Olof Armini om fåglar och natur

Fältbestämning, fåglar, miljö, natur.

Twitching Maj-21

without comments

Jag är fågelskådare, på engelska birdwatcher. Alla birdwatchers är i någon grad birdtwitchers, på svenska närmast fågeldragare – dvs drar sig till speciella fåglar, intressanta oftast pga sällsynthet.

Jag har träffat på ultimata twitchers från hemlandet England, enligt dåtida skrönor anställda som resemontörer på oljeriggarna i Nordsjön. När larmet gick på Fair Isle om en tundrapiplärka kunde de enligt kontraktet slänga rörtängerna på däcket och sig själva i en helikopter, destination den lilla ön mellan Orkney och Shetland.

Träffade ett gäng commandos på Camliça, en kulle i üskudar i asiatiska Istabul känd för sitt enorma fågelsträck. Det var optimal sträcktid i september-82 och dom var grymma men skulle enligt min reskamrat och ögonspecialist, Finn vara blinda innan pension. Dom stirrade rakt in i solen med blodsprängda ögon.

Har nog avslöjat att jag inte är någon twitcher av hög klass. Trodde bilen skulle bli ett lyft, men nej, hittar alltid förevändningar för att vänta och skjuta upp. Men draget till det ovanliga och sällsynta är ändå kraftigt.

Därför startade dagen, 21 maj fint. Buskallt och svårt att hitta lä i den friska vinden. Men jag hade bra kläder och en fin stol (Eva – förstås!). Och massor av fåglar twitchade mig. Riktigt högg jag på en SVARTNÄBBAD ISLOM i full sommardräkt, något av det mest estetiskt tilltalande bland aves. För mer än 40 år sedan var jag först att se och rapportera arten i Vänersborg. Några år senare var det dags för repris fastän på Gotland. Men man tröttnar aldrig.

Inte heller tröttnar man på svarttärnor. Såg mina första i Asköviken-76 och har sett tusentals på sträck i Grekland. Och idag tänkte jag avrunda morronskådningen på Cape Armini med två grannt utfärgade.

Då klingade mobilen.

Och jag sitter i Västergarn i pool position. En lifer som drar på mig – vava! Halvannan timme i snålblåsten. Och en halv dementi, kunde varit typ tjäder eller orre – sic. Så kaffe och värme – härligt.

Och så typiskt för de hektiska fågelveckorna i maj. Litet sömn och hets-hets. Twitchen driver skådare till galenskapens rand. En del drabbas.

Tänkvärt och mitt snusförnuftiga drag, är känn draget av fåglarna men dras inte med.

Written by admin

May 22nd, 2021 at 2:20 pm

Posted in Uncategorized

Leave a Reply