Olof Armini om fåglar och natur

Fältbestämning, fåglar, miljö, natur.

Fridag 3 aug och hemresa 4 aug 2011

with 2 comments

Vi kan ta det lungt i matsalen – härligt! Eva på egen sightseeing, Nordens hus, Domkyrkan medan jag härjar ut på en pir för sista flukten av havet. Inga valar men fint kör med storlabbar, stormfåglar, havssulor, mindre liror mm

Eftermiddagen kollas Harpa, som laddar för Pride-festival och jag hittar till det isländska systembolaget. Några isländska öl provas sista dagen och det blir sent med packning –  klockan på rigning 3:45 Brrrr!!!!

Eva vass med packning och jag lugn så vi vaknar hyggligt till kaffe och croissenter. Spär på med egen skyr och några mackor med flera centimeter ost.

Shuttlen, en hel buss på plats exakt in time 05:30. Det visar sig att vi väljer platser med ett 6:e sinne. I Tjörnin, Reykjaviks lilla insjö, ligger den några meter från vägen när bussen stannar vid ett kors, ISLANDKNIPAN, kanonklocker!!!! – Bättre än på hela resan tidigare. Och inte nog på andra siden korset, på gräsmattan bland grågäss resans enda av rasen/arten GRÖNLANDSBLÄSGÅS. Chauffören gasar och bussen far vidare mot flyget och jag myser.

Resten av bussturen njuter vi Reykjaviksfjorden och långt i norr den mäktiga Snaefellsjökull. Vilket avsked och som knorr på svansen äter vi sista skyren innan securitycheck!

Ylande kids på planet men fin stämning inte minst bland de rara värdinnorna, som tom låter mig pruta på whiskyn för att få de isländska slantarna att räcka – de ni! Iceland Express må vara lågprisbolag men… Samma halvtimme sena som förra torsdagen och efter en råbarkad chaufför, svensk ovanligt nog, så “Hem ljuva hem”.

Resan har varit alltför lyckad för att jag skall utbrista “Borta bra men hemma bäst”.

Fågelmässigt möter förstås bistra tider. Står Anders redo och är örnvråken kvar? Går inte att briljera med vitgump, sedd i både Skåne och på Getterön. Bändelinvasionen har jag grejat i Göteborg med två lyckade drag till Änggården, första nästan direkt från flyget, men är de försvunna från Gotland? Med örnvråkstryck har det ju setts en del annat på Gotland, brednäbbad sim och vitvingad tärna tex. Blir tufft och åter hoppas jag på  att min(a) vapendragare är på språng!!!!

Förresten, jösses vad varmt det är här!!!!

Written by admin

August 7th, 2011 at 7:47 pm

Posted in Resor

2 Responses to 'Fridag 3 aug och hemresa 4 aug 2011'

Subscribe to comments with RSS or TrackBack to 'Fridag 3 aug och hemresa 4 aug 2011'.

 1. Ja, nu är det ju inte så varmt längre. Fy vad vi fryser. Fleece och vindtät jacka är ett måste. Undrar om hösten redan har kommit?

  Monica

  11 Aug 11 at 8:17 am

 2. Tropikerna fanns inta! Blev fantomen och fullt regnställ idag på Sudret. Men ändå fantastiskt.
  Olof

  Olof

  11 Aug 11 at 6:22 pm

Leave a Reply