Olof Armini om fåglar och natur

Fältbestämning, fåglar, miljö, natur.

Archive for March, 2022

Äntligen

without comments

Trodde jag men pandemins karantän övergick till krigets skyttegravar åtminstone somatiskt.

Grep efter mina kryckor, tex fågelskådning. Men det verkade som alla upplevelser lyfte och flög iväg. Välen, Ragnhildsholm – litet halvhjärtat – jag försökte.

Missade ständigt Kattugglorna, som alla, verkligen alla såg och fotograferade, praktiskt taget på vår förstutrapp.

Så sista vinterdagen, 28 februari, kastade vi oss till Bio Roy vid Götaplatsen, eftermiddagsföreställningen av Kupé 6. Vi skulle hinna pansjobussen för första gången på två år.

Den fantastiska filmen fyllde oss med kraft och glädje som följde oss ut till parkeringsplatsen. Och där i den sneda solen ljöd en BERGUV från hustaken. Vi reagerade båda med en gång och den höll på tills vi satte oss på bussen. Ett gästspel på Stadsteatern av en ung hane? Numera verkar alla rapporter döljas så svårt att veta.

Kanske gav det litet blodad tand, trots fortsatta missar av Kattuggla. 4 mars skulle jag ut och handla men hade glömt plånboken och var tvungen att återvända hem. Vicke tur! – på Eklandagatan utanför Domino Pizzeria en ensam fågel. En Kaja, HELSVART! Ingen kamera – Vicken otur – Men dagens iPhone

Borde haft några tydliga vitaktiga stråk i dräkten och ögat skulle också vara solitt mörkt för att ge hjärtklappning, KLIPPKAJA!

Istället finns sådana här helmörka individer hos rasen “spermogolus“, vars nordgräns går i Södra Danmark. Dessutom hittas flest mörka individer i denna NV-delen av rasens utbredningsområde. Vet inget om status i Sverige? Och vill tillsvidare se det som mitt raskryzz i Sverige, inte dåligt!?

Och det känns kanske som en del är på väg att lyfta, trots alla dystra rapporter från Ukraina.

SVARTKAJAN var kvar 5 mars men flög upp och gömde sig på hustaken. Gav så ugglorna vid Näsackrosdammen en sista(?) chans – med kamera

Först en Unge sedan en Förälder Kattuggla som passade. Allt kunde förevisas passerande skådare och bara passerande, alla lika förtjusta.

Men mest jag förstås som rundade av med Brudarebacken 6 mars. Flera trevliga skådare, flockar av Sångsvan, några Sånglärkor och 2 Spetsbergsgäss

Written by admin

March 10th, 2022 at 7:36 pm

Posted in Uncategorized