Olof Armini om fåglar och natur

Fältbestämning, fåglar, miljö, natur.

Kasta inte in handduken

without comments

26 mars turade Anders och jag Mästermyr i strålande vårvintersol. Fantastiskt lokal men har aldrig varit riktigt flyt där för mig. Den här gången kom vi att fantisera om svarthakad buskskvätta. Rapporter från övriga landet hade dykt upp och en vacker sävsparvhane i en buskskvättebuske gav fina associationer. Litet oroande cirklade en annan skådare runt i området. Han spanade och talade i mobil men vi förutsatte att han tog kontakt vid “napp” och till yttermera underlät vi att spana av hans områden.

Naturligtvis hade han en svarthakad buskskvätta som vi senare kunde läsa om på Svalan. Om inte knockade så i alla fall nere för räkning.

Precis en månad senare 26 april rapporteras en svarthakad buskskvätta från Utbyfälten. Den hade setts redan dagen innan. Alltså en ganska säker revansch.

En mil per cykel direkt på plats med flera skådare men… Blev en Golgatavandring bland massor av nyanlända tättingar – sångare, skättor m.m. Sur hemfärd trots tröstande ord om att bivråken jag sett tidigare under dagen var en större fenologisk finess.

Men att kasta in handduken… 

11 maj rapporteras en svarthakad buskskvätta, en honfärgad från Brudarebacken. Med viss tvekan segar jag mig upp för backen. Kom inte i säng före 0100 och Eva skulle till Gotland. Vid backen snålt och några av dipparkollegerna från Utby förklarar glatt att den nyss jagats iväg av några vanliga buskskvättor.

Shit!!! – för att dölja besvikelse, ilska och andra sämre attribut drog jag nedåt backen och där på en stolpe satt den plötsligt – härligt.

“Kasta inte in handduken, ta räkning till nio, res dig och fightas vidare!”

Och hoppas att du inte slutar som ett ornitologoskt ringvrak!

Det kan i sådana här skildringar anas en liten kritisk egg mot andra personer. Dessa skall då uppfattas som hela skildringen; en subjektiv bild av verkligheten, som är lika fiktiv som sant verklig!!!!

Written by Olof

June 6th, 2010 at 12:40 pm

Posted in Uncategorized

Leave a Reply