Olof Armini om fåglar och natur

Fältbestämning, fåglar, miljö, natur.

Drag-ornitolog

without comments

Kanske passa på litet vad man säger i internationaliseringens luftlager. Men i nuläget ligger drag, hysteri och annat på nivå med Islands vulkaner.

Och det är inte bara fåglar – lavskrika på Gotland, ripa på Hönö – som lever tok. Stadgade familjefäder, uthungrade, uttröttade pressar sina fartvidunder långt utöver det tillåtna i mil efter mil. Då är en svikare otillåten – en flyktad vipa eller trapp – eller måste sveket hämnas!

Själv körde jag en modest variant idag, men fördenskull inte utan nerv och känsla.

I morse kollade jag vädret, strilande göteborgskt och inbjöd till att ta itu med eftersatt dont, pappersarbete, litet städ, lugn frukost, yogagympa m.m. Sent omsider öppnade jag datorn och blev glatt överraskad att fjällpiparna ute vid Säve siktats idag.

Inte för att fjällpipare – som kryzzades med David och Eva redan 1975 i skuggan av Storfjället, sin riktiga miljö. Men jag kände för en 3-milstur per cykel efter innemögget hela förmiddagen.

Men så det regnade. Bytte taktik och prick ett satt jag på bussen med Evas årskort – och tro det eller ej men trekvart senare stolpar jag ut i rena bonnlandet inte långt från Säve flygplats på Hisingen. Är inte helt obekannt med pläjset. En juninatt för två år sedan drog jag – den gången per cykel – på en sjungande busksångare och intensivt vaktelslag – just hit.

Idag dock litet desorienterad visades jag rätt av en alert skådare som mumsade på en glass efter väl förrättat värv – tack för det! Hade om inte regnet så lägligt upphört kunnat spana in fåglarna genom busskursglaset. Jämra juste och kunde jobba på för mig själv och klämde minsann en mer än någon annan hittills – alltså dussinet jämnt.

Hann handla på Domus innan hemma i god tid till sjörapporten tio-i-fyra. Tala om drag!

Här en länk till alltid alerte Christer F – bilder av just desamma.

http://www.artportalen.se/artportalen/gallery/images/swe/birds/2010/large/210571.jpg

Written by Olof

May 15th, 2010 at 6:34 pm

Posted in Göteborg

Leave a Reply