Archive for June, 2013
Svar på tal!
Bara ett dygn efter Anders och min replik på TGPs uppmaning “HITTA NÅGOT!!!!”
Så brakar det loss!
Inte Anders och mina klippare. Hans behagfullt strandad på en förrädisk stubbe, remmar och knivar i en köttfärsliknande röra, min stonedead.
Istället Bimbi, the king, med en stäpphök, Mats S med 2 gulhämplingar på gården, Bo K, skådarkollega på 70-talet från Vänersborg, busk-o lundsångare och så
som en blixt från fastlandet, birdfinder n:o 1 Lennart W med en ÖRNVRÅK!!!!!!
Givet den fågel jag sackade igår på en gödselstack!?
Det har brakat loss och TGP har lyckats – igen.
Åskviggen och racet går
Från Karlsö dundrar TGP med följande redan legendariska bilder
Magnifika bilder inför vilka de gutniska skådarna med böjda nackar tvingades till korset, klent med obsar , klent med rapporter!
Alla lät sig icke böjas mer än till vördnad. Igår klämde den “insomnade” Anders en trastsångare och klättrade till tredjeplatsen på LISTAN!
Idag 23 juni kollade jag BirdAlarm och på några minuter morrade 4-wheel fullblod utanför syrénerna. Anders glömde tom termosen – när har det hänt! Halvvägs mot Faludden dystert på mobilen. Gutt hade varit där med Stellan – inget!! Sådana proffs, lika bra att vända!?
Men icke för våra hjältar. Vid Stockvikes parkering, intensivt span, en söderkis med blomma förstärker och blir stundens hjälte.
Där sitter den!!!- vid gödselstacken – SVARTPANNADE TÖRNSKATAN!
Så vacker, en hane med stor, helsvart panna och en laxrosa undersida, skarpt avsatt mot vita hakan. Den jagade och fångade feta insekter och visade då upp tydliga handbasfläcken.
Efterhand tog också Gutt och Stellan revansch och sällade sig till andra lyckosamma.
Våra hjältar drog vidare till Ojmunds bodar, där undertecknad jagade ut i det vackra ogräset.
Med kebban på plats sitter den på en hundkex, springer litet på marken och ett ynka “klirr” – KORNSPARVEN.
Och här skulle kaffet sitta fint, med bakgrundsmusik från gråsälarna på Raude hund. Blev vatten, bröd och muffins med frukt och kakaobönor, mumselimums. Och åskviggen från Karlsö kan tona ner en smula!
Midsommar 2013
Åskvädret drog bort över Kilsbergen. Midnatt ngn natt kring midsommar 1980.
Vi var på väg att flytta till Gotland och bodde hos svärmor i Örebro. Jag hade cyklat ca milen ut till Tysslingen och höll på att runda sjöns NO-hörn. Från en dunge skrek några hornuggleungar och en kattuggla drog rakt över ett fält på jakt efter en sork.
Jag stannade till vid en sankäng med några spridda buskar. Då drog “symaskinen” igång, FLODSÅNGAREN, en lifer.
3 år senare, exakt för 30 år sedan. David och jag hade cyklat ned och tältat ngra km öster om Barshageudd. Det var sista natten innan hemfärd och vi tog oss ut på Alvret vid 3-tiden. Minus fem grader, en sk järnnatt, och alldeles stilla. Tre fåglar hördes, en kornknarr, en näktergal och så BUSKSÅNGAREN vid Sundrekastalen. Den hade ringmärkts av Sundregruppen någon vecka tidigare. Lifer för oss båda.
Natten 18-19 juni 2013. Anders är förkyld och har kastat in handsken. Mild natt och laber bris från öster. Hojen och ut ca 2200. Har cyklat ungefär en km mot N. Resterna av Vikmyr åt väster och en välbekannt sång österut. Svagt och avlägset. Cyklar vidare till en åkerlapp/glänta som skär djupt in i skogen – jomenvisst, en BUSKSÅNGARE.
Samtidigt västerut ljuder hungerskriken från åtminstone en hornuggleunge, samtidigt som en kornknarr snärper ihärdigt.
Så vidtar en händelselös transportsträcka. Bara hostningar från kor, får och häster låter, plus en kärrsångare vid Valbosån.
Litet illavarslande ökar blåsandet en aning, men vid midnatt i N paviken glöms detta. Först totaldominans av näktergalar och 2 kornknarrer, en väl synlig på Valva-vägen.
Riktigt nära pilbuskaget kan jag urskilja FLODSÅNGARE bakom näktergalningens sång. Efterhand drar rör-och några sävsångare igång. Som avslutning möter jag mamma eller pappa hornuggla på spången.
Gott att krypa ned i sänghalmen!
Kråkudden 14 juni 2013
Himmel, hav och vatten!
Var på väg att finisha städ och packning för Gotland. Mobilen plingar och ringer.
David:”Hönö?” – Klockan redan 2, men frisk vind och uppklarnande – och på BMS en MINDRE LIRA!
Går bara : “Fixar lite matsäck, så fort som möjligt!”
Vid ca 3 den för tillfället enögda bilen och halvtrögt genom fredags”firarna”, ack när alla slutade 1700 sharp.
Får stå över en färja men fyra töffar vi ombord på Hönö. På väg ut mot hajdet möter vi de sista tappra, som litet medlidsamt berättar om en lira och en lunnefågel och en möjlig brelle. “Det kom en stormfågel för en timme sedan, so good luck!”
Men humöret på topp, härligt väder, härlig vind, härlig sikt och helt ensamma! Men fåglar? – några måsar och trutar som på bilden!
Efter en halvtimme, David:” En MINDRE LIRA!” Lagom fort på lagom håll bågar den sig fram. Efter tio minuter, en till litet närmare. Efter ytterligare tio minuter min tur: “En kustlabb! Men efter den en till, nej, en MINDRE LIRA!” Den tredje som eventuellt följs av en fjärde en kvart senare. Finito liror så stormfåglar, havssulor, tretåar, kustlabbar , toppskarvar och 2 STORLABBAR bland mycket annat fint.
Fattas bara att efter fyra timmar avrunda med flodsångaren vid Hästeviksrondellen.
Väl värt att ta städ och pack Manjana!
David till vidare äventyr i Falsterbo och jag på Gotland. Here we come!!
Maj/juni 2013
Ett grymt månadsskifte.
TGP ringde och sade att det äntligen lugnat ned sig på Gotland. Han verkade avstressad, trots att han förlorat insatsen på någon rockfestival norröver. Kunde tom tänka sig en relaxing tour till Medelhavet som kompensation.
Så C3an i morse – Fältsångare vid Hoburgsklippan. Giftig och eftertraktad, en Acro som på många sätt ligger nära Iduna-komplexet, stäppsångare, eksångare mfl.
Scannar min senaste vecka till tröst
29.5
Sadlade hingsten och drog Kvillebäcken från Hjalmar Branting till Hökälla. Kvillebäcken har sin källa, Kvillen, där och rinner dels söderut till Göta Älv och dels norrut till Nordre Älv. Bifokation heter det väl?
Fin och stilla kväll. Hade 2:a och 3:e flodsångaren denna invasionsvår. En kunde jag se och höra bara på några meter. Hade också 2 gräshoppsångare och skällande råbockar en masse. Startade 2100 och hemma före midnatt.
30.5
Cyklade till Välen och kollade dvärgkanadicken. Har det gemensamt med fältsångaren att närmaste släkten litet obestämd, vitkindade eller kanadicker. Hemma svårade jag med “min” gransångare, som blev svensk och inte iberisk!?
Välentornet var nedbrunnet, Götets Husby?
31.5
Efter storstäd repris på gårdagen. Välenlistan drygas ut med hybrid gråXkanadagås och två rosenfinkar vid rugbyplanen.
1.6
SOMMAR. Cyklar till Marholmen för årets första dopp. Hybriden från igår passerar över huvudet och jag passerar Välen och dvärgkanadicken. Rosenfinkarna vågar jag mig inte på. Rugbyplanen är fylld av mordiska tonåstjejer, som under höga rop ställer upp sin “köttkvarn”. En pansjo på cykel där, inte mycke´kvar!
På kvällen startas en magisk natt med David. Hökällan med bara en flodsångare, men Davids skarpa öron fångar in minst 3 gräshoppsångare och flera säv-och kärrsångare. Märkligt nog blir jag ensam om kornknarren.
2.6
Midnatt passeras och hugg på olika ställen, fler gräshoppsångare, minst tre till kring Bärbykorset och 2 vid Öxnäs/Säve flygplats. Massor av näktergalar, säv-och kärrsångare.
Vi trocklar oss ned på kostigar till Nordre älv. Tiggande kattuggleungar, vattenrallar och David hör eventuellt en blåhake.
Kontraster; skällande råbockar, en räv, en skällande åkergroda – vraket efter en biljakt, räddningshelikoptern som landar på flygplatsen.
Så avslut vid Björlandavägen innan Klare mosse och regionens största skrattmåskoloni. Nattens 9:e gräshoppsångare.
Hemma tre och glad för bilen. 99% punka att passera ett studentfirande Göteborg en tropikvarm juninatt!
Vicken natt, tack David!!!!
Segar mig upp och tar vagnen till Fiskhamnen. Ser möjligen vittruten bakom några pållare på Eriksbergssidan!? – men blicken är nog litet skum.
3.6
Satsar på mindre flugsnappare vid Finns mosse. Några ynka strofer, halvdipp innan heldipp på truten i Fiskhamnen.
Slickar såren och tar senare Röd Express från Korsvägen. Hoppar av vid Batterivägen, springer upp på en gräsbevuxen jordvall, en grann råbock skuttar iväg, en kärrsångare sjunger och så drar min årets 4:e flodis igång. En kvarts njut sedan med språng till hållplatsen och chaffisen hälsar glatt igenkännande.
4.6
Tuff och späckad dag, tvättning, målning av dörrlister, oljning av balkongdäck. Flyr de giftiga ångorna för kort drag till Finns mosse, med klenare resultat än igår, två strofer. Nåväl kommer hem till ren tvätt, målat och oljat!
5.6
Cyklar ut vid femtiden. Till Vasagatan innan någon bil. Innan jag fått upp kikaren siktar jag den på ett tak i Fiskhamnen, vittruten från i våras!
Styr cykeln mot Änggården och Finns mosse och mindre flugsnapparen som sitter lågt och sjunger ihärdigt.
“Sir man på”
Härlig hets
Så har den prognostiserade raritetstornadon brutit in med full kraft. Aldrig skådad mängd av subrariteter och superrarrisarna, spansk sparv, eksångare, gråsångare, eleonorafalk och ……
För skådarna är det bara att hissa spinnakern, ge järnet och med ett saligt flin ge sig hän! Som här
för undertecknad när den lille krabaten behagade visa sig efter halvannan timme.
Mästerligt fångat av alerte fotaren Niclas Boqvist. Han gjorde David sällskap sedan jag lämnat lokalen.
Hade dock kunnat strula. Tidigare i år flammade frågeställningen kring rödstrupiga sångare, art/ras upp och en hoper skådare riskerade att sköna Sverigekryss gick upp i rök.
Det hyfsade till sig när man fann någon sorts consensus i att bara två varianter når Sverige. Hanarna av dessa går hyfsat att separera och dessutom behandlas de förmodligen framledes som samma art. Pust, som att ha missat ett grund fastän man inte kollat sjökortet.
För ibland händer det att vinden mojnar, spinnakern faller ihop, hamnar i vattnet, fastnar under kölen, bom stopp!!!! – RK och/eller skådarsträngarna slår till!!!
Observationer ifrågasätts och kanske underkänns. Ruelse och frustration ersätter glädjen och den sköna slören förbyts till piskande kall motvind.
Många trodde att detta skulle försvinna med förfinande av de mänskliga sinnena i form av kameror och inspelningsapparatur och till detta tekniska neutrala analysmetoder med DNA i topp!
Ack nej, icke sa Nicke. Möjligen har gränserna flyttats, men i övrigt är allt som förr.
Jag tror inte bestämningsproblematiken är problemet. Problemet är konflikten som uppstår mellan skådarens och bedömmarens strävan av att bestämma, ja eller nej – inte konstigt för det är en viktig ingrediens i skådandet – och en rimlig bedömning. Med en rimlig bedömning menar jag att fler, ja, många fler observationer skulle lämnas obestämda än vad som nu sker. Kvaliten i form av tillförlitligthet skulle öka, konflikter skulle undvikas, men, skådarkraften riskerar att urvattnas.
Vad sker med dessa “ubåtar” i grumligt skådarvatten? Ja, de glider över till att bli politiska bedömningar, en tyst consensus mellan de som bestämmer. C3 skrev litet scoutkäckt i ett nummer om vad du skall göra för att få en obs godkänd. Jag vill tillfoga, träna din tal-och skrivförmåga och skapa dig ett nätverk av betrodda skådare som har något att säga till om. Då kan du driva igenom ett politiskt beslut och en “ubåts”obs.
Hade jag en gransångare utanför Olof Rudbeck 19 häromdagen, litet snabbt, men spännande. Kontaktade David som skulle komma förbi morronen därpå. Innan dess blåste jag av, någon timmes studier i fält, böcker, nätet, foton, inspelningar av läten övertygade mig om att det inte fanns tillräckliga argument för Iberisk gransångare. Samtidigt i en annan context hade det varit svårt att argumentera för en gransångare!
Säger som ubåtsspanarna med en “sannolikhet gränsande till visshet”, en vanlig gransångare!
Litet gotska aktualiteter och “ubåtar” är fläckdrillsnäppeobsarna i höstas, eksångaren på Gotska Sandön och naturligtvis den spanska sparvhonan på Stora Karlsö. Den sistnämnda hade utan diskussion blivit en spansk sparv i en annan context – men på Karlsö? – behövs den politiska viljan!
Själv ger jag rådet låt färden mot målet göra resan värd, då slipper ni spinnakerhaveri.
Här Anders och TGPs flotta bilder på spanjorskan!
KLOCKRENT! – ett av skådare ofta använt politiskt obs-attribut.