Olof Armini om fåglar och natur

Fältbestämning, fåglar, miljö, natur.

Pansjo och wildlife i Joberg

without comments

Har svårt att leva upp till utfästelser i diverse forum om nya inlägg på bloggen. Pansjolivet är mer hektiskt än jag kunnat drömma om. Gör nu ett försök alltmedan grannen jobbar för att undsätta de instängda chilenska gruvarbetarna. Den pneumatiska borren går för högtryck i hans badrum.

Själv låg jag under tandläkare Torborgs pneumatiska borr häromdagen. Efter en laddning bedövningssprutor och en halvtimmes borrande, stönade hon till sköterskan: “En giganternas kamp!”. Sedan städlades Skeppshultshingsten och med sedvanliga omvägar (vänster blir så lätt höger i pensionärens rika tankevärd!) 2,5 mil till Kålltorp för att köpa en universaldusch. Denna installerades igår, men jag glömde en packning och hade ingen adekvat skiftnyckel så duschtesten orsakade en smärre översvämning. Fick låna kraftigare nyckel av David, när jag cyklade några mil med Pascal till tennisträning.

Idag till grannens bröl funkar dusch och tänder hyggligt. Jag har nybakt till kaffet och har ätit sunt och rört mig tillräckligt – men tid vid datorn? – kanske litet ändå.

Nedanför köksfönstret går en rådjurshind. Hon är smärt och slank. Sist jag såg henne var hon ganska rund om magen. Någon har sett henne med ett kid och kunde berätta att hon kommit i dispyt med två grävlingar. Säkert var det en av dem jag såg häromdagen. Allt talar för att såväl rådjur som grävling inte bara finns utan också ynglar här! Kan bara hoppas att grävlingarna håller litet styr på brunråttorna. Andra djur som finns här är fälthare, ekorre och fladdermöss (säkert mer än en art?). Väntar med andanom på nästa däggdjur, räv troligast men kanske älg, vildsvin eller varför inte varg. Alla dessa rapporteras ju med viss regelbundenhet från Göteborgs ytterområden.

På fågelfronten rör det på sig. Flugsnappare i trädkronorna och en och annan bivråk mot söder. Tyvärr inget läge för havsfåglar och inget riktigt västdrag men kanon om man vore på Gotland. Aktuellt som trots allt kan dyka upp även vid Joberg är fjällabb och stäpphök. Annars blir det för Anders och övriga att sopa hem blåstjärt, fältsångare, stäppsångare eller vad det nu kan bli. Dvärgörn igår lät som en fin “drink före maten”.

Anders har väl redan haft sin eller vad sägs:

“Idag blev det av,fick se min första havssula och det på Gotland. Var nere vid Rivet redan igår vid 13-tiden och tittade då mest på vitfågel och brydde mig för lite om att titta på alla skarvar.
När jag så kollade upp Svalan igår kväll fick jag till min föskräckelse se att David hittat havsulan bland skarvarna vid 16-tiden. Men som tur var fanns den kvar idag. Fick även se den flyga och dyka.”

Written by Olof

September 2nd, 2010 at 12:41 pm

Leave a Reply