Olof Armini om fåglar och natur

Fältbestämning, fåglar, miljö, natur.

Archive for April, 2015

Koka soppa på en spik 2 april

with 3 comments

Det spikar rejält april anno 2015.

Anders ruskar på sig med Ägretthäger på Gotland och är snart ifatt i Artligan på Gotland! – Vi får ett gött kör när jag dimper ned på ön den 23:e!

David spränger äntligen 5:e vik komplexet med denna suveräna Vattenpiplärka i begynnande sommardräkt

IMG_0631

Jag? I Joberg på plattorna utanför entréen till vårt chateau, denna sorgliga rest

IMG_0421

Tala om att koka soppa på en spik – Nåja en Morkullevinge!

Trots allt glad över att “lyckas” bestämma vingen, gjorde jag ett ryck på Änggårdspromenaden idag, 3 april. Spottade tre Rådjur och fick höra en ilsken SPARVUGGLA, en Korp oroade. Inte fy skam precis.

Men nu till den verkliga spiksoppan. Davids granna foto väckte minnen till liv, och minsann

IMG_0419

klockrent en VATTENPIPLÄRKA i Västergarn 2 april 1983. Problemet är att det dröjde till 1987 innan man kunde se vattenpiplärkor i Sverige. Innan dess gjorde Rk rent hus med alla som försökte något annat! Skall erkännas att bestämningsproblematiken var dåligt känd och Vattenpiplärkan som då bara var en ras till Skärpiplärkan var kanske inte så intressant. Men jag har förutom skär ton på undersidan och vita yttre stjärtpennor också noterat tydligt vitt ögonbrynsband, tydliga vita vingband och kontrast grå hjässa och brun mantel/rygg. Den sågs i tre dagar, var lätt att hitta och sågs förutom av David och mig av ytterligare två erfarna fågelskådare. Det dög inte 1983, men idag!? Svalan ljuger att det skulle kunna vara första i Sverige, men troligen är det den första på Gotland!

Uppeblåst av denna retroaktiva varseblivning stormade jag vidare till Svalanfotona från 1 april av Fläckdrillsnäppan i Skåne. Inga aprilskämt här, flyktbilderna bekräftar min tes att det mörka på armpennorna går brett in till kroppen både på undersida och översida. Liksom på Thomas Ms och Fredrik Ss bilder på Fläckdrillsnäppa i oktober 2012 på Gotland (Läs bloggar här, från då!). Sitter som smäck!

Men all varseblivning är gissningar. All information passerar oundvikligen ett av människans smartaste men mest opålitliga organ, hjärnan innan de blir en varseblivning. Så tänk på det innan ni utnämner ovanstående spiksoppa till en kulinarisk läckerhet!

Written by admin

April 3rd, 2015 at 8:59 pm