Olof Armini om fåglar och natur

Fältbestämning, fåglar, miljö, natur.

2/3 drag och Simsons hår

with one comment

Delilah klippte Simsons hår och han tappade all sin kraft. Själv känner jag precis tvärtom, min allt tyngre man har gjort mig både seg i steget och tung till sinnet.

Klockan 9:30 föll de numera ganska raka och framförallt gråa lockarna för min reservfrisörs sax. Han har hyggligt rest sig från sin cancer den som sänkt den ordinarie klipparen. Hela liv med skönhetsvärldens kemikalier!

Som en ny människa joggade jag uppför Eklandagatans helveteslutning till min suveräna stallpojke som ömt vårdat stålhästen efter en svår punka på lördagsmorgonen. Försökte en misslyckad forcering av några krossade putäller.

I denna kalasform planerade jag ett djärvt trippeldrag och strax flög jag utför Eklandabacken på stenhårda däck. Men ack ett halvvarv runt Nya Ullevi och första försöket, första dippen – ingen berguv trots att den sågs såväl dagen innan som dagen efter.

Smakade litet surt när jag spanade av Gasklockan. Skulle det bli dip nr 2 och stor risk för generaldip! Men så sista spanet mot översta räcket på N-sidan och där sitter en gammal pilgrimsfalk – spontant tyckte jag hona men det “skall vara” en ringmärkt hane eller…?

Med förnyad kraft, sol ute och sol i sinne samt vinden i ryggen och på högsta växel till Fiskhamnen. Gott om trut i hamnen men onda aningar att den återkomna Medelhavstruten skall vara lika svårfångad som tidigare. Da´n innan den 6 sep klämde den oefterhärmelige Christer “Mr Medelhav” F följande bildsvit

Sist den sågs i Fiskhamnen innan dess var 13 aug av undertecknad. Däremellan sågs möjligen samma fågel i Träslövsläge 19 aug, det var en 1K medelhavstrut – och ringmärkt i Schweiz. Återstår bara att vidimera ringnummer.

Jag jobbade alltså på och tyckte mig ana dess huvud på plattaket längst in i hamnen. Retfullt “kröp” den utom synhåll. Försökte lura fram den genom att gå västerut längs bryggan. Spanade in en ringmärkt 1K gråtrut, solklar men ändå lurigt! Så kikade jag tillbaka längs bryggan när några rensare hällde ut sina slaggprodukter och där stod den på en liten pållare. Men djäklar, den drog nästan direkt, inte helt fel för som ni ser på Christers flyktbilder är den väl så tydlig i luften. Men givet upp på plattaket igen. Frustande frustrerad drog jag en drill och spanade in en överflygande bivråk. Och så bara låg den i vattnet framför mig innan den simmade in bland östra cementpirens pållare för att dra iväg mot västra hamnen och Fiskens hus. Jag får en sista glimt av fågeln innan jag trots allt ganska belåten beger mig hemåt och lämnar obsandet åt andra. Bl.a. vasse Stefan S som lyckas med följande på Fiskens hustaket,

Härligt 2/3 drag med andra ord.

Men, men vad gäller Medelhavstruten blev 8 sep än mer excellent. Efter indisk lunch med yngste brodern tänkte jag förbränna litet kalorier med en tur förbi hamnen. Oroväckande för positivt drag med mycket trutar på Eriksbergspirarna på andra sidan älven. Trevligt dock att träffa Ingegerd N, mycket duktig fågelfotograf, och skryta om gårdagen och trots allt ingjuta litet hopp om en möjlig lifer!

Och herre djävlar med handjagaren får jag in den. Fort, Ingegerd får in den i tuben och visst den har ring!! Därefter härliga obsar både under plattaket

och vid Fiskens hus

Vilka bilder! Tack för dom Ingegerd och jag kan sluta tala om truten som undflyende!

Written by Olof

September 9th, 2010 at 10:26 pm

One Response to '2/3 drag och Simsons hår'

Subscribe to comments with RSS or TrackBack to '2/3 drag och Simsons hår'.

  1. Sprang under dotterns körlektion i torsdags en sväng, bla förbi Gasklocka och såg en grå klump uppe på ett räcke mot älven som jag misstänker var pilgrimsfalken.

    David

    12 Sep 10 at 10:09 pm

Leave a Reply