Olof Armini om fåglar och natur

Fältbestämning, fåglar, miljö, natur.

Archive for October, 2017

Kryssarklubben!?

without comments

Vore inte namnet upptaget av ädla seglarbaroner så…

Men kan det finnas en bättre ord, att beskriva vad fågelskådaren fokuserar på

Läste förvisso följande “…ett nytt kryss för mig, även om jag inte är någon kryssare…”

Ett kryss för seglarbaronen är ett upphöjt stadium, medan fågelskådaren mest betraktar det med upphöjt överseende. Club300 har försökt men…

Och i den bästa av kryssartider (för fåglar alltså), oktober månad dagarna kring v42.

Vad är ett kryss? Att varsebli och arta en fågel?

Varseblivningen och artning, validerar och bestämmer observatören över – för egen del! – och hen får kryssa krysset genom sin egen entusiasm vs sin egen “Tomas tvivlare”!

Vill man få krysset officiellt godkänt tillkommer ett annat kryssande, att kryssa mellan regler, kriterier, avundsjuka, kritik mm – likt sjöbaronernas jotting!

Här några kryssningar mot krysset.

Har skrivit mycket om den Större Liran vid Hovs hallar 27 sep 2014. Upptäckte den – ÄDELKRYSS idel ädel adel KRYSSARENS KRYSS – men började med att bestämma den till gulnäbbad, skickades ut på BA, men tack vare August Thomasson ombestämde vi till Större Lira. “Tomas tvivlare” anfrätte mig, jag hade mest jobbat på Scopolis Lira och ny art för Sverige. Ett frågetecken alltså – fegt! Löste sig dock med diagonalbandet på undervingen från vingknogen till bakre armbasen – klockrent! Just det jag jobbat med.

Roligt att visa på denna bild från Island 31 aug i år. Jag har sett många Större liror, på Island, i Marocko, i Sydafrika. Men räknar ändå denna som ÄDELkryss. Upptäckt i Sverige!

Visst är vita nackbandet tydligare, men när adrenalinet pressar upp blodtrycket, vinden är uppe i 15 ms, då gäller det att hugga och minnas!

 

Så förflyttar vi oss till Sallmundsudd på Gotland 0930 22 okt.

Dagen innan hade Anders Tengholm rapporterat en trolig sibpipit. Särskilt intressant för att Gotlands första setts där 2012 och att n:o 2 setts 9 okt på Faludden. Anders och jag på väg till Närsholmen, när larmet kom, Anders igen, trol sibpipit. Anders O rattade suveränt söderut!

Några få där. Blåsigt, höstmörkt, ngt dämpat, men mkt trevliga Anders, Olle ngn till. Alla lodade iväg där den setts senast. Jag gick litet ojuste iväg mot vad jag mindes från Indien som typiskt ställe. Olle valde också position ngt utanför mig. Halkade ner i ett igenvuxet dike. En fågel flög upp och satte sig lågt i en björk. Kikaren upp, YES!, bara att buga och bocka. Allt på plats, vrålade på de andra, larmade på BA – säkert bestämd! Men, men dagen gick och vilka såg vad.

Ett foto kändes skönt tack Jörgen

Nästa dag gick det fint att kolla på artportalen. För mig kryss såklart, har sett och artat, men ÄDEL??? Att jag var först att typ sätta ned foten!? Men mitt ganska asociala beteende!? Njaaa!?

20 oktober ute på Faluddenspetsen.

Anders hade ÄDELkryssat två adulta Vitnäbbade islommar. Han hittade båda och artade en så det är utan diskussion. Plus att flera adulta plockades in på Öland, i Blekinge och i Skåne de följande dagarna.

Så gick jag för att lätta på trycket. Kolliderade med en liten brun fågel, som jag fick se och höra mycket bra, BRUNSÅNGARE! Är väl bekant med arten. Eftersök utan resultat.

Litet senare i Alkärret har först Anders o jag sekundobsar på fågel och läte. Och Lennart W på samma ställe ngt senare.

Så idag skärmdumpar 3 km därifrån

Grymma bilder av Magnus och Fredrik och ögonbrynsbandet, så likt!!!

Ädelobs, nej, redan avklarad på Kronholmen. Men vadå!? Kryss, någon antydde att jag bara sett en gärdsmyg!?

Va,va avundsjuka, antagonism eller bara brist på social känsla eller är jag offer för hallucinationer.

Kryssandet gör verkligen skådandet intressant utöver fågelskådandet!

 

 

 

Written by admin

October 26th, 2017 at 6:52 pm

Åke tråk 3

without comments

Dax för “vilodag”. Vacklade ut på Svältis. Redan på utvägen sprutade två Ringtrastar ur buskaget vid 90° kurvan. Så en Större Piplärka på Svältis. Ack så typiskt med art kopplat till lokal!

Men det skulle bli värre.

22 oktober, litet sega beslöt vi att satsa på Närsholmen. Ett larm om Sibpipit verkade svalt trots Sallmundsudd och klassisk sibpipitlokal.

Men vid När kyrka, “Piplärkan kvar!!” BA klongade. 54 minuter enligt mobilens vägledning blev 30 min.

Trevliga människor men kändes inte särskilt bra, blåsigt, fortfarande inte bestämd. Jag hittade en egen väg, en igenväxt brya och där satt den lågt i en björk. Kunde lätt bestämmas och larmas!

Jörgen L, en av de trevliga lyckades med det omöjliga!

Oj, oj bara jättetrött. Via Brandkronad, KFS och Kaspisk trut på Faludden

Home sweet home och Åke Tråk-snacket måste silas

Written by admin

October 22nd, 2017 at 8:16 pm

Åke tråk 2

without comments

Anders gasade i gaten 20 oktober. Insisterad på Falis med styv sydostan. Vi kunde ju alltid vegetera och tänka på gårdagen.

Märkligt ensamma, men ringmärkt Kfs i Alkärret kanske drog eller det naturliga att alltid starta med Hoburgen.

Anders mest sugen på Pralle, så jag förmanade att alltid blicka uppåt också. 0900 slog det till en Vitnäsa, gammal i sommardräkt! Det kan komma fler fortsatte jag. 0910 Anders igen – En ännu finare obs på en ännu finare Vitnäsa.

Mättnadskänsla, bättre kan det inte bli, kanske dricka kaffe och åka hem. Men först lätta på trycket i lä mellan två bodar.

Kolliderade med en liten brun fågel, väl en Gärdsmyg? Förskräckt hamnade den på en bodvägg. Lät hårt och vasst, en brun gransångare, en BRUNSÅNGARE!!! Flög ned och rundade boden. Satt en stund i en buske, allt stämnde – så var den väck! Längs muren som riktade sig mot det inre av Faludden, Alkärret!?

Omtumlade berättade jag för Anders och sedan Karin Å med gäng och Juppen. Alla hummade medlidsamt.

Till Alkärret för nödvändig kryssning av Kungsfågelsångare men naturligtvis dip, den hade varit halvdöd redan i näten. Men … vi hittade en ny! Härligt, härligt!! Ädelkryss för Anders??

Foto av Mikael T litet senare på dagen

På moln slångrade vi runt när David K anropade med en Brandkronad Kungsfågel.

Tar det aldrig slut? Nej, innan vi lämnade fick vi korn på en liten brun krabat som lät – Brunsångaren! Efter ett tag gav vi upp och höll tummarna.

Blev avslut på Näsudden, där vi träffade Jörgen L och en gul ärla. Lapsus från mig att inte direkt arta till Forsärla, som ses strax söderut de kommande dagarna. Besked från Alkärret, Lennart Vargen hade hört och sett Brunsångaren.

 

Written by admin

October 22nd, 2017 at 7:56 pm

Posted in Uncategorized

Åke tråk 1

without comments

Tycker jag låter litet så ibland. David här, Gotland där – och jag nån annanstans.

Ändå försöker jag visa ett stolt lugn, suga på ramarna, glädjas åt det lilla.

Vad sägs då om följande?

19 oktober (nb v 42!!!) Anders gasar och 0830 börjar vi plöja dungarna längs Kettelvik. En “seeooande” gransångare, så vanliga iår. Går hela vägen till Rivet. Träffar Big L, alltid lika roligt och vi samsas kring Cabaret, Tristis, Pille och non-existens Nigricans.

Längst ut på Rivet Anders med härlig matsäck och Juppen på hugget. Och se opp!

40-talet ormvråkar

Kryddade med några Börringe, en Fjällvråk och några Duvhökar

Toppade med 5 Rödglador, tre på vänsterbilden och en BRUNGLADA, medelpunkt på högerbilden.

Skulle räcka för en superskådning, men vi hade anat stora flockar i horisontlinjen, och när vi lyfte upp på Alvret – i alla vädersträck –

the (vitkin)D-day

Under de följande timmarna 100000+, ibland avlägset, men ofta nära och fint. Vi kunde diskriminera några prutgäss och några “rossicus” plus en Kejsargås, tyvärr klammad, och än värre något hybridartat, likt RödhalsadxVitkind i våras i Stockvike.

Avslut med Alförrädare och Svarthakedopping på Faludden. En mega-dag men…

 

 

Written by admin

October 22nd, 2017 at 5:40 pm

Posted in Uncategorized

Sikta på …

without comments

Sikta på stjärnorna!

Sibpip på Gotland! David, en Blek tornsvala på Hönö.

Hett, att gå ut i morse. I nattsärken upp till kylskåpet efter frukostkit.

I skyn ett höstflyttflimmer – en stor vitkindflock på kanske 500 mot Öland.

Några låter litet skumt – bläs – kanske? Scannar av, yep en RÖDHALSAD!

Ingen stjärna men… Utlovad Ofelia vindar på men solen försvinner i dimma.

Kämpar runt golfbanan och med 50 Rossicus, en SPETSBERGARE, 20 Bläsgäss

Landar i trädtopparna

Written by admin

October 17th, 2017 at 4:18 pm

Posted in Uncategorized

Stormens öga

without comments

4 oktober medelvind VSV 15 m/s och stormbyar. En och annan regnby och varning för högvatten.

Äventyrligt värre, när Bernt mötte upp 0600 utanför OR. Bemannad, men fick ändå reprisera de fyra trapporna för mobilen på toaletten.

Kontakt med David som övernattat i bilen på Kråkudden. Kunde rapportera faran över för högvattnet och plats i “skyddet” – bara det – och så att Albin Trossen inte passerat.

Med raska steg forcerade vi vindbyar och regnstänk. Fick hjärtat i halsgropen när Bernt störtade ned i ett slånbärsris. Ingen fara och inte heller vadet beredde något problem.

Fina platser bredvid en räcka prominenser som Niklas A, Bertil B, Lars A, Jan-Åke N m fl. Hann också lagom till en Svartnäbbad Islom. Gott tryck på både vind och fåglar. Havssulor förstås, och rätt säsong för Storlabbar. Inte Davids presumtiva Sydpolslabb från gårdagen dock.

Ser bra ut med kontrasterande ljus kropp och tydligt vitt diagonalband på undervinge men, men… Kanske ändå inom ramen för en gammal sliten Storlabb???

Faktum är att David och jag hade en Sydpolare i Hua Hins hamn julen-87. Den omnämns i “Birds of Thailand” och närmaste misstagsrisken var ett gäng Brellar.

En Bredstjärtad labb passerade också Hönö, liksom 2 Fjällabbar, alla ungfåglar. Brellen jagade först småfåglar men övergick sedan till Havstrutar!

Tärnmåsen från igår inte idag, men Dvärgmåsar och Tretåmåsar. Litet dystert när Albin rapporterades från Skåne. Måste ha passerat långt ut. Sågs ju igår i Grosshamn.

Kompenserade med Grålira, 2 Brednäbbade Simsnäppor, åtminstone nr 2 sågs mycket bra, en Lunnefågel och gott om Toppskarvar.

Bernt avvek litet tidigare och fick kraftiga förhållningsorder att hålla mobilen redo. Istället höll alla vi i “hajdet” på att blåsa väck, en orkanby med knytnävsstora hagel vräkte rätt in. David och jag klarade oss hyfsat, med utrustning tryckte vi oss mot bakväggen. Andra kröp ihop på golvet och lämnade kikare och kameror åt sitt öde.

Alla red vi dock ut attacken från vädrets makter och kunde summera en strålande skådardag trots Trossens svek!

Written by admin

October 14th, 2017 at 5:04 pm

Lyckat avbrott

without comments

Turbo – ett understatement i månadsskiftet sep/okt. Vindar och tryck av alla styrkor från alla håll.

Frustrerande nedslag av fåglar på öarna i Östersjön. Och Gotland “drabbades förstås litet lagom. Anders rapporterade och fotograferade en handfull delikatesser. Bara att gratulera och inse att han tar en ointaglig ledning framför mig i årets Gotlandsrace. Litet värre att han dragit med sig Lennart W, denne knivvasse artjägare som alltid utgör ett hot mot min ställning som årets främste icke-gute i artracet. Nästkommande treveckorsperiod räknar jag med, att med Anders hjälp visa var skåpet skall stå!

Mjukade med Kattuggla från balkisen och några Bändlar i en klassisk bändellärk på vägen  till  David.  Så 21 sep från David, “0600 imorgon på OR mot Falsterbo. Skådning från 0930 på Falsterbonäset!”. Skrikörnarna av fulvescenstyp från Öland och Stäppörnen stod på agendan. Ett riktigt twitchingdrag.

22 sep randades med tungt, disigt väder. Redan innan gryningen i Korsvägenrondellen bestämde vi Halland och minst fyra timmars längre skådartid. Klokt.

Vi började med säkra Getterön. Grymt mycket gäss och tranor. Buskarna lät ana en småfågelpotential, mycket Svarthättor, Ärtsångare, Blåhake, Skäggmes, Fors- och Gulärlor mm Ute i reservatet Isländsk Rödspov 2ex, Bläsgås, Havsörn, Pilgrimsfalk mm. Välbehövligt toalettbesök till tranmusik ljudande ur fläkten efter härliga matsäckar.

Vidare mot Lynga. Stannade vid avfarten från europavägen, några Rödglador och en Blåhök. Så sedvanligt tryck på strandängarna och dags för räksalladslunch på sten mellan koblajorna. Target species var efter larm Svarthalsad dopping och Nilgås. Men innan dess sög vi in en STÄPPHÖK, 3K+ hona, 1-2 Pillar, juv och en sträckande Gjuse.

Vi avancerade ett snäpp till Lisered och fann Target species, 2 av varje plus en Stripgås. Bland tusentals gäss och ett irriterande dugg.

Gav inte upp utan sökte oss vidare norrut till Smedsgård. Rapporter om två Taigasångare i området. Den första abetade vi in vid Turkduvevägen bland mycket Gransångare, en del med lustiga “seopp”lätet. Den andra vid Åsenvägen. Den hördes bara, innan jag hittade den i en talltopp i allra sista dagsljuset!

David klämde örnarna några dagar senare – förstås!

GRATTIS

 

Written by admin

October 14th, 2017 at 3:10 pm