Olof Armini om fåglar och natur

Fältbestämning, fåglar, miljö, natur.

Archive for October, 2023

ABI

without comments

En liten twitch på AI, Artificial Intelligence – ABI, Artificial Bird Identification.

Har använt Merlin, som med min mobils kameraögon, mikrofon och datakraft identifierar fåglar. Merlin är en App, gratis och under eBirds paraply.

ABI är uppbyggt mha AI enligt hemsidan. “Självkonstruerat”, men i grunden en mänsklig konstruktion som “lever” sitt eget “liv”. Svettigt värre!

Kul grej och även som kritisk till “nyheter” flyter den fint in för mig.

Den kompenserar min försvinnande hörsel och syn.

Jag bidrar med inspiration lagom kryddad med skepticism och – förstås, “gammal är äldst”.

Bara på en månad har vårt team, Merlin och jag, nästan från våningen haft 80+ arter.

Bl.a Pilgrimsfalk, Stäpphök, Spetsbergsgås och som grädde på moset Rödstrupig piplärka, Tajgasångare, Brandkronad kungsfågel, samt hör och häpna 2 Svartnäbbade islommar!

Ibland har jag lockats “tävla” mot Merlin. Hittade tex Tajgan först.

Ingen i “teamet” är ofelbar, men tillsammans står vi starkare.

Upplivad skall det bli spännande att följa ABIs vidare utveckling

Den här gången vann jag. Hittade Tajgan innan Merlin reagerade.

Written by admin

October 28th, 2023 at 4:17 pm

Posted in Uncategorized

Trasmattor i fjärran

without comments

När pandemin slog till, slog vi till och köpte bil. Jag hade inte kört bil på väl trettio år. Men Yarisen var som att köra en radiobil, så jag behövde bara träna några tidiga morgnar på Chalmers parkering. Allt var lätt som en plätt. När jag backade på ett broräcke i Jonsered var det bara att buckla tillbaka blessyren i plastkarossen.

Fågelskådande vänner överbjöd varandra om, att nu skulle jag få tillfälle att dra, kryssa, och komma ut på allt jag tidigare missat på långa cyklingar, krångliga bussturer eller att bara suktat hemma.

Lite gnuggade jag själv händerna, men det blev, om inte en pannkaka så bara en liten hopsjunken sockerkaka – rent fågelmässigt alltså.

Förvisso hamnade STÄPPSÅNGARE, ÖKENPIPARE, SIBIRISK KNÖLSVÄRTA, alla Sverigekryss på Yarisens konto. Och på den beramade Skånetrippen kunde jag med nya Yaris crossen och Davids hjälp räkna in en Sverigekryss doublé, BALTIMORETRUPIAL och TRÄDGÅRDSTRÄDKRYPARE.

Synd att klaga och skall man vara ärlig beror ökande segheten i skådandet mer på ålderskrämpor än något annat.

Och vad sägs om 21 augusti med Yaris crossen och Eva. Och i en annan cross Per och Christina. En tradition med en Sudertur när dom är på besök.

Ett utdrag ur min artlista – Livslistan kopplad till Fågelguiden, smidig och snabb.

Och här finns på tredje plats upphovet till – “Trasmatta i fjärran”.

I slutet av 70-talet uttalat av en superskådare på Västkusten. Han var frustrerad över resor till Skåne med ett ständigt åkande hit och dit och ut och in med den otympliga bly-Kowan, som på sin höjd visade en suddig “trasmatta” i fjärran. Kunde kanske vara en STÖRRE SKRIKÖRN!?

Själv bar jag på en observation från oktober 1976 vid ett vattenhål på Shinyanga stäppen, Tanzania. I Rift Valley en av världens fågelpulsådror, utrustad med Williamsons Fågelguide, en 50 kronors 7X50 Domuskikare och bara en smula erfarenhet. Knappast mer än en trasmatta, men en härligt syn vid ekvatorn.

Tog 7 år att definitivt befästa, i september på Camliça vid Bosporen. Med hundratals Mindre skrikörnar och ca tjoget superskådare, mycket pedagogiskt – klockrent.

Så har jag sett den på allehanda håll, Indien, Thailand, Nepal och ibland har den slickat vår gräns, Danmark, Estland… Men, men undflyende obsar har i Sverige bara blivit – just, trasmattor.

En hängde i ett träd utanför Helsingborg, när jag passerade på tåget till Lund. Några dagar senare kunde jag följa GPS-försedda Tönns väg med tids-och platsangivelser som stämde – roligt men åter en trasmatta. Tönn var en GPSad Större skrikörn från Estland, som i flera år kunde följas i Sverige, till övervintring i bl.a. Spanien.

Så 29 juni slog “superspotters” på Sudret, Mats och Magnus S, till med en Större skrikörn.

Hoppets låga tändes, men på skrikörnas vis var den slö, undflyende om ens där…

Fick trösta mig med både Mindre och Större skrikörn vid bröllopet i Polen. Den Mindre var i alla fall en hängmatta över själva akten, medan den Större fladdrade iväg över ett fält och lämnade känslan av mörk trasmatta och trasande vetskap om att 10% av ungfåglarna kan vara hybrider.

Skrikörnarna tillhörde förr högadeln bland örnar, “Aquila”! Men har numera degraderats till egna familjen, “Clanga” mer släkt med “tråkiga”, hängiga örnar som Svartörnen i SO-Asien och Tofsörnen i Afrika.

Men det förtog inte glädjen när Eva och jag 11 september intog morronkaffet vid Vamlingbo kyrka och jag kunde spana in en karaktäristisk hängmatta, just där Större skrikörnen observerats först och som mest. Några timmar senare kunde jag från Muskmyrs parkering förevisa den som en äkta matta, persisk eller arminisk . Två tyskar och fyra danskar må välja!!!

Och jag säger, den som aldrig ger sig!

Written by admin

October 19th, 2023 at 6:13 pm

Posted in Uncategorized