Archive for January, 2015
Januari 2015
Det snöar men ingen snö på marken.
Ett sådant där år, när höstens lågtryck vandrar in några månader sent. Stormar kring jul och nyår och en uppskjuten vinter, som ibland kan utebli. Åtminstone i södra delen av landet.
En hyfsad januari – trots vädret, 100 arter för mig, nästan exakt. Har missat “de stora”, med möjligt undantag för Vitögd dykand från tåget i 100 knyck!?
Det milda vädret har gett mycket arter i landet, men potentialen för gömda juveler känns stor. Några grymma “longstayers” från december har dominerat och dominerar fortfarande på Artportalen och Clubb300.
1. Svartand (Anas rubripes), ad hane i Skåne kring Torekov. En första klassens raritet och ett consensuellt klockrent ex. Men är belastad av den minst sagt snåriga systematiken kring andderivaten.
I östra USA har man tre snarlika arter,
Svartand (Anas rubripes), östra USA ner till N om Mexikanska golfen. Hybridiserar ofta med Gräsand. Ibland betraktad som ras till denna.
Gräsand (Anas platyrhynchus), hela USA. Ibland uppdelad i raser, en mexikansk typ ibland som art.
Mottled Duck (Anas fulvigula), avlöser Svartanden i träsken på Florida och längs Mexikanska golfen. Längst västerut mycket lik och ibland svartare än Svartand!
Olika raser och hybridiseringar bildar en snårig djungel. “Ledstång” för att hitta rätt i djungeln brukar vara vingspegeln. Alltså en liten lathund!
Ytterligare en hake är tamandkomplexet, och speciellt de av Cayugatypen – vanliga och nästan frilevande i Sverige. Av vissa auktorer ansedd att ha Svartand som anfader.
Ingen skugga över Torekovfågeln – den är klockren så vitt framgår av foton och det finns säkert potential för en “vilding” att ta sig till Västeuropa. Men förstå dem som tar det litet coolt!
2. Fläckdrillsnäppa (Actitis macularius), vinterdräkt, i Skåne Rinkaby skjutfält.
Åter en klockren fågel. Men det är omöjligt att inte dra paralleller till de 3(!) fläckdrillsnäpporna 2013 – Eller var det bara 2 eller bara en???
Har inte sett några åldersspekulationer kring Skånefågeln och håller så långt dörren öppen för bara en fågel “totally”, 2013 och 2015! Vadare har generellt snabba ibland överraskande ruggningsförlopp. En egenskap de delar med bl.a. måsfåglar. Dom är också förbluffande ortstrogna.
Kan inte låta bli att droppa litet hybridkrydda i sopporna kring båda dessa obsar, inte för att sänka dem utan för att höja pulsen.
Enstaka udda virila hanar i kusiners sällskap brukar sätta genetiska spår i kommande generationer , det är ett känt faktum. Detsamma gäller förstås honor men hanar är som regel lättare att spåra.
Eftersom incestuella barriärer sällan existerar kan man på några år få ganska intrikata problem med olika generationers hybrider i en sluten population. Uppiggande men surt sa´räven.
3. Mellanspett (Dendrocopos medius), hona, på Gotland Lummelunda. “Big star”, upptäckaren, Josef A blir Årets gotlänning och Årets skådare i Sverige.
Mellanspetten försvann från Sverige i början på 80-talet. I samband med ett allmänt återtåg mot syd i Västeuropa. Bara ett decennium senare började en expansion från SO. De Baltiska länderna “invaderades”. “Min obs” 28 augusti 1993 låg helt rätt, men borde omgående följts upp. Blev en udda Skåneobs på 90-talet och så 21 år försent! Men 21 är oslagbart!!!
Brännö januari 2015
Brännö är inte bara sin brygga, utan också ett riktigt hotspot för fåglar. Särskilt utstickaren i NW, Galterö, som förbinds med huvudön med en liten version av “Bron över floden Kwai”. Finesser ses där med jämn oregelbundenhet. Inte oavhängigt därvarande spotters aktivitet.
Från torsdagen 22 januari serverades följande spis vid yttersta spetsen, Galterö huvud.
Undrar någon, att efter en vanlig arbetsdag och en lögardag med busväder, den käcka Silvertärnan vid Saltholmens kaj fylldes med fågelskådare på söndagens första gryningsturen ut till Brännö Rödsten. Söndagen som vaknade med utsikter om spegelblankt hav, någon minusgrad och en molnfri himmel! Särskilt västgötar, från Skövde, Falköping, Trollhättan, Vänersborg som ville berika årsartlistan och någon med en lifer!
Gött, sa´ vi göteborgare som tog täten genom byn, för den 4 km långa marschen ut mot Huvudet. Vi fick snart ge vika och passeras av 40 år yngre långbenta och superskådare. Lyckades spotta en råbock som silhuetterade mot the Rising sun, när proffsen jobbade på en oväntad pilfink.
Genomsvettig framme på huvudet intog jag som vanligt en avvaktande position. En yngling tipsade om en islom – fin början, men var? Det svällande gänget tuber rystade oroat. Kollade litet försiktigt ejdrarna och där låg ju PRAKTÅDAN. En smula förvirring innan alla fått den i fokus.
Islommen förvandlades sakta men säkert till en storlom – var det samma som i torsdags? En sånglärka drog in med vårkänslor och jag sökte plats litet söderut för matsäck. Det glada gänget drog förbi på jakt efter – en piplärka kom farande och satte sig på några stenar – VATTENPIPLÄRKA! Hallabalo på mobilerna och fler kom rusande.
Jag satt kvar och efter ett tag bestämde sig lärkan att det var lugnast där. Ljuvliga obsar på bästa håll med Swarren!
Vicken da´!
Ryck med eftertryck Januari 2015
I tidningen läser jag om nyårslöften och hur gymmen fylls med nyårslyftare. Snart nog inser dessa att det är enklare att brygga en back öl än att bygga en sixpack på magen – och allt återgår till det normala.
“Man lär inte gamla hundar att pissa”, så rastlöst gav jag mig ut på en serie attacker i medio januari. Slow starter men ändå.
Medio januari – 16 dennes – är väl sista chansen på litet pelagisk konfekt. Missade ju Egon för några dagar sedan och nu skulle det pustas från SSW – styvkuling spetsat med stormbyar.
Kravlade mig upp vid 5-tiden och det ven i ventilerna, men ett styggt regn piskade rutorna. Tvekade, jumpade, serverade Eva och mig själv Islandsgröt, frukt, juice och grönt té. Gjorde litet trevande en matsäck på gamla scones, feta och fina. Så tog jag beslutet.
Sprintade de 200 trappstegen och Eklandagatan ned till Korsvägen, en timme innan den osynliga gryningen. Knödde in mig med ryggsäck, tub mm på Röd Express. Full med volvoiter, laddade inför en arbetsdag. Efter Volvo City var jag ensam med chauffören.
På Hönö Pinan var jag beredd att vända. Men regnet gav med sig på vägen till Kråkudden, vinden ökade och se där, “lilla solen tittade fram”.
Gattet var fyllt med högvatten, men alla skådare verkade ha besegrat vattnet och befann sig i skyddet. Så icke jag som fann ett av de gamla värnen och följande utsikt
Grymt härligt. Men tveksamt rent strategiskt. I skyddet är det många som spanar och upptäcker. Det är också avgjort mer skyddat för regn, blåst och alla naturkrafter. Det framgår inte av bilderna men 20 sekundmeter, hala klippor, tung ryggsäck är tufft för en 70-åring.
Men det är upp till en själv och skärpningen är 100 %. Dessutom tyckte jag – i dagsläget – att positionen i värnet var bättre, över skummet, över vågtopparna, närmare Bolleskären.
Hukande i värnet och spanande i 3ochenhalv timme. En smålom, mkt ejder, några sjöorrar, c75 STORMFÅGLAR, c120 HAVSSULOR, c1000 TRETÅIGA MÅSAR, 15 DVÄRGMÅSAR, c50 Sillgrisslor, c20 Tordmular, en LUNNEFÅGEL, 5 ALKEKUNGAR, en TOPPSKARV matchade hyfsat skyddslingarna over there. Jag bytte en Brelle mot Lunnen.
När jag anträdde återtåget slog dom till i skyddet, Brelle, 2 Storlabbar och en Brednäsa – ack ja – men själv värderade jag högt en VATTENPIPLÄRKA i tångviken vid skjutvallen. Fint tillsammans med åtminstone en Skärpiplärka.
Så onsdag 21, när Olga och Eva städade. Litet dimma och snöflingor som dalade mot 52:ans rutor på väg genom Göteborg i gryningsljus. Steppade av i Lillhagsparken och spanade in en Mindre korsnäbb i en trädtopp. Följde den när den dalade ned i en lärk en bit bort. Där sällskapade den med c20 artfränder och 5 BÄNDELKORSNÄBBAR!
Raskt på hembussen 18, men innan dess ett hugg i Fridhem, Mindre hackspett, hörlurar åt Eva på Backaplan och en härlig timme på Rosa Mi i sällskap med rykande hett kaffe, korv och äggmacka, kärleksmums och go´ Göteanda när den är som bäst. Hem till den ljuvliga såplukten.
Full fart 22 i fortsatt dis och dimma. På Röd express igen jagande över Hisingen. Denna gång verkligen express och jag hann precis Metro innan Syrhåla och lång transportsträcka per apostlakusarna i farlig närhet av kamikazechaufförer i lastbilscontainrar utan hastighetsgränser. Men den som… och vid de “livsfarliga” mudderdammarna, med avspärrningar som aldrig beaktas av “riktiga” skådare, 2 BERGLÄRKOR, SKÄGGMESAR, Sånglärkor, Sävsparvar, Salskrak, en VARFÅGEL, Sidensvansar, Tornfalk. Också några av skyddets skådare som jag aldrig såg den 16e!
Nu gäller det att inte ge upp!
Fågel-orakel 2015
Hoppsan, som om man är en återuppstånden från Delphi.
Hade just klickat iväg föregående inlägg för att presenteras för följande foto, utmärkt bild från Svalan Kristian,
http://svalan.artdata.slu.se/artportalen/gallery/images/swe/birds/2015/large/594841.jpg
Att jämföras med orginalet eller…? Kalasbild av Lars,
http://svalan.artdata.slu.se/artportalen/gallery/images/swe/birds/2015/large/594381.jpg
Förstås mycket tänkvärt och stimulerar tänkandet kring “Vad är vad?” i avifaunan. Kan vi ta det mest uppenbara för givet?
Kan vi garantera att den praktfulla anddraken eller klockrena falken inte är bärare av litet genetisk “smuts”?
Eller är den klockrena Gulnäbbade liran kanske en Scopolilira eller en Kap Verdelira – när den i september vid Hovs hallar kunde bli en Större!
Kanske är hela världens trutkomplex en gigantisk hybridsvärm med mer eller mindre lokaltrogna varianter?
Är dock inget orakel, mer en shaman – försökt ju Sverigekryssa en Vitögd dykand i 150 knyck genom SJtvättade tågfönster. Projektet får väl sägas ha skjutits i sank av ovanstående foton från brottsplatsen!
Egon och främmande flyg
Egon laddar upp. Kan bli intressant läge på söndag. Kanske Hönö? Har ju varit litet skralt, trots blåsande, men knappast försent. Hade tur med Skåne, där Lomma”ryssjan” fångade upp en del efter Svea. Hovs hallar och Laholmsbukten i september förra året skall vi inte tala om. Så kanske ett tredje frest blir russinet i kakan Havsfågelsäsongen 2014-15?!
Havsfågelskådning uppfyller den del av skådardrömmen, som är att under tempo hitta och bestämma spännande arter. Att dra på en fågel är i många avseenden väsensskild skådning.
Träffade en skådarestet i början på 80-talet som aldrig noterade felflugna dragarter, utan menade att man skulle se dem i sin “rätta” miljö. Vi träffades en juninatt på St Karlsö vid en sjungande busksångare. En art han tyckte borde avlyssnas vid Siikalahti i Finland, vilket jag gjorde några år senare.
Ändå är dragandet mångfacetterat och betyder olika för olika personer vid olika tillfällen. Det är lätt att hitta skäl för att dra likaväl som för att inte dra. Själv jobbar jag hårt för icke-drag på Mellanspetten på Gotland – just nu. Annat ljud i min skälla blir det naturligtvis om och när jag gjort ett lyckat drag på den.
Att upptäcka det oväntade är ytterligare en variant. Och här finns ett utrymme för det som inte har sin “rätta miljö”.
Odefinierade främmande flyg, ett eldorado för militären och inte nödvändigtvis felflugna
Ovanstående gynnare upptäcktes 25 april 1981 i Klinteviken. Det blev med största sannolikhet en hybrid Brunand X Vigg, som sedan sågs flera vintersäsonger – någon gång också i Paviken.
Förste oktober samma år slog Paviken till med en egen hybridsignatur. Litet kinkigare men efter en del jobb, Gräsand kryssad med den sydamerikanska Pampasand, Rosy-bill, Netta peposaca. Denna är en släkting till Rödhuvad dykand och fa fyra punkter ledde fram till hybriddiagnosen.
1. Minde mest om Rödhuvad dykand vid första påseende.
2. Hade klara Gräsandsdrag och umgicks med dessa.
3. Påfallande röd och BULLIG näbb.
4. Pampasanden är vanlig i fågelparker och den verkar ständigt pilsk och värjer inte för artbarriärer. Det sistnämnda enligt experten Ingemar J.
Dessa och efterkommande odefinierade flyg har spridit både spänning och glädje. Ser att så fortsätter det och Mikael Nils röner rättmätig uppskattning för en grann Bergand X Vigg i paradlokalen Klinteviken. Dessutom fint dokumenterad.
Påminner om odefinierad flyg/tetyget i Tjörnin, mitt i Reykjavik förra vintersäsongen.
I det här fallet föll misstankarna också på en ohelig Alliance Vigg X Mindre bergand. På följande grunder
1. Litenhet
2. Grövre marmorering på ryggen. Antydan till marmorering på flank.
3. Dessutom förekomsten av en Mindre Bergandshane i området i flera år.
Det ökar sannolikheten av hybrider med en ensam udda främling omgiven av fagra kusiner. Finns många exempel på detta. Kanske något att tänka på i diskussionen kring Fläckdrillsnäppan nu och härförleden. Och sågs det inte en Mindre bergand i Lausviken för ett tag sedan!?
Och så tog Egon greppet om Syd- Sverige!
Och visst drog det in en hel del havsgodis. Dock inte i mitt kikarfält.
Blev promenix längs Gullbergsvass. Eva tappert vid min sidan. Hon räddade mig från några vithåriga sirener som glatt vinkade från ett av de halvsjunkna vraken vid den helsjunkna kajen.
Tack vare henne hittade jag också den hopkrupna Pillen på Gasklockan. Helt på egen hand hade jag två Brunsiskor i buskaget där min salige bror lät sitt vatten en gång i tiden.
Scania Nyår 2015
Lugn och fin första morgon 2015, efter spritfri(!) avslutning av 2014. Bara jumpa, hockygröt, packningsfinish, så ett ton bagage på “tricken” nedför Johanneberget till Brunnsis och 5an-grytan innan Centralen. Lugnt töffar SJs snabbtåg till Malmö in och vi embarkerar fina platser i tyst kupé. Fönster mot W och jag drömmer årskryzz.
Men regnet piskar och sikten därefter. Vi njuter matsäck och reselektyr. Sikten förbättras i södra Halland, där jag årsar en flock Dovhjortar och en spänstigt sprintande Råbock.
Sedan skånska myllan, svart bakgrund till bla Sädgäss och Sångsvan. Tåget stannar i Lund och jag alerterar avstigning i Malmö med samtidigt intensivspan över SO-dammen i Lunds reningsverks sjösystem! I frustrerande ökande knyck passeras två Vigg och en till synes helmörk släkting. En enda rapport från dammen denna årets första dag, – gissa vad?- VITÖGD DYKAND! – nja blir väl ett halvkryss och “tjyv”- start på året.
Stabilare när vi travar direkt på Mäster Johans härliga hotell. Med mobilens hjälp och min orienteringsförmåga – hö! Vad ljuvligt avkopplande med en McDonalds vid Gustav Adolfstorg och ett varmt bubbelbad innan sömngång till Leif GWs deckare på platt-Tv.
Årets andra dag och stormvarning. Efter överdådig frukost travar jag ut i Västra Hamnen. Det blåser för mycket och för sydligt. Dock fascinerande och några goda skåneskådare att “kryzza” vid Helikopterplattan. Havssulor passerar på hyggligt avstånd men behagar inte fastna på plåtarna. Precis som Barsebäck rakt upp i norr.
2 Bredstjärtade labbar och en mäktig förbiflygande Svartnäbbad islom berikar årslistan. Sedan turbokontakt med såväl Lanzarote som Göteborg, innan vi avslutar som igår. Men Macen uppgraderad till Hagens rustika och härliga kost – Kylling och högrev, mums!
Dag tre och nu ingen vind alls. Men ljuvligt vårväder perfekt för långpromenad runt Västra hamnen och i Slottsparken. Tomt över havet, men fina obsar, Havsörn, Vinterhämplingar, Stjärtmesar, Smådoppingar… Eva fyndar vintage och secondhand med japansk touch! Hagen står för den lekamliga spisen och platt-Tvn för den andliga, innan John Blund!
Så sista dagen och Hotellet bjuder åter sin superfrukost, men också rummet till 1700, när vi drar snabbtåget norrut.- va´oädligt gött att veta, när jag för tredje gången drar Västra hamnen. Nu rätt riktning och styrka på vinden plus fint väder och fullpackat vid plattan. Efter att ha tjingsat på idel ädel skådaradel, idag upphetsade av rapporter från Lomma södra, uppsöker jag mina specialkrypin. Får idag obsar på närmsta håll av Stormfåglar och Havssulor, också bra och många obsar på en Grålira och en ungfågel Bredstjärtad labb, bara en Tretåig mås också ungfågel och så en Pilgrimsfalk som leker runt på Swedchrome, piren i NO.
Eva avslutar med Baltiska utställningen och konstskatter från ryska revolutionens. Tillsammans njuter vi en älggryta på Lilla Torget. Så snabbtåget hem till Götet och jag kånkar hem tonnaget över Johannebergs kullar. Mattställningen och allt annat löst har klarat stormen Svea!!!
Bra start på 2015.