Olof Armini om fåglar och natur

Fältbestämning, fåglar, miljö, natur.

Archive for January, 2017

Vittrut

without comments

Häromdagen ropade en STORHERTIG från vattentornet vid Rotary.

Så var det dags för en BORGMÄSTARE på favoritlokalen Fiskhamnen. Spotter förstås C Feldt, som ständigt matar oss med godsaker alldeles speciellt högarktiska vita trutar.

Kanske inte speciellt oroande för mitt blodtryck. Island har ju mättat mig duktigt på denna vara. Hade väl behövts typ Gråvingad trut för att tvingas höja den dagliga medicindosen.

Ändå en utmaning och efter lunch med Eva och Lydia – Vid pass 1300, med 2 timmars marginal till gratisåkandet för pansjosar – rask marsch till buss 18. Hinner på vägen slänga käft med två kollegor i åldersbranschen. En tror att jag är på delfinjakt, när jag nämner Fiskhamnen.

Enligt reseplaneraren svårt att nå Stigbergstorget före 1400. Men några smarta val och jag disembarkerar 3:an redan 1343. Joggar över Oscarsleden och ser genast en desperat skådare som dyker in bakom renserierna innanför hamnbassängen.

Vet ju att själva hamnen med pirar och bryggor håller på att förmultna så gör en kringgående rörelse bort mot Fiskets hus. Där en hel del trutar men icke…!?

Vet att man på sedvanligt “miljövänligt” sätt dumpar en massa fiskrens, chum, nedströms huset. Ett på alla sätt vedervärdigt ställe utom för asätare, som tex måsar och fågelskådare – TACK FÖR DET!

Massor av skarvar, trutar, måsar, kråkor men inte – Suck!?

Blickar ut över älven och över axeln upp på en vit container. Och rakt in i VITögat, bara några meter bort. Den lyfter och glider ut och lägger sig på vattnet.

IMG_1375IMG_1374

Snabbt upp med kameran. Hyfsade bilder – tycker jag – på en BORGMÄSTARE, Vittrut 2K.

Klockan är nu 1405, hinner lätta den desperates börda och upp till Stigbergstorget. 9.an till Järntorget och där i flygande fläng in på Fram, den ekologiska handelsboden. Så upp på packad 3:a, hotande stopp på Vasaplatsen, men med 2 minuters  marginal till buss 18 på Valand. Och efter att ha bestigit Joberget ned mot OR 25 och klockan är 1500.

Detta för den enligt Eva fulaste av alla fåglar. Hon såg nämligen sin första, liksom min, i juni 1979 på Röst i Lofoten. En ruggig och nersolkad ungfågel bland alla fiskeställningar på huvudön.

Den här 25 januari i Fiskhamnen är grann och värd en titt!!!

Written by admin

January 26th, 2017 at 11:38 am

Posted in Uncategorized

Det tar sig? Jan-17

without comments

Äntligen sol och några grader kallt!

IMG_1388IMG_1386

Dessa två honor kunde njuta solskenet vid Kvillebäcken, som skär genom S.t Jörgens golfbana på Hisingen.

På söndagen 15 jan tog vi buss 52 till Lillhagen och promenerade hela vägen till Backaplan.

Bävergnag och sjungande Gärdsmyg hamnade också på obs-listan.

Vintern som föll över landet ca en vecka gav önskat resultat med en mängd rara fåglar. Båda mina hemmamarker “drabbades” av detta. Anders mfl kunde välja och vraka bland go´bitar som Alförrädare, Berglärkor, Svarta Rödstjärtar, Svarthakad Buskskvätta… Kring Götet allehanda Ugglor, Vita Trutar…

Själv frestade jag på buss 18 till Fridhem måndagen 16 jan.

En gnistrande fin vinterdag, -7°C, Sol, NNV 1 sm! Och rapport om Sparvuggla.

Först några glada fågelskådare, blev kanske ett tiotal under min dryga timme där. Inga obsar idag, men jag hittade “skafferiet” den använt igår.

IMG_1380IMG_1382

Jag fick också höra “höst”lätet – kanske inifrån hålet!!

En triss i ugglor är min “hand” i årets skådarlek – än så länge!

Stilla klara aftnar i Aftonstjärnans glans har varit scenen.

IMG_1376

Berguv från tornet till vänster om stjärnan 5 jan och Kattuggla på Joberget till höger om upplysta Rotary 15 jan!

Nu med Lydia på Kvarnhjulet och dimma, dis, inversion!! – 18 jan – Sic.

Written by admin

January 18th, 2017 at 11:44 am

The Great Smog of Gothenburg jan 2017

without comments

Nog hade man hoppats på att Super Bird-October 2016 och Super Moon over Liseberg december 2016

p1000807p1000769

skulle följas upp av en Super January 2017!

Och visst finns tendenser. Några Sibjärn, från höstens invasion, vid fågelborden när snö, is och kyla satte in – järnsparvar är tuffa rackare! Skåne, förstås, några superrarrisar, Rödhalsad snäppa och Svartand. Några vita trutar längs sydvästkusten.

På Gotland – borde jag inte… – med Robustorna (som jag sett, tack och lov) och en grann Svarthakad Busk.

I Göteborgstrakten har EKO-raggarna i ur och skur, ur dimmolnen vaskat, Tundrasädgäss, Berglärkor, Vattenpiplärka.

Själv måste jag, tyngd av skammens ok, erkänna att jag den 10 januari på AP ståtar med 0 arter för 2017. Går knappast att urskulda sig med “Slow starter”.

Däremot är det väl med ålderns rätt jag suckar över en nästan obruten dimma som täckt staden sedan Nyårsnatten. Ser just The Crown och skildringen av the Great Smog (Smoke) of London i december 1952. Man beräknar att nästan 12000 dog, mest barn och ÅLDRINGAR så…

Nu har äntligen Smogen jagats iväg av ett rasande lågtryck, stormvindar från SO och tät snöglopp!

p1000809

Trots allt går det inte helt att tygla Vikingatakterna. Så i måndags blev det Göta Älvbron tor med apostlahästarna – friskt med minimal sikt och dip på Sadel(?)delfinen som sågs i lördags.

Joberg levererar också alltid.

Stjärtmesar, som var så svåra förra året, Entita, sjungande Gärdsmyg och Rödhake och så galaframträdandet natten mellan den 4 och 5 från vattentornet!

STORHERTIGEN!

HOANDE GOD FORTSÄTTNING

 

Written by admin

January 11th, 2017 at 4:46 pm