Olof Armini om fåglar och natur

Fältbestämning, fåglar, miljö, natur.

Archive for January, 2013

Borta bra… 29 jan

without comments

Litet seg morgon. Försökt sänka i pansjomagen överskott på mat och fluidum. Ligger i generna från svälttider för mina förfäder har jag lärt mig. Priset som sagt seg morgon.

Men med vikingatåga – också i generna står vi där i arla morronstund till den väloljade isländska organisationens förfogande.

Det ljusnar men blir bara till antågandets repris; korp, ejder, vitvingad trut, stare

Iinnan Keflavik airport. Som vanligt litet kärvt.

SAS – dock – gräver sin konkurs. Vilken skillnad mot Icelandic air mfl. Även Wideröe, spanskinhyrd kärra från Gardemoen till Landvetter ett lyft med leende spanjorska och muffins med té!!!

Gardemoen, ja 25 spänn för ett halvt glas vatten. Kanske kan man få en shot tjockolja litet billigare men!? – dig your grave!

Så Landvetter, Kit och David, deras nya hem, mackor och té. Det överglänser allt – så borta bra men

HEMMA BÄST

Written by admin

January 29th, 2013 at 7:37 pm

Posted in Resor

Sista dagen 27 januari

without comments

Förvisso en dag i morgon och nya möjligheter. Men när solen stiger upp befinner vi oss på Keflavik med första destination Gardemoen i Oslo. Det ljusnar tidigare, så från transfer 0930-1000 en minimal chans på fjällripa och jorduggla!?

Natten till idag innebar nästan storm. Vi såg halvnakna festare nästan blåsa bort på väg mellan monumentet Harpa och väntande taxis. Det såg ut att ta kål på snö och is.

Men ack nej, vi halkade ut innan gryning och lyckades med nöd och näppe stå upprätta. Andra var mindre lyckosamma! Till slut till Sörlarskoj och åter en milstolpe i Sigurdadottirs romanverk. Hon har varit skolkamrat till Gisli. Världen knyts samman.

Jag lämnar med tvekan Eva att återhalka mot Nationalmuséet medan jag drar Saltjaernes för tredje gången för bättra obsar på amrisarna. Vinden ökar igen mot stormstyrka och långt borta är himlen svart som helvetet! Jag travar på i solskenet.

Arbetar igenom bläsänder, trastar mm och äntligen vid Bakkatjörn som är frusen trots 5 plusgrader! Dock bättre med lågvatten i Bakkaviken och resans första “robusta” – fint. Jobbar tröstlöst med fiskmåsarna – Så knappast något vitt på vingspetsarna, större, litet ljusare mantel och någon teckning på litet kraftigare näbb. Så har jag sett den två gånger tidigare men…!?

Den landar 25 m framför mig i tången i vattenbrynet med en massa andra fåglar. Tuben svajar men jag får in den. Ser bra ut – men, kräkfärdig av besvikelse, en fiskmås. Färdig att packa ihop så träder en klockren adult vinterfärgad ringnäbbad mås in i kikarfältet. Gott jobbat !

Övermodigt, plötsligt behärskande världen går jag ut till spetsen av udden. Blacksvart himmel och fantastiska regnbågar, 1000-tals stormfåglar, havssulor, tretåar, sillmular av alla tre sorterna – nära, också resans andra lunne och en islom.

 Innan snöblandade regn. Jag packar ned allt, dricker vatten och äter glöggblandning, russin och mandlar och väntar.

En man med barnbarn är ute och gräver i sanden i värsta regnet. Vi kommer i samspråk på någon skandinavisk rotvälska och han erbjuder skjuts in till Reykjavik. Kapp-Ahls trenchcoat och Intersports cykelbyxor i all ära, men snöglopp i 20 sekundmeter i motvind i 5 km – tackar ja!

Han är riksdagsman i Alltinget och fd fiskeriminister i regeringen – ojsan och jösses va tacksam jag är. Vi är båda vana vid att det blåser! – mycket trevligt.

Nu packar vi och Eva projektar. Blir det mer Island?

 

Written by Olof

January 27th, 2013 at 9:15 pm

Posted in Resor

Snö och kuling 26 januari

without comments

Något seg morgon. Surhajen levde rövare på natten och snön vräkte ned. På morgonen tö och ökande vind. Efter yogan i full form och attackerade frukostbuffén med full kraft.

Ut och plöja i sörjan. Eva valde stan medan jag tog mig till Eiderviken. Träffade en rysk kvinnlig volontär(??)arbetare som fått en “kyss” över näbbroten. Hon kom från Volga och bad mig spana in en grynna – trodde det var en val. Lycka för mig för en stormsvala kom dansande i den hårda vinden. Good luck önskade vi varandra!

Vid en litet större grynna, ett skär låg strömanden från igår, svår som då och lika svår som amerikanska gråtruten också från igår. Härligt tryck på alla stormfåglar med sulor och kryckjor.

Fick retirera hem och träffade förste “riktige” skådaren som plåtade trutar utanför hotellet i Raudararviken.

Smakade mums med en pizzaslice och kärleksmums som omväxling till den sure. Eva fick Laxnaess Islandsklocka av en beundrare – HÖ!

Written by Olof

January 26th, 2013 at 11:42 pm

Posted in Resor

Knölval, strömand och surhaj 25 januari

without comments

var litet smågnällig över att inte se allt och att det regnade och som svar på tal blev det en strålande dag med sol, laber bris och om inte allt så nästan!

Började med att gå ut i hamnen, där jag förra gången nästan blåste bort. Litet skumma kvarter, bl.a. ett hem för onyktra! Dessutom oljecisterner med tillbehör men i övrigt vackert och vilken utsikt.

Efter en vecka är man ju litet pretto så först när en vit vadare landade på vattnet började adrenalinet ticka – resans andra brednäbbade simsnäppa! Få rapporter vintertid men ovanligt många havsfåglar verkar ha kommit tidigt/varit kvar denna vinter och hit hör ju den brednäbbade vintertid.

Bytte position till västra piren med ännu bättre utsikt över Faxabukten. Mängder av fa stormfågel men också havssulor och tretåiga.

Och där med ett plask ca 70 ton valfläsk, en humpie eller på svenska knölval. Nästan direkt kommer en valskådningsbåt med rak kurs mot mastodonten. De flesta valskådarna verkade ha varit sjösjuka i den sugande dyningen och missade valen. Hade varit bättre vid min tub på fast mark!

Började få gång på grejorna och klämde en islom bland smålommar, en alkekung bland tobisgrisslor och så än bättre en amerikansk gråtrut, 2K, mörk med vittrutnäbb som omedelbara karaktär. Och till slut allra bäst en eller två strömänder, små, helmörka med teckning på huvudet, svårsedda bland vågskvalp, kelp och svarta lavastenar ute vid ett litet skär.

Nöjd via Sjöbaronens hummersoppa hem och laddning för kvällens övningar. Först SPAet med ångbastu och hotpoten!

Så kommer Gisli och hämtar till sitt och Sigruns hus. G och S bodde i Göteborg under slutet av 60-talet och hela 70-talet – i Johanneberg utan att vi stötte ihop. Dock blev de vänner till en vän till oss, Mats. Så nu vankades det surhaj, plockfisk, torskrygg och skyrkaka, idel, ädla Islandsdelikatesser.

Mums och vad trevligt vi hade. Strax före midnatt somnade jag i snöfall. Och så missade vi något – norrsken!

Written by Olof

January 26th, 2013 at 5:58 pm

Posted in Resor

Regn 24 januari

without comments

Ny lazy morgon med fortsatt känning i nacken men ändå Ok. Idag så sena att vi får äta med personalen. Kul och litet familjärt.

Eva till fotomuseum och jag till Raudarviken. Jagas snart in i stan för bättre regnskydd. Blir litet bättre och söker mig mot Ejderviken.

Möter Eva som hittat det vi länge sökt, restaurangen “Havets frukter”. Var själv på väg in i de obskyra hamnkvarteren. Ett fynd, vars buffé till en spottstyver överträffade alla våra förväntningar, sillar, gravad ooch stekt hälleflundra, rökt lax, friterad kolja, räkor, kokta lammbullar, stekta fiskbullar, fiskgratäng och till detta massor av såser och olika bröd, entré en rykande soppa och avec kaffe.

Eva drar med en fint om att läsa isländska när det egentliga budskapet är att skaffa lägenhet i Rökviken!! Skulle lugna mig med lämplig dryckjom när jag nästan deppade ihop, en av stativskruvarna saknades, ett lika kännt som smärtsamt problem. Samlade sista unset och kastade mig ut i regn och skymning. Hittade ett svart barnvagnshjul, en svart sten och en till – men nej SKRUVEN.

Harmoni och härlig kväll. Hann väl ändå hyfsat med fåglar, stenfalk och mycket toppskarvar stack ut.

Nu uppe i styvt 50 arter och tre dagar – TO GO!

Written by Olof

January 24th, 2013 at 11:35 pm

Posted in Resor

Mittwoch 23 januari

without comments

Halvlek, dag 5 på en niodagars! En liten lägesrapport.

Milt med regnrisk hela tiden. Men Island är som troperna inte långt mellan skurarna men heller inte långt mellan solglimtarna. Dock är det ljust 12 h i troperna mot bara 6 på Island i mitten av januari!

Verkar som mildheten i år jämfört med kylan och snön förra året gör fåglarna mer svårsedda och jag misstänker att fjolårets artlista minskas med ett tiotal arter – inte för att de inte finns men de koncentreras inte till friblåsta fält och öppna vakar.

Känns som de två islandsarterna, knipan och strömand kommer att utebli, om jag inte företar en riktad utfärd för att just se dem, vilket inte känns motiverat. Annars är ju Reykjavik bekvämt nog hotspot No 1, särskilt vintertid!

Dagen inleddes mjukt, också för den smärtande nacken. Anders har lärt mig att försöka sträcka ut den aktuella muskeln. Med idogt sträckande genomfördes morronpasset med några få modifikationer. Bra – tja?

Efter frukost drog vi till Rökvikens gräddhylla. Nyfattiga bankyuppies har fått lämna över sina shabrak till mer besuttna som Björk mfl. I ledet bakom finns än mer gedigna villor ur Evas favoritromaner. För mig en vandring i den moderna isländska litteraturen med en perfekt ciceron.

Ändå lämnade jag den scenen och drog till Sölarskjol med samma utsikt över fjordar och fjäll. Förra året 1000-tals änder i vakarna med en amerikansk bläsand och en svartand som russin. I år 50 bläsänder och 2 snatteränder – allt!

Trots nacken hela vägen ut till Saltjaernaess – med tub! Kärvt och tämligen fågelfattigt. Högvatten och trots många plusgrader isningstendenser. En fet jaktfalk hade frossat, månne på frånvarande amerikaner??

Fick så fin utsikt och läposition bakom en nordlig klitter. Och så lön för min möda med en passerande brednäbbad simsnäppa i vinterdräkt, en rastande spetsbergsgrissla och årets första lunne som kom in och lade sig vid grisslan.

Belåtet kunde jag vid återtåget konstatera att ringnäbbade måsen klarat jaktfalken och att nacken bestått provet.

Blev härligt SPA, där Eva överraskade med ångbastu på hot pot. Så tillbringade jag en stund sugande på en trutöl medan sälarna på Sjöbaronen fixade diverse spett att intaga bakom panoramafönstren. Nog anades litet Northern Light, men det bidde inget!

 

 

Written by Olof

January 24th, 2013 at 10:03 pm

Posted in Resor

Mellandag 22 januari

without comments

Aj-aj rejäl nackskada som förvärras under yogan. Swarren är i mycket suverän men som tubbär är den livsfarlig – får ta stöd när jag vrider nacken!

Men man är inte viking för intet. Blir bussen till Alafoss med Eva. Mycket klass och mycket mysigt. Seg skådning dock. Till slut kan jag vaska fram en gärdsmyg av den distinkta isländska rasen och vid busshållplatsen en stenfalk.

Eva har vaskat fram desto mer och riktiga fynd av ullalster. Hem i snöblandat men vi kan njuta sista soltimmen vid panoramafönstret. Artlistan berikas med 48:e arten sjöorre och åtskilliga arter hyfsar dagslistan, bla en jaktfalk.

Vi njuter spättespett och jag njuter att vi slumpat dagsutflykten till Borganaess.

 

Written by Olof

January 22nd, 2013 at 10:47 pm

Posted in Resor

Långlöp 21 januari

with one comment

God sömn efter falkfrossan.

Låg och räknade ut att jaktfalk på Hallgrimskyrkan bör toppa en pilgrimsfalk passerande över Buckingham palace. Hård konkurrens också med pillarna häckande på Gasklockan. Men som sagt jaktfalk solbelyst på kyrktornet som reser sig över allt i Rökviken, det tar priset.

Ny dag och nya utmaningar. Laddade med sedvanlig yoga följt av bastant frukost. Strax före soluppgång 10:39 vandrade jag iväg, litet osäker i de nya bootsen som jag djärvt satsat på. Skulle bunkra vatten och hittade en affär efter 1 km som öppnat 10, annars öppnar de oftast inte förrän 11:00.

En härlig promenad längs stranden med många stopp – fortfarande blåsigt – men varmt. Klämmer bla en islom bland smålommar.

Efter dryga 5 km når jag fyren Grotta och kan bara konstatera att det är flod och omöjligt att ta sig dit. Varning att gå ut i ebb och glömma tidvattnet. Går då söderut någon km och passerar Bakkatjörn, där jag letar amerikansk kricka och dito bläsand, som setts sent förra året.Gamle bekanntingen(?) en adult ringnäbbad mås skymtar förbi men är sedan spårlöst försvunnen.

Sätter mig med matsäcken och utsikt längst ut på Saltkjearnaess, ungefär silldammsnäset. Fanns förr enorma fasta konstruktioner för sillfångst, stora invallade dammar, stenrester syns på brottsjöarna några hundra meter ut. Allt förstördes en kall vinter på 70-talet. Metoden hade säkert också blivit gammalmodig. Kan spana in mycket grannt fiskande islom och gråsäl. Bland allt passerande blir vanligast bestämda alkan, spetsbergsgrissla, 4 ex! – en slump eller…?

Allt om näset berättade en gammal cardiolog för mig. Vi kom i samspråk eftersom vi båda var två kikarförsedda – rart på Island. Han kunde en del svenska och hade många kolleger som tagit läkarexamen i Sverige. Han hade fått rapport att man hittat en and med grönt huvud som en gräsand och med vita band längs sidorna, förmodligen en östlig raritet. Blev att trava runt några km och därmed också lägga om tidslogostiken att komma hem före solnedgång 16:39.

Först när han lämnat mig förstod jag att det borde gälla en amerikansk kricka, fastän ekvationen inte riktigt gick ihop. Med rätt glasögon hittade jag den bland andra krickor.

Trött i tilltagande mörker men med superfungerande boots hittade jag rutinerat en genväg. Lagom att fånga upp Eva på kulturhuset, där hon fått en exklusiv guidning över 1000-åriga handskrifter, ett av Unescos världsarv.

Hon hade fixat en islandströja som provades till allmän belåtenhet innan sjöbaronens donnor fixade en festmåltid med hummersoppa, pilgrimsmusslor och mafsiga räkor. Sjöbaronen, den gamle kämpen har sedan december retirerat till sjukstugan.

Avslut med bastu och varmt källbad.

Har jobbat mig upp till 45 arter totalt och drar ca 30 dagligen.

Written by Olof

January 21st, 2013 at 11:03 pm

Posted in Resor

JAKTFALKAR 20 januari

without comments

En god och lång natt. Och visst ser det litet ljust ut bakom beckmörkret till morronyogan.

Dagens guttar vid frukosten anförs av en perukförsedd yngling. Livligt som vanligt. Eva presenterar oss för den gigantiske kubanske servitören, som en svart jätte-“Havanna”. Blir rejält intag av frukt, te, skyr med musli, gravad lax med senapssås, tonfiskröra, äggröra, korvar, baked beans, smörgåsar med ost och leverkorv, grönsaker, kaffe och på detta brassar jag en våffla med sylt.

Fint att gå på när jag vandrar iväg innan soluppgång, långt norrut så det ljusnar i god tid! Målet är yttre piren någon km bort. Tyvärr är den tank-och transportställe för olja och “Adgang forbudt”. Litet besviket söker jag förgäves lä mot den styva kulingen från SO. Moln i söder och norr men klart över Reykjavik. Förrädiskt snorhalt trots 5 grader plus.

Så snett över huvudet – en JAKTFALK nära och fint innan den glider in mot centrum. Annars ger jag upp och retirerar till gammal känd lokal med aningen bättre vindskydd.

Lön för mödan och ett myller av havsfågel, 1000-tals stormfåglar, 100-tals tretåmåsar och tiotalet havssulor. Plockar också ut en sen/tidig mindre lira, en alkekung, en rastande islom och några spetsbergsgäss på en liten ö. Dessutom några delfiner, förm vitnosar, under stormfåglarna.

Genomblåst hem till rummet. Eva som också varit ute dukar fram kaffe och jag dukar fram en jaktfalk på Engey, ca 3km bort.

Sedan följer jag Eva till ett konstevenemang på konstmuséet. Vid Hallagrimskirkjen, monumentet över Reykjavik kommer en – just det, JAKTFALK och landar! Jag blir kvar för att se falken lätta och majestätiskt dra österut.

Går förbi muséet för att kolla att Eva inte kapsejsat i halkan. Så hemåt längs viken. Bland fotande turister närobsar på en knubbsäl med fisknätsrester runt halsen – klarar sig!?

Så- sekundsnabbt bakom Harpa – en falk, igen!?!? Jo, härligt, grant kretsar den över hamnen och får sällskap med ytterligare en och en stenfalk. Alla försvinner så återvänder en över Harpa och huvudet på mig, den chillar runt hotellet och vad skall jag säga!? JAKTFALKENS DAG – i sanning.

 

Written by Olof

January 20th, 2013 at 8:17 pm

Posted in Resor

Andra dagen 19 januari

without comments

God men kort natt. Inget “aurora borealis” men underskön säng och vackert ljusspel på Harpa, det berömda operahuset. Hoppar upp vid femtiden och mjukar anfrätta leder med en timme Paolo Roberto-yoga på varmgött golv och med utsikt över mörker och hällande regn.

Frukosten något uppvässad sedan sist. Eva kan sin pedagogik så… Några norrmän mixar isländsk och egen kultur – i säng 0500 och hurtigt på turen redan klockan 0900. Inte läge för leder eller yoga.

Spanar in en saftig flock vitvingade trutar som furagerar nedanför hotellfönstret. Tar det lungt och njuter. Kan tom klämma en Grönlandsgås i spetsen på 6 grågäss.

Så vågar vi oss ut och tar sällskap till Tjörnin. Man kan gå in på yr och Reykjavik och få en livevideo på fågelmatningen där. Chans att kryzza och att se undertecknad! Dock inte idag. Mycket grågås, sångsvan och gräsand men i övrigt tunt. Fick parera regn-och hagelskurarna. Omväxlande med solglimtar och kulingvindar från SSO, vindriktningen med dåligt väder! På kvällen tom åska!!

I en park vackert sjungande starar, rödvingar och koltrastar – tala om aprilväder i januari! Eva till vernissage med isländska kultureliten och med vin och tilltugg. Jag ned till hamnen och utsikt över viken innanför Engey, Ängsö – ön utanför oss. Vilket fågelflöde. Dominerande förstås alla gamla vitvingade trutar, överallt i stora flockar, en 3K av “kumlieni”typ och två riktigt mörka 2K, “Thayeri”? Men kan man säga något bestämt med varianter och hybrider som alternativ? Helt klart finns här mellan vittrutXgråtrut en hybridpopulation vid sidan av alla renartiga. Förutom dessa är också skrattmås, fiskmås och havstrut vanliga så här års. Lyckades bara klämma en tretå innanför Engey, men åtskilliga stormfåglar.

Esset blev trots allt en JAKTFALK som jag med viss vedermöda lyckades plocka ute på ön. Den flyttade sig dock så att jag sedan tom kunde se den från kaffebordet i rummet.

Blev softning och vild nederbörd resten av dagen. Hann ändå med goda wienerbröd från Islands äldsta bageri och härliga fiskspett från Sjöbaronen att sköljas ned med därför lämpliga drycker. Nu bad i rummets Spa med utsikt över hav och fjäll.

30 arter so far och ser jag inte en halv sol på väderrapporten!?

 

Written by Olof

January 19th, 2013 at 11:39 pm

Posted in Resor