Mitt Island i mitt hjärta
Mitt Island i mitt hjärta.
I mitten av februari med Vietnamresan för dörren och rektorskap på gång bläddrade Eva i GP och plötsligt slog hennes nordism ut i full blom mitt i smällkalla vintern!
Innan jag hann blinka en gång satt hon på Iceland Explorers kontor och bekantade sig med den utmärkta Susanne Sävenholt och pratade om en av sina favoritförfattare, den något vidlyftiga Steinunn Sigurdardottir, och innan jag hunnit blinka två gånger var vi inbokade på paketet ”Mitt Island” 28 juli – 4 aug.
Länge till dess tänkte jag lugnt. Vi var inbokade på Arnarhvoll, de lux med havsutsikt. Jag kunde ju bunkra litet tullfritt och… – om det inte vore för alla utfärder, sådana hade vi inte varit på sedan Kairo 1978! Men den da´n den sorgen.
Tiden gick och resan närmade sig samtidigt som annat föll ifrån. Bara två ”lifers”, strömand och Islandsknipa, som inte var helt självklara. Förutom Myvatn på dagsavstånd från Reykjavik bara två darriga lokaler för vardera. Hyfsade min attityd med att jag kunde få många och fina obsar på andra roliga arter och dessutom någon val – kanske?
Mina förhoppningar överträffades med råge och alla farhågor kom till skam och Island fann inte bara Evas hjärta utan även mitt.
Vi har redan bokat Arnarhvoll i januari nästa år med vitvingade trutar, alkekungar, jaktfalkar och norrsken.
Till sommaren tar Evas väninna Margaretha R (och hennes man Jörgen, då blir det Myvatn och deras knott!) med. För 40 år sedan läste de isländska sagor tillsammans och tänkte förmodligen på urstarka, blonda vikingar. Därför kommer mitt blonda hår, mina blå ögon och värstingyxan väl till pass – islänningen blir litet lurig framåt nattkröken efter försvarliga mängder mjöd!!!!
Dagbok 28 juli – 4 augusti 2011
28 juli
Vi landar i Keflavik 5 mil från Reykjavik. Fungerar klockrent med shuttle från flygplatsen till vårt hotell, Arnarhvoll. Härliga vibbar på vägen om strömand, jaktfalk och vitgumpsnäppa, whaoo – och så tomt på folk, bara 300 000 på hela Island! Känns som vi fått bästa rummet, 606, högt upp med utsikt både över sta´n och hamninloppet. Njutobsar av vittrutar, stormfåglar mm, innan Eva med fingertoppskänsla väljer vårt stamlokus för veckan, Sjöbaronen som gick iland och blev en legend – nere i hamnen jag hittar honom och hans servitriser!
29 juli
Superb frukost. Eva väljer stadsrundtur och jag valskådning. Valar och fåglar ”en masse”, för alla utom den sjösjuke. Snabba ryck, tvåochenhalvtimme totalt med ca trekvart turochretur valarnas lunchbord. Några förbiflyende delfiner på utfärden, så en skock vikvalar och två patrullerande späckhuggare med sina gigantiska ryggfenor. Smaskiga fågelobsar, där särskilt en grålira, 2-3 stormsvalor och några spetsbergsgrisslor, inspängda bland alla sillgrisslor kan nämnas. Vi ser hela tiden Hallgrimskirkja, Reykjaviks ”fyrtorn” och hinner också passera en kryllande lunnefågelkoloni.
Go eftermiddag hos Sjöbaronen, där jag syndar med valspett. Och sedan på rummet, där datorn funkar!
30 juli
Rejkyanes och Blå Lagunen. Lena-Marie, en helt utmärkt guide i en utmärkt buss hämtar. Vi dväljs i helt folktomt reservat i Islands ”storstadsregion”, kollar en enorm blå sjö, Kleifavatn i dimma och spanar in en svavelosande bubblande varmvattenkälla, Krysuvik i duggregn innan vi passerar Grindavik, en av Islands rikaste kommuner, båtägarna har marknadsanpassat sin verksamhet på ett smart sätt – få se hur länge det varar. Här lär man också ha smörjt kråset med den sista garfågeln!
Mitt missmod över att sikta läckra fågellokaler utom räckhåll genom regnskyarna och att vi missar västligaste utposten, ”ett fågeleldorado”, förbyts till vild glädje när en stor falk, jaktfalk gör ideliga utfall mot en räv. Torde vara en fjällräv, som enligt vår guide ökat lavinartat och utgör ett reellt hot mot speciellt lammnäringen. Naturorganisationer håller inte med och jag hör ingen resenär som sett en fjällräv. Dessutom uppfångar jag rykten om blårävar (rödrävsderivat!), rymlingar från pälsfarmar?
Mäkta nöjd är jag i form att njuta Blå Lagunen, faktiskt känner man sig både upplyftad och yngre!!! – turistfällestämpeln kommer till skam när vi ”sälar” runt i det 40-gradiga mineralrika vattnet på en livgivande vit leravlagring.
”Hemma” syndar vi med korv från klassisk korvbyrå och sköljer ned med trutöl och baronens hummersoppa (havskräfta!).
31 juli
Första långturen, ”Gyllene cirkeln”. Heldag. Lena-Maria med ungefär samma pax. Vi passerar Alafoss, känd för sina yllekläder. Slår till med en grann brednäbbad simsnäppa i en pöl. Måste vara på flytt, mycket sällsynt häckare och då oftast mer kustnära. Dagens tur är nästan ”hemma” fågelmässigt, om jag inte oroat mig över att den kanske är enda chansen på Islandsknipa.
Så Tingvalla, en plats där sprickan mellan den Amerikanska kontinenten och den Europeiska är mycket tydlig. Deprimerande dugg och fågeltomt i Tingvallasjön, Islands största. Istället njuts de historiska vibbarna, Thingvellir och alltingets vagga, men också en plats där de otuktiga drabbades av dränkning eller halshuggning.
Genom mäktiga landskap och jag spanar febrigt, anar både det ena och det andra, men det blir mest alldagligheter tills en strömand i en strid fors. Då gott att komma till Gullfoss, ett av de vackraste vattenfallen. Där får vi också en närande och fin lammsoppa.
Vi åker sedan till Geysir, alla gejsrars moder. Själv vilar hon dock numera och ätteläggen strax intill, Stokkur har tagit över och sprutar med jämna mellanrum, riktigt högt ibland om än aldrig som Geysir i sin glans dagar.
Så dags för Skalholtkyrkan, fint belägen söder om Tingvallasjön. Jag klistrar mig vid swarowskin, för Tingvallasjöns avrinningsälv Sog utgör enda ”säkra” lokalen för knipan utanför Myvatn! Och där på en sandbank i ett sel, åtminstone en utfärgad hane. Förevisar den något oförstående Eva och ett par som jag blivit bekant med på valskådningen – avståndet utmanar swarren. Inte läge att röra gubbpåkarna, Lena-Marie är punktligheten personifierad.
Och så minsann sista pausen för kiss och kaffe vid en bro över Sog och två hanar flyger över brofästet. Underbart är kort för de ses inte mer, dock en strömand, några smalnäbbade simsnäppor och en flock gråsiskor.
Tänk vad trött och nöjd man kan bli av att bara sitta i en buss.
1 augusti
Snaefellsnes. Internationell tur och guide, kanadick. Vi hamnade på den här turen för att man trott att morgondagens tur skulle bli inställd – härligt – för om Myvatn är skådarens våta dröm, så är detta finsmakarens delikatess. Och vår vurm för Island övergår i kärlek. Dessutom enda dagen med solsken.
Guiden bjuder fantastiska upplägg för mig. Efter transportsträcka med källvatten, som blir guld efter ett tag, någon klippformation, islom, isländsk rödspov mm., stopp vid Ytri Tunga och sälfrossa, gråsälar, knubbsälar och några dumorädda Grönlandssälar. Jag klämmer en superrarris, vitgumpsnäppa och får några minuter i micken!
Än bättre vid Arnartip i skuggan av mäktiga Snaefelljökull, flera timmar på platå över fågelklippor och det behöver bara nämnas att det låg ca 10 strömänder bland ejdrarna.
Det var en helt magnifik tur. Att vi blev försenade, inte hann med, att Eva satt med en österrikare och jag med en kines – allt var magnifikt.
2 augusti
Landmannalaugar. In i Europas sista vildmark med Lena-Marie och specialutrustad buss. Antiklimax – efter gårdagen, alls inte! Snöklädda Hekla, porten till helvetet som fond mot fantastiska landskap och färger. Först det ”bördiga” södern så ödemarken. Hjalparfoss, fallet och sista utposten. Så upp ytterligare ett snäpp med ett sista bad i varma källan, Landmannalaugar, tillsammans med smalnäbbade simsnäppor. Vi åt öringspett från Baronen och så vandrade vi upp i lavafälten med utsikt över en dalgång – och se där kanske resans obs, en fjällräv, le renard arctique, som förevisades några entusiastiska fransmän!
Gött att suga på när vi åkte hem via verkliga filmlandskap, Hollywood hade precis packat ihop.
3 augusti
Vilodag när vi strosar i Reykjavik. Eva till Nordens hus och jag spanar av havet. Blir sen packning.
4 augusti
Åter klockren hämtning med tidig men fin utfärd till flygplatsen. Aningen försening.
Hej. Vad kostade valsafari och var fanns det att finna?
Gyllene Cirkeln gav den tillfälle för fågelskådning?
Kan man med egen bil göra den trippen ?
/ Göran
Göran Johansson
2 Oct 11 at 10:11 pm
Hej Göran!
Valsafari kan du göra på egen hand från Reykjaviks hamn. Aktuella priser hittar du tex på nätet Iceland Explorer. Bra för att se olika havsfåglar på närhåll, särskilt sommarhalvåret. Bättre med valar från Husavik på N Island.
Dom arrangerade turer vi åkte på gav hyfsade tillfällen för skådning. Litet ojämnt men ju inriktade på att också få “röra” på sig och se!
Allt går utmärkt med egen bil och då får man bestämma själv. Island är inte så stort men tillräckligt för långa transportsträckor.
Vill du ha mer specifika tips så hör gärna av dig.
Hälsningar Olof
admin
3 Oct 11 at 8:28 am