Olof Armini om fåglar och natur

Fältbestämning, fåglar, miljö, natur.

Archive for November, 2014

Flygande ubåtar

without comments

IMG_0287

Islamabad, världens farligaste stad, en dyster novembermorgon. Minareten står kvar medan resterna av senaste terrorbomben singlar mot marken.

Illusionens fantasy vandrar långsamt mot en tryggare consensus, regndroppar på köksrutan och Liseberg!

584089588297

Tänker på härliga upplevelser som liran på Hovs hallar. Först en illusion av någon annan lira än alla gråliror, kanske en mindre?? Så hårdjobb på någon Gulnäbbad för att hamna i ett consensus med mig själv och andra – STÖRRE.

Eller obsen på en sångare på Svältisvägen 4:e oktober. En härlig process – on-the-spot med David i Falsterbo och Anders på Hoburgen, inte förrän efter en månad egen consensus – FÄLTSÅNGARE. Fick konsultera indiska bloggar och egna anteckningar från 80/90-talet för det!!

Egentligen är detta skådarens vardag ett glidande mellan en fantasi och ett consensus – en illusion som är hyggligt bekräftad! Den bleka tornseglaren som med viss regelbundenhet dyker upp sena höstar. Här så ypperligt fångad av eminente David på Hoburgen. Enligt gällande consensus, en Blek tornseglare!! – men finns den eller…?

Härligt att Gotlandsskådarna ligger så i framkanten för att hitta former för att utnyttja landvinningar för skapande av consensus – sonogram, foton, DNA och ARGUMENTATION!!!. Något att sätta tänderna i!! – RK-on-the-alert!

Kanske läge att konsultera Ubåtskomissionen

Written by admin

November 16th, 2014 at 6:50 pm

I skuggan av Ringhals

without comments

På söndagsmorgonen, Fars dag anno 2014, gav David sin far en extratimme i sänghalmen. Ursprungligen avsågs avfärd från Olof Rud 06:30 men smset löd 07:30. Tre utvilade, men åtminstone chauffören lätt stressad av de första solstrålarna på veckor som sökte sig fram mellan västgötaskogens trädtoppar.

Systematisk genomgång av options gav start på Ringhals udde, bra läge, bra primärlokal, halvvägs mot Morups tånge, en annan bra option.

David, styrman hade Bredstjärtad labb som “target species”, men milda vinden litet väl sydlig och bara laber. Men mycket härligt när vi spänstade över klipporna. Vi jobbade på  Ängspiplärka och Skärpiplärka. Ingen Vattenpip denna gång. En flock Vinterhämplingar, en Sävsparv och …

IMG_0288IMG_0289

…hittar ni de tre Steglitser, Vår herre torkade sina målarpenslar på?

Så intog vi pole position med härlig utsikt och junior i förgrunden.

IMG_0290

Och här rasslade det till kaffe och mackor. Gott om SillMular, Tretåiga måsar, sydsträckande Sångsvanar, Ejdrar och mycket annat. David blixtrade till med sin efterlängtade Brelle, som visade upp sig fint. När den försvunnit blickade han upp i “Islomsvinkeln” och där kom en stor falk! – en Jaktfalk, som sänkte sig och lekte runt med några alkor tätt över havet. Själv försökte jag litet lamt replikera med några Havssulor, några Toppskarvar och ett gäng Knubbsälar på en kobbe.

Så dags för Getterön. Varken Härfågel i Halmstad eller Svartand i Torekov kändes värt transportsträckan. På vägen en del Fjällvråkar mot söder, kanske samma födosyndrom som “drabbat” labbarna på tundran!?

Vid Naturcentret morotskaka med grädde och Mikael Nord, trevlig som vanligt och som föreslog en “Skådartrio Armini mé Pascal (om han vaknar!- HÖ)”. Över kakorna njöts minst 3 Pilgrimsfalkar och ett antal Havsörnar. Dessutom Smådopping, Bläsgås och en handfulla trevliga kolleger i fält!

Zacci avslutade med att locka in en Gärdsmyg med en införskaffad “gnisslare”.

Dvs riktigt avslut blev Fars Dag på Sörgården. Pascal på plats och givet Kit, Eva och Claudia!

En riktigt, riktigt bra dag!

 

 

Written by admin

November 11th, 2014 at 4:18 pm

Posted in Göteborg,Resor

Generationsskifte!

without comments

Den 24 oktober fanns Anders på plats på plattan och Eva bunkrade på Willy´s och Zacci och jag var redo för eldning i dagarna fem!

IMG_0271

Men ett ihållande blåsande från sydsektorn, stilla först hemresedagen 30 oktober, satte P för detta. Istället blev den redan ankomstdagen en tur ut på blåsigt och soligt Svältis. Vid Tofta från bilen hade vi mjukat med en Stenfalk.

Alltså dags för 5 generationens andre representant att visa upp sig. Här den förste, Pascal på Hallandsflogg

bild 1

Och här Zaccis vid tidigare drag, också en Hallandsflogg

IMG_6289

Själv är jag tredje generationen, upplärd av morfar och pappa, nu detroniserad av den härskande fjärde generationen, David.

Men till Svältis. Och kul genast när några Enkelbeckar exploderade ur agen vid väten. Och mycket fint först en, sedan en till, Halvenkelbeck som på alla sätt mer diskret flög ivägen en bit. Helt enligt förväntningarna, men så inte den litet klunsigare Dubbelbecken, som med ett dämpat host tog en liten tur för att återvända till exakt samma plats. Triss i beckasiner och Z hängde med. Fin avrundning med en 1K Medelhavstrut i Viken.

Hade tänkt litet outings med Anders och hans näst-nästa generation Holden, men här satte förkylningtider epedemiska hinder. Dock inte för Anders själv som kämpade sig upp till periodens höjdpunkt en Nunnestenskvätta på Furilden – strongt!

Vi blev heller inte lottlösa, långt därifrån! Dagliga turer till Svältholmen, Fyren, Paviken alternativt Paån och vi kammade hem storkovan. Fortfarande en bit till Davids 10-årslista, men vad sägs?

Mindre sångsvan, drygt 20 ex, ÄGRETTHÄGER, 2 vinterdräkt i Paviken, SVARTNÄBBAD ISLOM, 1 2-3K sågs flygande 2 dagar, Havsörn, många dagligen, Kungsörn, 2 ex, Pilgrimsfalk, minst 2 ex, JAKTFALK, 1 1K (hona?) på mindre än 50m, BREDSTJÄRTAD LABB, 3 1K mkt nära och fint, Tretåig mås, 1 1K, Trädlärka, 5 ex, Sädesärla, 1 1K sent, Lappsparv plus mycket annat fint.

Så kronan på verket nästsista dagen 29 oktober. I gryningen i trädgården bland kungsfåglar, en stod ut med vitt ögonbrynsband, annat läte och med orange krona, BRANDKRONAD KUNGSFÅGEL!!!

GRATTIS 5:e generationens Zacci, med 10-årsdag 1 november!

Written by admin

November 4th, 2014 at 9:54 am

Posted in Västergarn

10 oktoberdagar i Götet 2014

without comments

Tio dagar med skola, Zaccis och Claudias, mest varje dag. Nästan tillbaka i gamla selen.

I somras med Z på gamla “brottsplatser”.

IMG_0225

Gamlestadsskolan, min första “riktiga” tjänst och trappan där Eva och jag träffades första gången i april 1972. P-Lasse, eminent slöjdlärare från Värmland vräkte sig ut i fönstret ovanför Zaccis huvud och vrålade varnande till Eva: “Akta dig för honom!”. På sommaren 22 juli var han en av hedersgästerna på vårat bröllop.

IMG_0227

Donnergymnasiet, vår egen skola, som avslutade “våra” karriärer i skolvärlden.

Omättnaden som infinner sig vid frosseri blev dock påträngande. Efter två dagar av rapporter om en trätoppsgäckande, låtande Taigasångare, en av invasionsarterna i höst, så… Den höll till på Stampens kyrkogård, i vars lund Bror Ritchie och Faster Rut vilar. Alltså spårvagn 4 dit direkt från Kvarnhjulet den 16 oktober. Rustad med paraply och med xeno-cantos Yellow-brewed Warblers ljudande ur min IPhone. Precis vid minneslunden i en hög alm i det tilltagande duggandet svarade den östlige villfarelsen käckt flera gånger!

Den 18:e, nu med rejält blodad tand, i bilen med David till Halland. Vi hade tur med vädret, regn dit och hem men uppehåll där. Trots skådartäta marker och helg blev det primärskådning. Rejäla genomkörare, med massivt flyttsträck och styvt 90 arter.

Vi plockade finesser både här och där. Vid Gubbsnoken, Toppskarvar, en äldre Pille, fler Blåhökar, mkt Dubbeltrastar, mkt Vinterhämplingar och mest pulshöjande, massor med Gransångare i häckarna. Någon lät litet spännande.

Vi skrapade ihop en fin samling oktobervadare vid Killingatången bla Kustsnäppa och Sandlöpare. Plus klassiske Varbergsskådaren Christer per velociped.

Avslut vid Naturcentret som vanligt, där vi också som vanligt mumsade McDonalds och plockade Mindre Sångsvan, Spetsbergsgås, Kaspisk trut, Bläsgås i vimlet av fåglar. Pulshöjande här var fint studium av alltid litet lurig, stor, ung, mörk Pille med svag mustasch – men än mer en ung vanlig Törnskata, kanske den man märkt 6 oktober.

Månntro var det gamle eleven Björn T som drog förbi lodgen??? I så fall, dagens OBS!?

Avrundade da´n efter med vagn 7 och buss till Välen. Där Uno U och fin förevisning av tre generationer Rörhöns. Innan bussen på väg och begivenheten en 1K SVARTHAKAD BUSKSKVÄTTA behagade visa sig! Underbart är kort!

Fint på planet back till Gotland – och med Zacci på platsen bredvid!

 

 

Written by admin

November 2nd, 2014 at 3:35 pm

Posted in Göteborg

Efter detta…

without comments

584089584106

En upptäckt av sådan magnitud, allmän sällsynthet, eget Sverigekryss och en art omgiven med en särskild karisma, “Havets troll”! Peter S hjälteförklarad efter sin video från vilken dessa två bilder hämtats.

Men finns det ett fågelskådande efter detta? Bara att acceptera att “poäng”mässigt går Hovs hallar 27 september 2014 inte att överträffa i Sverige. Anders suckade, “Min första havsskådartur”.

Ändå är det ju så att den som fått mycket alltid vill ha mer.

På Gotland, härligt hemma i stugan hos Eva – med mycket att göra.

IMG_0271IMG_0261

Redan första dagen 29 september denna best, aningen tillplattad på vägen framför huset, en Hasselsnok. Faktiskt enda ormen på tomtartlistan.

 Ägretthäger och STÄPPHÖK, 1K, i Paviken. Anders kom i flygande fläng och fick en sista flukt på de flyktade “illusionerna”. Mätta- NEJ verkligen inte!

Särskilt Anders kom att visa takter och höll jämna steg med  artartäten på ön. Själv fick jag bli vid min läst under kommande “fortnighten” fram till Götet 13 oktober. Men icke lottlös.

Mjukade med Lappsparv, Rödstrupig piplärka och en STÖRRE PIPLÄRKA på Svältis när stora gåssträcket nådde ön första oktober. Blev ett evigt kacklande över tomten i en dryg vecka. Ändå bara småsmulor av vad som sågs på andra ställen. “Bara” ca 20 000 Vitkindade. kanske 1000 Bläsgäss, kanske 500 Prutgäss, kanske 100 Tundrasädgäss, en ynka Spetsbergsgås – så grädde på moset en RÖDHALSAD GÅS, 2 oktober.

Stänkaren, den obligatoriska, kom längs Svältisvägen på morgonen 4 oktober. En märkvärdigt brun sångare hoppade upp i en buske. Kunde det vara…? Slog uppåt med stjärten. For över vägen och lockade, “tchrr” i ett vassbestånd och visade upp sig kort. En Acro, sedan borta!

Fick hjälp av David med beskrivning och läte och lutade först åt FÄLTSÅNGARE. Är fortfarande starkaste misstanken, fastän Rörsångare och fa BUSKSÅNGARE inte kan avskrivas. Tämligen “non-descript”, hygglig näbb mm gör kanske fält vs busk fifty-fifty!?

8 oktober enda samskådningen för succéduon från Hovet. Kronholmen levererade en Brelle, denna labbhöst, nära och fint och en avlägsen islom.

Avslutade med ännu en Större piplärka, nu över tomten och hörobs på en Taigasångare från cykeln vid Valbyte.

Sanselöst, kunde jag säga på planet till Säve 13 oktober.

 

Written by admin

November 1st, 2014 at 4:07 pm

Posted in Västergarn