Olof Armini om fåglar och natur

Fältbestämning, fåglar, miljö, natur.

Drag 4 den 13 oktober

without comments

Drag fyra fick dröja en vecka.

Anders min combattatant vilade inte på lagrarna utan floggade Sudret under en förlängd helg med sin bror – från pool position – vandrarhemmet vid Hoburgsklippan!! Hans rapporter om prärielöpare, taigasångare mm fick det att vattnas i munnen liksom talet om annat gyllene fluidum.

Försökte så gott det gick att replikera från hemmamarkerna.

Torsdagen den 7 bjöd Svältis repris på Närsholmenduon Kaspisk trut och Medelhavstrut, 1K-fåglar i än finare närstudier.

Fredagen äntligen dax. Redan i trädgården en gransångare med östliga drag och läte. Sedan ganska fint med tättingar, rödstjärt, svarthätta, gransångare längs dagliga rutten. Som vanligt avslut bland småttingarna längs Paån. Alltid lika spännande. Och minsann…

en kungsfågelsångare – inte denna individ som alltid alerte David L fångade på foto någon dag tidigare på Östergarns utholme. Två snabba obsar och ett pip under nästan en timmes trålande i buskaget. Så typiskt och så härligt!

Lördagen den 9:e fick jag oväntad och glädjande förstärkning. Janne J övervann alla fysiska skrupler och studsade upp från båren i bilen, pigg som en mört i Paån. Tyvärr var kungsfågelsångaren osynlig, men på samma ställe en svartvit flugsnappare och en HALSBANDSFLUGSNAPPARE, fenologirekord för Sverige ( tyvärr slogs det da´n därpå av Öland – förstås! Tycker litet surt att “vår” fågel hade tydligare droppfläck på vingen och tydligare andra vingband!). Ytterligare en sen fågel vinglade över Paviken, en 1K brunhök, när det var dax igen. Hade nästan gett upp vingbandare och att stirra i trädkronor och täta buskage när Janne tyckte att det rörde sig högt upp i en ask. Tjabadabadoo!

En taigasångare. Åter foto på “fel” fågel, detta är Digranstaigan som omnämns på andra ställen i texten och alltid denne David L som lyckats fånga det omöjliga! Obetydligt längre obsar än på gårdagens vingbandare, men vi var två så dubbel glädje. Tack Janne.

Söndagen bjöd den 3:e östliga “fylloskopen”, en “tristis”, sibirisk gransångare i buskarna nedanför där taigan setts da´n innan. Samma utseende och läte som den här fågeln fångad på foto av ingen mindre än Big Lasse

http://www.artportalen.se/artportalen/gallery/images/swe/birds/2010/large/253585.jpg

5 olika ex rapporterades från Gotland under den snäva perioden 9 – 12.10!

11 oktober slog jag till med en sen dubbelbeckasin i Svältisstranden. Den parerades omgående med flera obsar på Öland – sic!

Så laddade vi. Anders hade bara fått större aptit av Sudretvistelsen och jag var omättlig. I arla morronväkten 13 oktober full fart söderut, destination Au riv.

Redan vid första grinden paraderade en grann bläsgåsflock med åtminstone 2 tundrasädgäss.

Fin start. Men vava, redan en skådare ute vid torrväten – och han spanade sådär planlöst och modstulet som… Anders förbluffas över mitt hastigt uppflammande svårmod.

Vi bytte några snabba med främlingen. Fågeln var väl någonstans ute i det oändliga Stockviken. Adrenalinet dunkade och tunnelseendet krympte sikten. Vidgades när främlingen viftade och när så PRÄRIELÖPAREN löpte över kikarfältet sken solen genom molnen.

Främlingen förvandlades till en bekannting från Västergarnsviken 2007 Daniel P. Den gången snöt han mig på en ägretthäger men nu delade vi löparen. Daniel P är inte en bra fotograf han är mer än så och fullblodsproffs inom sitt gebit. Kolla hans hemsida

http://danielpettersson.com/

och de här bilderna, 

och de här när han drog vidare till Närsholmen och den brednäbbade simsnäppan,

Verkligen ett glatt återseende. Tack för bilderna Daniel!

Anders och jag drog så sydvästvart och stannade till vid Digrans. Lagom för några taigalock. Så kaffe längst ned på Rivetspetsen innan dax för taigalyssning igen. Än bättre lock men tyvärr ur sikte – vi hade ju båda obsar från tidigare och fick nöja oss med synen av fyra (4!) svarthättor. Anders gladdes med en fjällvråk vid Muskmyr.

Så Faludden igen med mer gäss, en gammal pilgrimsfalk, som ett tag satt i stora masten, en lövsångare i Alkärret bland annat smågodis. Häftigast dock Peter S som med hela familjen ringmärkte i dungen och sedan softade ute vid fyren där jag återsåg honom efter 20 år!!! Senast vi sågs var när vi raidade Getterön och Morups tånge någon gång i början av 90-talet, jaktfalk och vittrut fanns bland skalperna i “ynglingarnas” bälten den gången.

Före sedvanlig avrundning i Hemse passerade vi Alva och kunde mer ana än se den 2K svarthuvade mås som furagerade med hundratals andra vitfåglar i nyplogfårorna efter en traktor. Fotad av en av de vassa förmågorna på ön som klappar på porten till Jurassic Park, Mikael Nils

En påpasslig dokubild, kul och tack Mikael!

Så avslut i Hemse – trodde vi, men över fälten när vi töffade ut ur Sudrets centralort svävade en rödglada som praktfull slutvinjett.

Nåja, natten sänkte sig över Big Baluns hos Anders. Finish vid midnatt till baklava och en flaska med rom bom-bom!

Tusen varma tack Anders.

Written by admin

October 29th, 2010 at 3:28 pm

Posted in Uncategorized

Leave a Reply