Olof Armini om fåglar och natur

Fältbestämning, fåglar, miljö, natur.

“Variegata”

without comments

Innan dråpslaget i Sysne på måndagen fick man ta emot några saftiga jabbar från Sandön på söndagen.

De fina fotona på en svarthakad buskskvätta med “stenskvätte”stjärt sög mest.

http://www.artportalen.se/artportalen/gallery/images/swe/birds/2010/large/216695.jpg

http://www.artportalen.se/artportalen/gallery/images/swe/birds/2010/large/216696.jpg

Som jag tidigare nämnt är svarthakad buskskvättekomplexet ett av många rotiga och roliga getingbon när det gäller raser och arter.

Några taxa med så här mycket och mer vitt i stjärten är de “goda” arterna, Stoliczka´s Stonechat Saxicola macrorhyncha och Whitetailed Stonechat Saxicola leucura båda från Pakistan – Norra Indienregionen.

Det finns hybridzoner mellan dessa och taxonen maura och indica, raser ur det östliga svarthakad buskskvättekomplexet, Vitstjärtad/Östlig svarthakad buskvätta Saxicola (torquata) maura. Man kan gotta sig i detta runt Delhi, inte så farfetched – hö!

Variegata är ett taxa som tillsammans med det närliggande armenica ofta kallas Caspian Stonechat Saxicola maura el torquata variegata/armenica. och alltså mycket väl kan ha kommit i samma skjuts som den Gröna biätaren!! 

Intressant är att det finns en beröringszon i Turkiet mellan Caspian Stonechat och den västliga Svarthakade buskskvättan Saxicola torquata rubicola/hibernans. I norr är ju Östersjön barriär mellan häckande rubicola i Skandinavien och häckande maura i Finland.

Såväl variegata som armenica anses som förbisedda vagranter i “vår” region. Förutom variegator med tydlig stjärtteckning är de synnerligen svårplockade mot “vanligare” maura, men ännu svartvitare vs Västlig Shb.

Nedan foton från övervintringszon som illustrerar

http://www.batumiraptorcount.org/santamart0001.jpg

http://www.charliesbirdblog.com/~charlie/KWI24feb05/variegata.jpg

Generellt övervintrar variegata, armenicus och maura i nämnd ordning från Röda havet till SE Asia. Således njöt jag minst en fin hane variegata på El Gouana golfbana norr om Hurghada 14 jan 2008!

Tala om att resa sig på tio!

Written by Olof

June 10th, 2010 at 3:21 pm

Leave a Reply