Olof Armini om fåglar och natur

Fältbestämning, fåglar, miljö, natur.

Archive for March, 2016

Vintern rasat ut 2016

without comments

Vinter hade vi några dagar i januari.

Men ändå kändes det som bokslut tisdagen 22 mars i Fridhem. En bedårande morgon, stilla, lättande dimma och en frostnupen gammelskog som sakta tinade i den stigande solen.

I utmärkt sällskap av Bernt som spänstade på buss 18 kl 0600 i Brunnsparken. Och redan en halvtimme senare vid stora torrgranen, favoritträdet, fick vi lyssna till trumningen från den Tretåiga hackspetten. En hona, även hon trummar och jag kunde spela upp läten för Bernt, en litet avkortad spillkråkevirvel.

Tänkte inte på det, men givetvis “svarade” hon när jag spelade upp lätet. Vi fick också tillfällen att jämföra med minst 3 olika Större hackspettar. Tyvärr kunde vi bara möjligen skymta henne i granen, högst upp. Tretåar är inte rädda men har ändå ovanan att krypa bakom trädstammar.

Blev ett härligt farväl till vintern! Och dax för våren!?

Hämtade Operabiljetter på Påskafton, Madam Butterfly, och passade på att kryssa Silltrut vid paradporten för vårtrutar, Göta älvbron.

Annandag Påsk i pausen på den kanonbra Madamen, min första Opera(?), kilade en Mink längs kajen. Kolliderade nästan med några flanörer. Päls till Operatörerna!

Breaket, 29 mars i Kärralund! Forsärleparet på plats och jag fångade dom nästan med nya kameran. Taltrastar sjöng, Gransångare smög runt och en Sädesärla passerade – Gött!

Morgonen därpå gick “hemliga” Gbg-larmet. Fångade upp det några timmar sent. Brudarebacken, SVARTHAKAD BUSKSKVÄTTA och RÖD GLADA, så förargligt nära gårdagens raid!!!

Masade mig iväg i dis, regnskurar, aprilväder i kubik. En bra motionsrunda, om inte annat. Många skådare och ganska förvirrat, en, två, tre fåglar, flög hit och dit. Beredd att sänka det hela som några Sävsparvar. Precis som Jörgen och Stellan försökte göra med Davids läckra Svarthake på Hamratippen annu dazumal!

Men till slut satt dom där, ett par, och visst, häckning vad det lider!?!? Men mina fotoplaner?

Da´n därpå 31 mars, alltså inget aprilskämt

FullSizeRender-51

Ja, ja ger jag inte upp, sååå…

Och till er alla ge inte upp mig!

Försökte hinna tipsa David om Rödgladan som drog Mölndalen!!!

 

Written by admin

March 31st, 2016 at 6:57 pm

Posted in Göteborg

Torsdagsvandring 17 mars 2016

without comments

Torsdag 17 mars och jag skulle revanschera mig för mässfallet 6 februari på Amundön.

Hade hoppats på en sådan här morgon!

IMG_0937

Men så här såg det ut till morrongröt och gympa!

IMG_0944

 

Nå när jag steg av bussen vid Lillövägen och ställt mig på bron ut mot Storön, så drillade sånglärkor, tofsvipor jamade och en mindre hackspett trummade – och man såg handen framför sig.

 

MEN – inga skådare!? Jag attackerade två damer, som gärna hängt på en fågelskådning, men var på väg till jobbet. “Titta bakom huset” sa en av dom.

IMG_0942

Och där – 42 härligt rustade och förväntansfulla.

IMG_0943

 

Fantastiskt! Kredit åt de 42 och entusiaster som Inger och Stig. Hörde ett rykte att majoriteten av GOFs aktiva medlemmar är pensionärer? – men ändå, denna gråmulna förmiddag.

Det stora gänget var inspirerande och livgivande. De hälsades också välkomna, redan vid bron, av vårsång från nyss nämnda fåglar plus bl.a. gröngöling, bofink och stare. På ängarna gick några vitkindade gäss. Enstaka grågäss, kanadagäss och sångsvanar hördes mer genom diset än de sågs.

Vi vandrade ut genom “sago”skogen, vars mossbevuxna gammelträd lyste gröna. På udden mot Lillön och Askimsviken var det full gång på småskrakar, gravänder, ejdrar – praktfulla hanar kråmade och krumbuktade.

En skarpögd upptäckte dagens raritet, en smådopping i vinterdräkt. Blev nyttig gnuggning i artkaraktär. Det var litet överraskande att se den på redden med några ejdrar. Några blev inspirerade att ge sig på det ultimata, att bestämma diverse vitfågel i udda dräkter. Lämnades åt “proffsen” medan övriga gick vidare.

Stopp vid Snorkeludden och utsikt mot Västerhavet. Den utlovade skärpiplärkan slank skyggt iväg, men dök snart upp igen. I övrigt fågeltomt, men 42 par skarpa ögon hittade snart en häger, några tranor flög förbi, på vattnet skäggdopping, storskarvar, en tobisgrissla.

100 m förflyttning och härliga Drottningviken för gott kaffe. Lä och nästan ingen vind, när hände det senast? Inget väder för rovisar berättade jag, när en ormvråk seglade upp över oss. En grann börringevråk, pedagogiskt och lärorikt.

Återfärden gick längs sydsidan. Rekordlågt vatten gjorde att vi kunde följa strandkanten hela vägen. Man fick passa på sina steg bland halkiga stenar och sluddrig tång. Typiskt nog fanns det storskrake och knipa i Kungsviken.

Vi jobbade på tättingar kring resterna av sista bosättningen på ön. Mesar, trastar, gärdsmyg lät och sågs fint.

Avslut och avsked där det började – på bron!

Stort och varmt tack till er alla, 42!!

Written by admin

March 24th, 2016 at 11:15 am

Posted in Göteborg

Frid i Hemmet

without comments

Torsdag 10 mars.

På alerten redan före 0800, när en käck yngling kollade om huset skulle klara Västlänkssprängningar. Båda kunde vi ta buss/spårvagn sekunderna efter pansjogränsen, 0830! Eva 8:an till träningen på Olskroken, jag 18 till ändhållplatsen Fridhems kyrkogård.

Lugnet efter morgonens första strid hade just lagt sig på 18. Gentlemännen på ena sidan gången med eldgafflar i ryggen och spatserkäpparna i attackläge. På andra sidan de eleganta damerna med paraplyernas spetsar blottade. Tillsammans blockerade dessa alerta åldringar det bekväma och rymliga handikapputrymmet bakom chauffören.

Mellan Valand och Backaplan ersattes de successivt av resliga somaliskor med strids(förlåt! barn)vagnar och pigga peshmergas. Det vilda Hisingen anträddes, fruktat och omtalat redan i sagorna för 1000 år sedan!

Allt så fridfullt och vardagligt för den lomhörde och skumögde 70-åringen. Efter Selma  Lagerlöfs torg hade jag privatchaufför och egen buss. Lyssnade på Iphonen till Tretåiga hackspettens tunga hackning och litet mjukare kick-läte.

Lät historiens vingslag flyga mig i tiden, från 1000-talet till 2 juni 1975!

Vi bodde i Umeå, Eva hade lånat Berndtas frus cykel och jag gränslade den tyske tandläkaren Hans Radenz hembygge, ett livsfarligt samfärdsmedel och med David på min rygg. Svindlande fint på Tavlefälten. En Tjädertupp vankade hotfullt i vägrenen och vi stannade vid en liten bäck med Vattennäbbmöss.

I ett träd satt en praktfull Rosenfinkshane och visslade, Lifer!! Så flög en spett över vägen och satte sig på en trädstam – med helgul keps! Tretåig hackspett, Lifer nr 2!!

Ytterligare några vingslag och 26 december, annandag jul 1992. Traskade upp i skogarna kring Laggarbacken norr om Alingsås. För att sänka något av julbordets utsvävningar. Den knackade intensivt, inte i mitt huvud, utan en med gul keps på huvudet, en hane Tretåig hackspett!

Två svårslagna möten med den tretåige. Såg den annars ganska mycket under Umetiden, satt ofta i låga tallar i myrkanter, liksom den Större. Kunde gå runt större myrar och räkna, om jag minns rätt blev det i genomsnitt 1:5 till den Störres fördel.

Under min Göteborgstid har det blivit idel dippar, både i Klippan och i Fridhem, trots regelbundna rapporter och besök. Men den här gången! Full av optimism debarkerade jag bussen i gnistrande solig marsförmiddag. Den remarkabla Gammelskogen – så nära storstaden – bjöd in till skogsmesar, hackspettar, korsnäbbar… Spetten, en hona, tryggt rapporterad från gårdagseftermiddagen!

Men ack – 2 rapphönor ur GOFs vassa besättning, rapporterar i skogsbrynet på väg till bilen, Ingen spett, man måste ha tur, men fina obsar på Tofsmes. Glatt humör hos damerna, men jag får dåliga vibbar. I frustration väljer jag fel stenmur in i skogen. Spelar ingen roll, lättgånget förutom litet vindfällen. Bofink och Svartmes sjunger, Mindre hackspett trummar, Mindre korsnäbbar mumsar grankottar, nog är det vår och storskogskänsla.

Och så plötsligt tränger något annat på – sovsäckar, kläder – ett tältläger! “Farliga Hisingen”.

Viker västerut och hittar en stor död gran, samma som spetten satt i igår. Ser också den rätta stenmuren och står på rätta stigen. Matningen, “target place”, bör ligga ca 100m norrut. Detta bekräftas av en kille från Gällivare, som dyker upp. Har sett mycket Tretå i sin dag, men inte denna, trots att han bor nästgårds, Brunnsbo, och letat många gånger. Ytterligare nedslagen går jag bort till matningen och tre till missmodiga. Huttrande i skuggan under de höga gammelträden tröstar de sig med Tofsmes, Svartmes mm.

Jag turar runt litet och njuter trots allt. Så tack till Fågelguiden och Iphonen, ett karaktäristiskt kickande. Rusar till matningen – ingen där, rusar till “torra” granen – ingen där. Tillbaka till matningen och där är i alla fall Tretåiga hackspetten.

Så jag får väl säga om Hisingen som Lövis om Sverige

Frid i hemmet 

Written by admin

March 16th, 2016 at 9:24 pm

Posted in Göteborg,Old times

Finito februari 2016

without comments

Inte läge att invänta supertisdagen.

Den infaller den 1 mars, detta skottår.

Så för att infria strävansmålet, 100 arter på Gotland innan våren var kommen! – gällde skottdagen, måndagen 29 februari. Den 28:e stod jag på 98, så kanske i ärlighetens namn.

Som vanligt drog Anders upp tempot, efter besök av några GEAB-gubbar, som med skinn på näsan drog på med niotusen volt och fick små vulkanutbrott från ledningsbrottet alldeles vid vägskåpet. Hördes genom tinnitusen innan det var dags för insträckande Mindre sångsvanar och Sånglärka. Och än bättre art 99 in över Paviken, en Trädlärka.

En art kvar och vi bestämde 1900, när det mörknat. Töffade iväg exakt in-time. Stannade först vid gamla Vikmyr, bara 1 km från stugan. Tyst tills vi skulle in i caretan för vidare färd – en PÄRLUGGLA! Vagt obestämt någonstans – var??? Vi tog oss fram några hundra meter till 90graders kurvan och kunde lyssna in min art 100 mycket bra och intensivt.

Sedan fortsatte vi vägen mot Eskelhem. Passerade Idån, stannade, hörde någon Räv skälla och Rapphöns som käbblade på två ställen. Numera ett gott årskryzz och art 101.

Så avslutade vi med Runne, ett klasställe under sent 80-tal för både Pärl-och Kattuggla. Och vi fick en fantastisk Kattuggleuppvisning. Hanen “sjöng” sin vårsång, honan “klävittade” och båda “xylofondrillade”. Vilket fint avslut på vintern. Förresten borde båda spelen kunna höras hemifrån. Kattugglan redan fixad så det blev bara Anderskryzz.

Hemma redan 2030 och gott att krypa till kojs!

Vi kunde alltså lugnt ge oss ut årets första vårdag.

Inledde i Gannarve med Tranor, Bläsänder! – och jag tyckte mig höra Större strandpipare? Blev i alla fall arter 102 och 103.

Så dags för hårdskåd längs Ekstakusten.

FullSizeRender-47FullSizeRender-46

Magnifik Havsörnsuppvisning. 8 i lek över havet och ytterligare 3, med en Pilgrimsfalk på Lilla Karlsö. Där också hundratals, kanske tusentals alkor i vattnet nedanför blivande boplatserna.

Upphetsat reste jag mig för att spana lommar. Bara Smålom och Storlom. Och en massa Knölsvanar.

DSC00313FullSizeRender-48

Än häftigare på Mästermyr

DSC00326

500+ Sångsvanar! Mästermyr levererar alltid, Blå kärrhök, Fjällvråk, Röd glada, Kungsörn, Vinterhämpling och så var jag uppe på 105 arter.

Så är vi inne på våren-16 och den 3:e dags att slå till för “gammal är äldst”. Tog fin promenix Paviken, Bibos, Fyren och Svältis. Drog tre årsare för Gotland och givetvis 106, 107, 108 för mig, Rördrom, Lappsparv och Strandskata. Dessutom Sånglärkor, Tofsvipor och två Tranor, vars trumpetande lockade Drommen att blåsa i flaskan.

En fanfar för våren och jag lämnar Gotland tills slutet av April, men då…!

Written by admin

March 6th, 2016 at 7:21 pm

Posted in Västergarn