mindre skrikan!

Än mer märkligt eftersom han slarvläst mitt SMS och körde på känn och blev perplex efter att ha sett örnen med Ola och sedan läst noggrannare!

En annan “goding” var praktisköret. Från starten var vi taggade på att klämma – den, hanen praktis bekvämt paddlande förbi fyren. Vi följde dem, en efter en ibland tom fotade,  från Kåseberga – förbi Blekingearkipelagen – genom Kalmarsund – och – så Landsort och ridåfall. “Normala” år går mycket ejder efter Kalmarsund och Ölands norra till Karlsöarna och Kronholmen och vidare norrut. Så icke iår. Ostdrag i vinden och dimma kan vara delförklaringar. Bästa dagen för oss blev 30 mars med ca 8000 ejder på 5h – mediokert.

Praktis då!? Ja , medio april den 15:e hade vi nog gett upp. Undfägnade oss med en vacker sädgåsflock om 12 stora mörka och en liten ljus, spetsbergare. Sedan hårt jobb på “horisontanka” som tillslut blev en klocker vitnäsa i sommardräkt!

Den 16:e med vulkanrök i näsborrarna slår vi till med närobsar på en yngre vitnäsa. Kanon och mycket härligare än igår men med smolket att strax därpå ankommer familjen Möller/Nyström, Thomas, Mariana och Kevin samt Björn L från Solna. Verkar dock nöjda med kustlabb, lite tärnor m.m. Target species praktis – åtminstone för familjen!

Den 17:e samlas samma gäng, familjen förstärkt med Dennis. Sammanbitna, krossade, men ändå inte! Ola W den förbaskade spjuvern mjölkade “våra” ejderflockar på fyra praktisar igår, en gammal hane, två yngre hanar och en hona. Som auktoritet var jag tillintetgjord. Jobbade på som i trans, några kustlabbar i alla fall.

Den 18:e hade vi samlat oss igen och samma gäng hade fint skåd från fyren, skapligt lomdrag, en kustlabb och så var familjen på väg mot hemmet i Dalarna, Anders, Björn och jag softade på sydsidan av klubbhuset. Fint koll på ejdrar, sjöäorrar och dylikt.

Men va faen!! – i en 15-flock ejder. En praktåda!!! Tar den på hals/huvud/näbb. Sprint med tub till pole-position. Jajamensan, flocken tar det lazy, jizzar runt litet och crystal clear. Björn jublar och larmar ut. Den otålige Calle T gasar tillbaka mot Gnisvärd, but too late. Mikael Nils på skjutfältet missar flocken. “Dalarna” nästan i Visby genar ut till Högklint, fångar in ejderflocken och plocker ut ådan! – där satt den!!! “Slutet gott och allting gott”.

Ola W kan och visar upp sig på Kronis 19:e, där han snyter oss på bivråken som tidigare nämnts. Han är förlåten!

Askmolnet gör att Anders och jag med blodad tand gör ett Faluddendrag 20:e. Litet blekt men Falis aldrig fel, ringtrast, rödspov, svartsnäppa och svarthätta på olika sätt nya. Vi träffar också Göteborgsprofilen Lars-Erik N vid Faluddentornet.

I tidsnöd föreslår jag ändå Getoskär på hemvägen. Väl där får det väl bli en rask promenix i fin miljö. Träffar en “hamna svarthuvad” men när vi närmar oss kommer en “vit häger”, ja jag vet inte hur jag skall förklara men alla som tittat oändligt mycket på fåglar förstår nog, det är en svarthuvad mås, men en annan individ med svart på vingspetsarna, 3K. Olyckligtvis står Tina O och tittar på något annat.

Så snabbt återtåg, tiden rinner iväg. Nästan irriterat konstaterar jag en överflygande GULHÄMPLING – men hjälp! Anders bekräftar och lokalen etablerad, så raskt spring till Tina och lika snabbt eftersök. Svettiga får vi nöja oss med “Trädgårdsland” i Stånga och “banken” i Hemse.

Här åter alerte David L, han hittade boet, med Jannes så fräcka gulhämpling hemmavid.

Med litet lätesinterfoliering

http://www.xeno-canto.org/europe/species.php?query=gen:Serinus+species:serinus

så har vi den – eller hur Anders!

Just nu ligger jag på 169 arter – i topp – men det är grym slugging behind och där är Anders med fint!

Written by Olof

April 27th, 2010 at 8:04 pm

Leave a Reply