Olof Armini om fåglar och natur

Fältbestämning, fåglar, miljö, natur.

Gotland prim aug 2010

without comments

3 augusti och snart finito Gutaland – för den här gången. Vi landar på Säve den 11 augusti, exakt 30 år sedan vi steg iland i Visby för att inleda en 20-årig era i våra liv, Evas, Davids och mitt. Denna resa dock bara en del av vårt oscillerande mellan Got(henburg) och Got(land).

Funkade bra att ta igen tappad mark på skådarlistan – i början. TGP var tom litet imponerad, så när han ringde häromdagen blev jag litet ställd. Det senaste har nämligen för mig varit ungefär som för de svenska friidrottarna i EM. Kikararmen lätt havererad efter målning och motflyt med oförklarlig frånvaro av vadare på Gotland, årets(?) havsfågelkör på Västkusten mm. Tur jag haft backning av fa Anders men också den uppmuntrande TGP. Hoppas nu på en “Emma Gren-effekt” sista veckan.

I väntan på medalj så några uppmuntrande “poängobsar” på det senaste. Den 26 juli blåste det vasst från SV, och som alltid vid pålandsvind så rörde det om litet. Massor av trutar surfade i vindbyarna och det gick att vaska fram 1K-fåglar av både Medelhavs-och Kaspisk typ plus en gammel Kaspisk! Ute på Utholmen havsörn och pilgrimsfalk ( Smålands-Berra rapporterade samtidigt en pille på fälten innanför stugan!). Dessutom passerade Mattias skådare från Götet lämpligt i västanvinden.

Da´n därpå kastade jag en flukt ut mot Storön. Mitt i ett svart myller av storskarvar så den efterlängtade vita eleganten med svarta vingspetsar, Havssulan! Lustigt nog siktades den på andra sidan ön bara ngn timme senare. Måste ha tvärat ön en bit söderut, alls ingen omöjlighet, och hade varit häftigt att se den över Hemse!? Den 29 juli var den åter på Storön som turist-eller i alla fall skådarattraktion. Poängade denna dag även en bivråk förutom flera presumptiva Kaspiska trutar i det aldrig sinande vitfågelflödet i lufthavet över stugan.

Så här såg det ut, men i luften!

http://www.artportalen.se/artportalen/gallery/images/swe/birds/2010/large/230915.jpg

29 juli också min namnsdag och firades innan 30 juli och utfärd med Anders, Ekstakusten och Klase. Från Kvarnen nedanför Käbbes siktades havsörn på Lillön, massor av passerande sillar och mular och finast 6 svarttärnor som trålade sig söderut, 2 oldies och 4 ungdomar. Längre ned efter kusten vid Ugnen träffade vi på några av dom igen, dessutom en kungsörn – förstås. Klase deprimerande vadartomt men ett gäng tranor och en ung brunhök.

Så ny månad 1 augusti och uppe och skrotar 2:30. När toaletten slutat brusa slår jag som vanligt upp fönstret mot fälten, och – ye – en kattuggla låter i riktning Sandareviret. Rätt vindriktning och sanslös tur, men också outtröttligt lyssnande. Senare i hamnen har några baddjävlar den goda smaken att precis jaga iväg två myrsnäppor, när jag anländer. En återkommer kort innan baddjävlarna, tre med två hundar sätter pricken över i:et med en ny raid. Blev inte så sur eftersom jag hann kryzza.

2 augusti storsvep med Anders, Faludden – Närsholmen – Lausviken med avslutning på Hemsebolaget. Det sistnämnda substantiellt mest framgångsrikt. Skådandet mycket trevligt om än raritetsmagert, två årsare för Anders, ingen för mig. På topp en myrsnäppa och en småsnäppa vid Au riv samt 3 1K svarttärnor som chillade vid södra tornet i Lausviken.

Summasumarum so far har jag återtagit fjärdeplatsen i skådarligan och har bara tre arter upp till en silverplats. Dock måste det framhållas att jag ligger på klart minus både mot de närmast framför och närmast bakom vad gäller förväntningsarter till respektive listor. Mina missar är maj-, natt- och raritetsarter, dvs i praktiken ouppnåliga, men ändå strongt om jag skall vara litet skrytsam!

Här några faktorer till min framgång

Pilgrimsfalk och havsörn i samma träd som

 denna röda glada.

Utan askarna på Utholmen och kanonfotografen Anders, vad hade min lista varit??

Written by Olof

August 3rd, 2010 at 5:17 pm

Posted in Västergarn

Leave a Reply