Olof Armini om fåglar och natur

Fältbestämning, fåglar, miljö, natur.

Jordan 30 november

without comments

Kanske sista rapporten skriven i Aqaba – eller hinns det med imorgon? Det blir i alla fall en summering efter hemkomsten med alla möjliga infall och en komplett artlista. Kan erkänna att jag inte dubbelcheckat allt så det kan bli en del överraskningar.

Idag blev hittills varmaste dagen med över 30 grader och svagare vind. Alltså bäddat för värmeslag om man som jag satsat på en repris i ökenbergen. Eva var mer strategisk som satsade på poolliv och några uppfriskande dopp i Röda havet. Hon träffade och tjingsade på förre finansminister och ordföranden i Friskolornas RF Kjell-Olof F. En av poolkillarna häpnade när han hörde att jag var uppe i bergen. Han var från Aqaba och hade aldrig varit där, trodde det var förbjudet!

Hursom jag travade på och nådde oanade höjder. Den turistiga höjdpunkten, dit alla guidade turer går för att spana in Israel, Egypten och Sinai, kunde jag ana långt under mig.

Inne i min favorit-wadis med svartstjärt, sammetshätta, vitkronad stenskvätta och grön dvärgbiätare träffade jag på några skummisar med en fängslad tamduva, antagligen för att locka andra duvor. Låg lågt och agerade fredsduva knappast läge att bråka med dessa typer.

Fick mycket bra obsar på stenökenlärka och hade tur på en sen balkanhök. Annars var det inte samma lyft som igår. Tills jag äntligen fick syn på en vit stork, men nej än bättre – en gammal smutsgam. Ingick i liten miniskruv med två stäppörnar och en örnvråk, kanske någon/några var stationära.

Andra nya arter idag var gamla bekannta, ängspiplärka och svarthätta. Totalt 131 svårslaget med nästan enbart primärskådning!

Så vacklade jag hem till en liten nap, bad i Röda havet och fin middag på Hayat Zaman.

Så packning galant signerad Eva! Just avklarad och klockan är 2230. Imorgon den här tiden har vi en timme kvar i Jordanien!

Written by Olof

November 30th, 2010 at 10:14 pm

Posted in Resor

Leave a Reply