Olof Armini om fåglar och natur

Fältbestämning, fåglar, miljö, natur.

Archive for September, 2011

Rykande start

without comments

Midnatt till 26 september anno 2011! Lyssnar till en kattuggla och Evas spinnande – misstänkt likt snarkning. Somnar om men vaknar ändå långt innan väckarklockan 04:30. Blir jumpa och hockygröt och mycket lugna avfärd.

SJ helt in-time – kors i taket – 07:27 och jag har pole position. Västerfönsterplats i lugne kupé. Va gött, räv, rådjur men ingen stäpphök, förrän på en stängselstolpe strax innan Båstad. Sedan ytterligare en efter Helsingborg och så 5 vita storkar och i en buske vid Kävlinge en skrikörn! – ojsan innan jag sammanstråler med Anders på Malmö central.

Snabb bunkring så ger vi oss i kast med hårdskådandet. Nästan direkt i hetluften med brunglada över kanalen samtidigt som vi checkar in på Lotsvillen. Vi bekantar oss med kända och okända skådare och ljungen och massor av fågel. Rovissträcket något dämpat men vi revanschar med taigasångare i Skanör på topp. Hela 62 arter skåpar vi denna bonusdag. Laddar med en whisky och några sjukommatvå inför den verkliga starten – imorgon bitti!!!

Written by Olof

September 26th, 2011 at 9:31 pm

Posted in Resor

Bombeöyar till bombebjerger

without comments

 Hoppas jag får fason på bloggen!? Är barnsligt hjälplös när datorn trollar till det. Får tillämpa det enda gångbara, slumpmässig trial and error och hoppas att det går. Just nu går bara att länka till bilder på redan öppna servrar!? Men Ingemar och Ragnar, goa bilder, goa minnen!! Gör ett sista försök!?

 

 

– det gick inte! Kan bara länka till bilder på nätet, som ovanstående. Får väl trösta mig med att minnesbilderna ändå sitter i hjärnan!

Innan vi lämnar bombeön Hönö en liten artresumé (de flesta fåglar drog söderut):

LJUSBUKIG PRUTGÅS, av ca 360 passerande såg jag ca 200. Övriga innan jag kommit. Aldrig sett så många vitbukiga i Sverige vid ett tillfälle! Mkt prutgäss kan förebåda mkt bredstjärtad labb i höst!? ***  SPETSBERGSGÅS, 7 ex, när jag återvände med färjan. Mitt i brinnande u-båtsjakt! ***  MINDRE LIRA, 2ex på kalasavstånd, mindre än 100m! ***  GRÅLIRA, Ett ex, mer normal “horisontanka” (Ytterligare 1-2 ex rapporterades på Hönö och Vinga)! ***  STORMFÅGEL, mycket, både nära och långt ut. ***  HAVSSULA, dito och i alla åldrar. *** (Klykstjärtad stormsvala, 2 olika ex rapporterades från Vinga resp Hönö) ***  TOPPSKARV, ca 5 i olika åldrar höll till i området. ***  FJÄLLABB, 1 1K ganska långt ut (Ytterligare 2 ex rapporterades på Hönö och Vinga). ***  KUSTLABB 2 ex (En bredstjärtad labb, 1K, rapporterades på Hönö). ***  STORLABB, Många, kanske 10 ex, några mycket nära! ***  TRETÅIG MÅS, mest hela tiden på olika avstånd och olika åldrar. ***  DVÄRGMÅS, ca 20 ex i olika åldrar (En tärnmås rapporterades på Vinga).

I övrigt kan nämnas stenfalk, tornfalk, sjöorre, svärta, bläsand, stjärtand, sandlöpare, smålom, storlom, sillgrissla, tobisgrissla, skärpipärka m.m.

Men nu till bombebjerger, och två sådan favoriter!

Änggårdsbergen och min favoritutpost, bunkerresterna längst söderut på Ljungheden. Fint sträckflöde och en icke oäven rastmagnet. Ligger på bekvämt cykelavstånd för mig, uppför till Wavriskys plats, så nedför till Sahlgrenska, därefter ruffen genom Vitsippsdalen och Botaniska innan Änggården, Finns mosse och framme! Kände mig för i lördagsmorse den 16 sept. Fint flöde, bla mina första bergfinkar för hösten, mkt taltrastar, en gulärla och fortfarande en del trädpiplärkor. Rastare som stenskvättor, en varfågel, trädgårdssångare och sjungande lövsångare. Innan jag återvände till det hägrande kaffet kom såväl en blåhök som en bivråk glidande.

Men naturligtvis är favoriternas favorit lägenhet 1401 på Johanneberg. Knappt tid att smälta den gamla stäpphökshanen 10 september

Förmodligen denna fågel litet senare några mil söderut! Har länkat till Svalan och detta utmärkta foto av legenden Mikael K, som jag minns från ett härligt Hönöskåd en juni i början av 80-talet – massor av havssulor bla!

På fredagen 16 sept vid middagstid när vi var på väg att helghandla rasslade det till i en trädkrona. Gott om grå flugsnappare, men den här var litet sångarlik. Fick in den i kikaren, som alltid finns till hands,den flickade med sina vita stjärtfläckar – en efterlängtad mindre flugsnappare, som var kvar när vi lämnade huset. Kunde visa och få Eva att höra den fint. Men putz weg när vi återkom.

Hemma efter Änggårdsäventyret den 17:e lät regnet vänta på sig, vilket öppnade vägen för en ung blåhök, men också en ung stäpphök, dock ack så/alltför snabbt! Synkad med nedanstående fågel någon timme senare och mil längre söderut. Länkar till Svalan igen!

Jens W heter alerte skådaren och fotografen som inte bara hittade utan dessutom fick plåtat den fina fågeln. Extra stort grattis och tack från mig!

Så rinner det på. Söndag är vardag för pensionären och när jag städade balkongen vid tillfälligt uppehåll i regnandet, passerade 6 ormvråkar, en lärkfalk, en sparvhök och en pilgrimsfalk – varddagsmat en söndag!

Written by admin

September 19th, 2011 at 11:10 am

Posted in Göteborg,Old times

Bombeöyer medio september 2011

without comments

Clubben skriver om öar som bombas av sällsynta fåglar, på norsk bombeöyer! Frustrationen att inte befinna sig på rätt öy eller ingen öy alls förbigår man med tysthet.

I tisdags var jag en bombad skådare från ön i öster. Anders rapporterade lite lätt,

Tungt, tungt Norrlands näktergal skulle sitta fint på Gotlandslistan och örnvråken på ny lokal. Dessutom stäpphök som späds på med en ny följetong på Svalan signerad Juppen, Smitten och förstås Fredrik S, “mister Örnvråk”!

För att inte tala om detta kanontomtX – svårslaget! Anders har efter nattskärra och forsärla verkligen fått blodad tand på sin tomtlista!

Oj-oj och när det börjar blåsa slår Juppen till med obs och foto på labb som blir ny följetong på Svalan. Men då är det dags för nästa ö – Hönö. Stormvindar på tisdagen 13 september och massor med godis toppat med dublett på såväl tärnmås som grålira!!

Och jag – bombad av detta

Sitter på Maharani, Sveriges bästa Indienkrog enligt DI och försöker inbilla mig att det kan bli en resa till lejonen i Gir och tigrarna i Corbett och kanske kan jag skicka en scud-missil på såväl Hönö som Gotland – bombeöyer!!

Tar en blåsig och regnig promenix och i Fiskhamnen fiskar jag upp två klena tröster ( i närheten av en öy, Hisingen) bland litet fisktärnor, en dvärgmås och en silvertärna.

Vaknar redan vi tvåtiden på onsdag 14 september. Enligt prognosmakarna skall “köret” ha passerat Hönö och nu befinna sig längre söderut. David har backat ett Hallandsdrag när stäppvipan försvann. Tänker att ett stilla förmiddagskaffe i skyddet ute på Kråkudden med några sorglösa skådare kan väl ändå vara okej och jag saknar ju litet sulor och tretåar på årsartlistan som ändå väl…?

Alltså! – morrongympa, hockygröten och så iväg på darrande ben strax efter fyra, länge sedan jag städslade stålhingsten för en sådan här långpromenad. Lättklädd och en jämrande motvind, förstår inte varför jag försökt inbilla Anders att det inte blåser så besvärande i Göteborg som på Gotland. Över Älvsborgsbron kände jag mig allvarligt lätt och aningen rädd. Turligt fanns ett syddrag i vinden, plus för cyklingen och plus för skådarprognos! Inte nog utan också tunga droppar som dock torkade snabbt. Värre med en massa arbeten och omlagda cykelbanor, valde nog rationellt men ändå tillräckligt fel för åtskilliga “bonus”kilometrar. Därför var klockan redan 6:15 när jag kom till färjan och jag skulle missa första köret.

När jag passerade parkeringsplatsen med massor(!) av bilar hade jag rejäl kramp i båda benen – oträning? Ändå kändes det helt Ok, vinden låg på och regnet verkade inte helt överhängande. Bra för det var spikat i Skyddet. En go samling med far och son Unger, Stefan S, Ola B, Martin A, Per B, mfl idel ädel skådar adel och idag förstärkta med ett glatt Stockholmsgäng anförda av giganterna Stig H och Björn L – kärt återseende från Kronholmen våren-10!

Favoritplatsen i skydd av Skyddet både lungt och regnfritt vid rätt vind och mitt ute i fria naturen. Nackdel att inte ha direkt kommunikation med alla “spotters” inomhus, får genom träväggen försöka tolka in enstaka ord, labb, lira mm eller allmänna röstläget, adrenalinstinnt, falsett mm. Dock skall sägas att vi är medvetna om varandra och just den här dagen fungerade sambandet utmärkt.

Bylsade på mig och monterade upp tuben. Fortfarande svettig stretchade jag de krämpande benen och mådde fint fastän alla stormfåglar, tretåar och havssulor låg förfärligt långt ut. Nu besannades en annan sanning som jag förärat Anders, den om horisontankor! Några sekundmeter för litet och risk för långsam vindkantring mot norr gav dystra vibbar. Stämningen höjdes några grader med avlägsna storlabbar, en flock vitbukiga prutgäss och några dvärgmåsar och nådde kokpunkten när ett trevlig gäng gjorde mig sällskap utanför Skyddet. Tre verkliga klippare, Carl Jyker, som delar sin tid mellan Göteborg och Skåne, Ragnar Gustavsson, Onsalabo som slått ned sina pålar i Borgholm, tillhörig det hårda 46-gänget med vår monark i spetsen och har legat i topp på 300as årsartlista de senaste åren – toppade 2010 med sin hustru. Det kan parentetisk nämnas att Anders tillhör 46-sällskapet, liksom även i all ödmjukhet undertecknad. Tredje klipparen den eminente skådaren, fotografen och Partillebon, Ingemar Larsson.

Vinden friskade i, behöll sin riktning och horisontankorna förvandlades sakta men säkert till närobsar. Först en storlabb som lovade inåt och visade upp sig och här uppstod en av dagens få missar när Skyddet av misstag mörkade en grålira – som vanligt allt på en gång. Som sagt vi får den ena kalasobsen efter den andra! En storlabb behagar lägga sig på en klippa några hundra meter bort för att  jagas upp av en stenfalk och sedan svepa över oss på gott fotoavstånd, eller hur Ingemar!?

Har fått några superbilder men tydligen något problem mellan mitt och bloggens protokoll så jag kan inte kopiera in några bilder från Ingemar eller någon annan. Alltså får jag länka till några andra dokumentationer. Här alltså…

http://www.artportalen.se/artportalen/gallery/images/swe/birds/2011/large/339127.jpg

Storlabb en gammal fågel! Ragnar på alerten med kameran. Han bara öste in arter och jagade en topplats på årets birdrace club 300 (När dagen var slut belade han andraplatsen efter att också kryzzat klyka sedan jag åkt hem!). Nu hettade det till ordentligt. Vinga hetsade med  “Sover Hönö?” och skåpade in tärnmås och klyka. Vi hann med fjällabb och en grålira, åter denna art som dagens andra och sista miss, 46erna på alerten och Skyddet surade om mörk/oljeskadad stormfågel, men kollade i sanningens namn i SV när liran befann sig långt upp i NV- HÖ!. Vinga “bekräftade”! Så sagolika närobsar på en “riktig” stormfågel

http://www.artportalen.se/artportalen/gallery/images/swe/birds/2011/large/338911.jpg

Martin A en av de alerta som kastade sig fram till klippkanten. Ingemar blev sugen på nästa stormfågelpassage och satte sig på pass. Men det blev istället…

http://www.artportalen.se/artportalen/gallery/images/swe/birds/2011/large/338904.jpg

Mindre lira. Martin A densamme får illustrera med sina suveräna bilder tills jag får in Ingemars! Ytterligare en mindre lira passerade på samma suveräna avstånd. Blev alltså efterhand en strålande dag.

PS Medan jag från färjan betraktade ubåtsjakten passerade 7 spetsbergsgäss som en värdig slutvinjett. I sanningen avslutades dagen med ljuva toner från Claudia i domkyrkokören!

Riktar mitt stora tack till

Min tåliga kropp, min trogna stålhingst, vädrets makter, alla fåglar som behagade passera

och allra mest till alla trevliga medskådare!!

Written by admin

September 18th, 2011 at 12:26 pm

Skvadern och andra hybrider!

without comments

Som liten läste jag om och hörde berättas om rackelhanen, en skogstupp som var en korsning mellan tjäder och orre. Dessutom skojades det ofta om skvadern, första exemplaret finns i Sundsvall från 1918 och är en tänkt korsning mellan skogshare och tjäder.

I skolan lärde jag mig den enkla artdefinitionen, att inom arten och bara inom arten produceras fertil avkomma. Korsningar över artgränsen, sk hybrider, är alltid infertila.

Fågelskådarens verklighet är inte så enkel. I den rådande stäpphöksinvasionen pratas det mycket om hybrider mellan denna art och blå kärrhök – och hur återkorsning kan göra det omöjligt att avgöra om några, många eller ALLA stäpphökar vi ser har blåhöksgener eller viseversa!!! Dyster tanke för arttwitcharen med bara en art kärrhök och några olika men distinkta faser. Inte olikt situationen i Nordamerika med Kanadagåsen!

Påminner mig också en kul art som fanns i Shorebirds från 1987, Cox´s sandpiper, som allt som nästan inte finns omgavs den med en karismatisk aura – Tänk att hitta en Cox´s ute på Svältholmen, sedan vore man odödlig! 1996 fastställde genforskare att tre insamlade exemplar från N Australien samtliga hade en fader tuvsnäppa och en moder spovsnäppa – Ack ja. Shorebirds hade i sanningens namn en reservation för just hybridtanken.

För alla dessa nobla tankar skänker jag ett stort tack till Per S och denna grandiosa bild,

Den angavs som 1K stäpphök och slarvig som jag är blev första valet en lömsk 1K blåhök. Välgörande sömn över natten och inställningen att det verkligen var en stäpphök gjorde mig benägen att ifrågasätta åldern istället och med en 2Khona föll mer poletter ned, så jag ändrade mitt förstaval. Björn D hade redan lagt det kortet och den store experten Dick F trumfade igenom med Pers hjälp.

I sammanhanget var flera innan dess inne på hybridtanken och som Dick F skrev hur vet man var alla gener sitter, men nog ser detta ut att vara en god 2K hona stäpphök!

Grattis Per!!!!

Written by admin

September 12th, 2011 at 12:15 pm

9/11 10 år

without comments

För tio år sedan befann jag mig i Göteborg trots att jag var rektor på Donnergymnasiet i Klintehamn. Jag råkade titta på TV vid tre-tiden och såg ett av flygplanen krascha med WTC.

Rektorn på Donnergymnasiet i Göteborg var borta så det blev min uppgift att hålla de tysta minuterna i skolan dagen efter. Litet av en balansgång då vi hade många elever med bakgrund från Mellersta Östern. “Blajade” väl om ett manifest mot allt meningslöst våld – och det funkade!

Tillbaka till nuet och fågelskådande, så är förstås stäppvipan i Morups tånge högst på tapeten idag ( verkar som den försvunnit och ersatts av eksångare i ett eskalerande östinflöde av rarrisar och subrarrisar!!). Och i brist på skjuts till “Tången” får jag drömma mig tillbaka i minnenas galleri.

Kopplat till rubriken för det mig tillbaka till Gulfkriget 2 augusti 1990 – 28 februari 1991. Saddam hade missbedömt sina tidigare “allierade” USA, att inte bry sig om han invaderade och annekterade Kuwait. I mitten av januari attackerade en ny allians, anförda av USA, Irak med en massiv klinisk/teknisk attack, i vad som efterhand kommit att gälla som det första mediala kriget. Såvärst kliniskt var den nu inte, över 100 tusen irakiska soldater dog längs “dödens väg” och de civila offren var säkert minst lika stora – Bagdad bombades skoningslöst utanför CNNs kamerafokus.

Allt detta flög vi över, Tudde och jag för att fågelskåda en månad i Indien. Visst tvekade vi men, men… Den 27 februari, en dag innan vapestilleståndet logerade vi på Tourist lodge utanför fågelreservatet Bharatpur. Bharatpur gällde då för ett av önskeplacen för all världens ornitologer, dess signum var en tynande flock övervintrande snötranor och mängder av allehanda svårsedda migranter från till dess “låsta” delar av världen.

Vi hyrde cyklar och cyklade runt i parken hela dagarna, när vi inte var fjättrade vid rummet av “Delly-belly”, Indiens variant av lavemang eller som för Tuddes del också hösnuva. Den här dagen var det Tuddes “tur” och jag tog istället sällskap av Bernard, en fransk Plåt-Niklas, som åt all mat och drack vattnet direkt ur kranen. Han var medicinstuderande och insåg att han var ett unikum.

Vi hade hukande fattat posto under något Akacialiknande med ett stinkande kolik framför fötterna. Alltmedan Bernard frossade på några flottiga honungspannkakor samlades en härlig samling gamar kring kadavret, uppblandade med några större skrikörnar och en ung kejsarörn. Så plötsligt landade en väldig grågam, en riktig höjdare eftersom bara ett par häckade i parken. Lätt vimmelkantig avböjde jag Bernards förslag om att vada ut i ett träsk för samma närkontakt med de 8 kvarvarande snötranorna.

Sålunda ensam cyklade jag ut på de litet torrare stäppområdena i NV parken. Visserligen tryckande heta men så rena! Fina obsar på kändisar som stäppsångare, saxualsångare, fältsångare, isabellatörnskata, rosenstare m.m. Av “våra” viparter såg man mycket vanligt, sumpvipan och mycket ovanligt, tofsvipan, men så denna dag kommer två gamla stäppvipor och slår ned vid stigen! Min första obs av arten, som har två övervintringsområden ett i NE Afrika söder om Egypten och ett i Pakistan/Indien. Däremellan ses den regelbundet men fåtaligt, tex i Eilath och Aquaba.

Da´n därpå nåddes vi av beskedet om att Saddam och Bush dä lagt ned vapnen i Gulfkriget. En lättnad om än inte på lavemangsflödet.

Written by admin

September 11th, 2011 at 4:01 pm

Kontrapunkt Joberg 10 sep 2011

without comments

Lätt att känna en liten upphetsad stämning dagen mellan två tioårsjubileum, mordet på legendariske guerillaledaren Masoud och Ground zero!

Än mer så som fågelskådare när det dyker upp en stäppvipa något tiotal mil söderut och när man somnade in till bedövande rapporter från Anders,

bla denna 1K stäpphök som så eminent fångats in av Juppen vid Muskmyr. Där stod Anders, själv en klippa bland giganter som nämnde Juppen, Smitten, Stellan H och omsvärmades av stäpphök, brunglada, tretåmås, blåhake m.m.

Kanske drömde jag mig tillbaka, långt tillbaka, 14 september 1985, när Juppen rattade sin bil med David och mig. Det var en dagen D, pilgrimsfalk, då en raritet och första fläkten av den höstens invasion av bredstjärtade labbar på alltid högproducerande Faludden. Så något vitaktigt över ett fält och vild glädje, en nästangammal stäpphökshane.

Med den drömdimman för ögonen trodde jag dom knappast i morse strax efter åtta. Från skådarstället, vår piskbalkong såg jag en gammal STÄPPHÖKSHANE dra bestämt söderut. Ganska långt bort men omisskännlig – skulle jag nånsin kunna bli trodd???

Ngn timme senare vågade jag mig ut på nätet.

08:15 Brudarebacken Jan-Åke N, Leif A mfl

08:40 Rambo mosse Lars-Erik o Magnus R

09:34 Bassås Mikael K

Gammal hane stäpphök hej-å-hå!!!!

Written by admin

September 10th, 2011 at 3:42 pm

Posted in Göteborg,Old times

Racet 2011

without comments

Inte bara jag racar! Vad sägs om Fredrik S och följande kommentar:

Fredrik, hade det varit en brednäsa, då hade näbben lyst gul (iaf inre halvan på hanen) och ögat hade framträtt som ett pepparkorn i det vita fältet. Ingen brednäsa denna gången, men nästa gång ska du se att den ligger där och snurrar!

Fredrik Litsgård (Jönköping), 2011-07-15 15:15:36

Detta som en kommentar till Fredriks bilder på en smalnäbbad på Asunden i mitten av juli.

Och redan i slutet av månaden låg inte brednäsan men jämväl “årets art” ÖRNVRÅKEN och snurrade vid Labans kvarn och framför Fredriks kamera.

Och så ytterligare en knapp månad senare låg den där vid Bredsandsudd – framför Fredriks kamera

BREDNÄSAN. Stort grattis Fredrik och en mirakulös prestation. Hoppas du inte misstycker att få bilden publicerad.

Alltid litet darrigt med sådana här fina bilder, men obsa den ljusbruna näbbroten, avsaknaden av varma toner och rena ryggen (bortsett från några oruggade sommardräktfjädrar) som art-och åldersbestämmer fågeln.

Mitt eget racande har mer skett som slit i fågelskådarens grå vardag – inte alls så trist som det låter – TVÄRTOM. Bara man sliter på så tittar solen fram då och då i det grå. Bidde ingen brednäsa, ingen stäpphök men många andra kuligheter, örnvråken två gånger, korttålärka, brunglada, några fjällabbar, bändelkorsnäbbar mm och totalt tom 5 september 206 arter och skapligt häng på en plats bland de tio bästa om 24 oktober och tre veckor framåt blir givande.

Men däremellan ett härligt Skånedrag med Anders 26-30 september!!!!

Written by admin

September 7th, 2011 at 6:39 pm

Älgar på Safjället

without comments

I april ngn dag före påsk 1972 var jag hembjuden till Eva för att njuta hennes kokkonst. Hon bodde då i Johanneberg, ett stenkast från Olof Rud. Efter middagen gick vi till Kristina och Lutz Rinnisland, vänner till Eva som bodde i Krokslätt. Kristina berättade att hon brukade ta promenader på Safjället och en gång stött på några älgar.

Mitt naturintresse som så smått börjat återuppväckas i samma takt som mitt förhållande till Eva utvecklades – ett gemensamt startskott skulle man kunna säga, just denna afton!! Jag blev i alla fall mycket sugen på denna svenska symbol för “Big game”, inte som trofé men att få se.

Min allra första promenad ensam med David, i japansk bärsele på våren 1974 gick därför till Safjället. Tyckte mig ana några spår men ingen älg.

Idag 6 augusti 2011 när vi stiger av bussen, Zachis och jag vid Bruuns backe siktar jag en älgkalv som kliver ut ur en villaträdgård full med fallfrukt. Efter kommer kon och ytterligare en kalv. Zachis på helspänn och för mig brister en oförlöst önskedröm sedan nästan 40 år ut i verklighet!

Det blir raskt folksamling och bl.a. Claudia i bil med ett helt gäng. Hon kan berätta att Monica med Lisa blivit jagad av kon uppe på Safjället!!

Written by admin

September 6th, 2011 at 6:12 pm

Posted in Göteborg,Old times

Höksångare in memoriam

without comments

Sista augusti drar fullt ös fastän fortfarande sommar. Ut till Fyren via Svältis med höstens första rödstrup. Det är läge!! -redan i trä´gårn, grå flug, rödstjärt och ngt trädgårdssångarderivat. Med detta senare menar jag non-descript sångare eller LBJs, som man säger over-there, Little Brown Jobs.

Oxå en Kaspian som mobbar gråtrutar på vägen mot fyren, litet halvgammal 3K.

Så vid Fyren, knappt tid för det så lockande kaffet med inte Kron, men med hembakt.  För herreje! Kustlabbar i parti och minut, 1 + 2 + 1, dvargmås, svarttärna, Kaspisk, Medelhavs, stenfalk, Islom (samma som igår) – vad mer!?

Jo, när jag är hemma och målar verandan, en lärkfalk över huvudet! – hu nej en AFTONFALK! – en honfärgad fågel!

Så går ett dygn med tidigare förmälda highligths och jag har förträngt den litet lummiga känslan kring LBJs! Kommer hem från det lyckade draget på ägretten.

Det ligger en fågel på förstutrappen, bastant, en rödhake!? – nej det är ju trädgårdssångare. Men ack vicken fault!!! Steg för steg blir det en 1K höksångare.

 Anders dokumenterar

Symboliskt lägger jag mig. Min gamle onämnbare vän ringmärkte en trädgårdsångare som när den återfångades var en höksångare. Den vane, om på alerten ser ganska direkt medan skeptikerna aldrig kan passera nästsista bilden. Ändock lika förargad över mig själv inför Anders som med nattskärran.

Ingalunda ngt tomtkryss hade tidigare iår. Men härligast med en hel familj på sensommaren 82. Under flera år på 80-talet häckade arten i buskagen innan Svältis.

Skall man så arta utifrån bilderna så har fågeln tydliga ljusa bräm på täckare och tertialer. Det finns en hint av vattring på nedre ryggen medan tillslut helt diagnostiskt så finns en mörkvattring på stjärttäckarna (näst sista bilden).

There you are, LBJ! 

Written by Olof

September 2nd, 2011 at 8:18 pm

Erövringen av Utis 1 sept 2011

without comments

September första höstmånaden, månaden med mest fåglar – kanske inte rarast men flest. Den månad då fordomdags skådardinosaurerna tog fram kikarna efter sommaruppehållet.

Anders valde denna dag för vår årliga attack mot Utholmen, 20 min med Askeladden och en aktersnurra. Han var omutlig och motstod alla mina feganden.

Så stilla från bitande höst. 9 grader till 20, stiltje och sol – Brittsommar!!

Jag vaknar till liv och griper årorna

Vilken känsla och omedelbar attack!

Oj, vad det ramlar in. Typiskt september – MYCKET – kanske inte det riktigt exclusiva men 62 arter på några timmar, på en ö!! Sandlöpare, kustsnäppor, jagande lärkfalk, gråhakedopping… JO-jo! Och jag drömmer när jag första gången…

I augusti !980 låg vi i huset Eva, David, Rasmus och jag, som listade mig ut i morrodimman och hade en rödhuvad dykand!! Men jag var mest sugen på kustsnäppa – huj!

Tungt med de 62 och för att bara stryka under frestar Anders på anländande Friggebod à la vindkraftverk med drag till Sanboviken och Klinte,

Ägretthäger

och svarttärna! Naturligtvis kan jag inte undvara den härliga korvgrillningen som någon sorts taklagsfest hemma hos Anders. Kulmen men också antiklimax när en nattskärra gör kort visit hos drinkbröderna. Tyvärr stirrar Anders för djupt i den freezzande Triple sec för att tomtkryzza – aj, aj – men vicken dag – igen

Written by Olof

September 2nd, 2011 at 7:05 pm