Olof Armini om fåglar och natur

Fältbestämning, fåglar, miljö, natur.

Archive for the ‘Uncategorized’ Category

Vintern rasat ut…

without comments

En tung vinter. Den ovedersägliga uppvärmningen av vår planet drabbar oss lokalt med kyla, dis och allmänt deppigt väder.

Blir mycket ruggande hemma. Men skall inte klaga, OR 25, en verklig hotspot för fåglar i skuggan av Rotarytornet och med Göteborg för mina fötter – med Merlin som min assistent.

Merlin har fel och brister, vilket är mänskligt – i Merlins fall “AI”skt. Men har berikat och skärpt mitt skådande.

Tre av de sista dagar, 23-25 mars, innan mötet med våren och Gotland gjorde jag en scanning av arter från balkongen.

Dagliga ; Talgoxe, Blåmes, Gärdsmyg, Rödhake, Koltrast, Taltrast, Kaja, Gråkråka, Fiskmås, Silltrut, Skrattmås, Gråtrut, Större hackspett, Bofink, Nötväcka, Ormvråk, Ringduva, Grönfink, Skata, Tamduva. Alltså 20 arter.

Utöver dessa drygt 10 arter/dag, några nästan dagliga och några udda som Hornuggla och Kricka. Årsnya var Svarthätta och Ängspiplärka.

Så till Gotland, 26-27 mars, via Vetlanda. 3 överkörda Grävlingar och en Rödglada hanns med under onödigt hetsigt Vetlanda – Oskarshamn. En kvarts marginal till båtens avgång.

Gotland och våren mötte med öppen famn.

Utsikt från köksfönstret, 15° och – FÅGLAR.

Några stationära, de första aprildagarna; Svart rödstjärt, Rördrom, Ägretthägrar, Havsörn och en mkt trolig Medelhavstrut (alltid en osäkerhet kring hybrider, intergrades mm) eller varför inte ett udda östligt fiskmåsderivat.

Och säkra udda som; Röd glada, Brun glada, Vitstjärnig Blåhake, Jorduggla – Eller varför inte sänka blicken under fönsterkarmen

Den endemiska VÄSTERGARNSNUNNEÖRTEN (Cordydalis gotlandica ssp). Finns bara här i hela världen. Spekulationerna är att det är en korsbefruktning mellan Stor-och Smånunneört på någon av Karlsöarna, där båda dessa arter finns sida vid sida. Hybriden har dubbel genuppsättning, dvs hela batteriet från vardera “föräldrarna”, den är livsduglig och har fortplantningsförmåga, men dålig spridningspotential. Kanske människan bidragit till att den hamnat i Västergarn, där den sakta men säkert utvecklar helt unika genetiska och morfologiska egenskaper.

Men april och fjärde eller femte staruren efter starens första sång från taknocken. Köldgrader och snöstorm. Sju sådana här innan våren är här enligt Gotska Bondepraktikan.

Men naturen lyder inte sina egna lagar. Vårfloden rinner ut och vårfåglar väller in.

Sädesärla, Lövsångare, Hussvala och många andra tidigare än någonsin. Och den här hörs då och då fram mot aftonen och jag minns min allra första en aprilafton på 70-talet i Alingsås!

Har totalt noterat ca 150 arter i Västergarn på en knapp månad och återkommer med litet noggrannare analys. Nu snart full fart mot Västkusten för tre veckor på OR innan nästa dust med 510!!!

Written by admin

April 21st, 2024 at 9:32 am

Posted in Uncategorized

Vår 2024, 19 mars

without comments

Snålkall vind från NO, alltför barklädd. Domnande tår och fingrar, kusligt benvita. Men…

Första SÄDESÄRLAN flyger förbi med sitt sprittande läte, som väcker gamlingen till liv.

MERLIN har redan väckt upp mig ur vinterdvalan med trastar, som DUBBELTRAST och passerande SÅNGLÄRKA!

För att inte tala om TRÄDLÄRKORNA på Ljungheden som väckte liv i artrosangripna leder.

Grann bild men som sagt vita, artrosangripna leder.

Nog klagat!-VÅR och härligt, en SVARTNÄBBAD ISLOM, minst 2 HORNUGGLOR.

Kanske hinner jag Rödhalsen i Torslanda men so what!

Gotland 26 mars stundar!

Written by admin

March 19th, 2024 at 8:00 pm

Posted in Uncategorized

Torsdagsvandring på Amundön 15 februari 2024

without comments

2024 har travat på i drygt 2 månader.

En nyårspresent förärades mig i senaste FpV, Fåglar på Västkusten, GOF skådarens husorgan. I en artikel om skådare som publicerar sitt skådande i bloggar. Omnämnandet och en bild från min blogg, signerat, ingen mindre än “”Naturstig” F, en legendar i GOFs lag.

Med tuppkammen rest tog jag mig an Seniorernas fågelvandring 15 februari på Amundön. Det var en gång Naturstig som var med att leda in mig på den stigen. Jag har haft ett antal vandringar sedan min egen seniorstatus för 20 år sedan. De flesta finns att läsa om på bloggen.

Blev som vanligt något att bita i. Tog en testrunda 27 januari med Bernt. Han hjälpte till att notera en fin mix på 23 arter toppat med Bläsgås och Vinterhämpling. Vi konstaterade att väglaget och vädret erbjöd Drottningviken tor som en lagom omfattning för alla.

0900 den 15e ankom seniorbussen från Marklandsgatan. Drygt 30-talet ivriga och duktiga fågelskådare anlände till mulet, men uppehåll, flera plusgrader och laber bris från S – skönt. Men vårprimörerna var ännu fåtaliga, Sånglärka, Stare, några Grågäss och förstås vackra Ejderpar. Med allas hjälp skrapade vi dock hem litet drygt 20 övervintrare – fullt godkänt !

Written by admin

March 1st, 2024 at 5:45 pm

Posted in Uncategorized

LAPPUGGLA 2024

without comments

Ugglor har varit legio i Götet de sista vintrarna. Sparvuggla, Hökuggla, Berguv, förstås Kattuggla och tom Tornuggla har jag själv sett eller åtminstone kunnat ana de ljudlösa vingslagen av.

Som ett försvinnande skogsspöke har också LAPPUGGLAN (Strix nebulosa) anats, ibland utom räckhåll men… Travade häromåret runt på ensliga skogsvägar i några timmar med Bernt och Anders. Da´n innan hade en Lappuggla njutits av Göteborgs skådarelit, tåligt hade den låtit sig beskådas. Men för oss hade den svävat undan – för att beskåda istället för att beskådas?

Så 1 februari anno 2024 blev det overkliga, verkligt !? – bara 20 min hemifrån per bil enligt Google maps vägbeskrivning. En Lappuggla som rörde sig inom Sandsjöbackas naturområden, mellan Sisjön och Hovås.

Jag alerterade. Anders och Bernt apporterade 7 februari efter fina rapporter 6 februari – föredömligt!!! Själv slappade jag med ett sjukgympapass för ryggskott och dolde mig bakom “old merits”.

På åttiotalet var Lappugglan exklusiv för det nordnorrländska ladriket. The “local grapevine” talade dock om att en fågelintresserad lokförare i Uppland sett en lappuggla i strålkastarskenet en vinternatt.

5 mars 1983 var jag inbjuden till Huddunge och legendaren C-F L, som i spetsen för en rad notabiliteter bjöd på en sällan skådad/lyssnad konsert av fa Slaguggla, men också Pärluggla och Sparvuggla. Så litet senare stelnade vi alla inför en LAPPUGGLA, som lät höra sitt spel!

Blev full verklighet 18 juni 1984 i midnattssolens svinnande sken, vid en lada utanför Boden. David, Bruno, Finn och jag kunde bara sitta och njuta. Sedan dess har jag haft den både i Finland och Estland

Men tillbaka till Sisjön och den elusiva ugglan. Den 7:e höll den sig undan. Men den 10:e blev det full cirkus, för att sedan lägga locket på. Sedan åttiotalet har den blivit en litet ojämnt förekommande häckfågel i södra Sverige och i gråzonen mellan vanlig och exklusivitet …!

Där hamnade Eva och jag 11 feb, när vi tog en promenad vid Skalldalen, där ugglan borde finnas. Det irrade runt skådare som sett eller bara letade. Proffsen skyggade under locket. Där satt den, jag såg ett typiskt dimspöke som drog iväg från låg utsikt. En observatör kunde bekräfta direkt efter att det var ugglan som drog över en glänta och den sågs sedan sittande på andra sidan och jagade också på samma ställe på kvällen, sedan som sagt – LOCKET PÅ!!!

Written by admin

February 28th, 2024 at 5:46 pm

Posted in Uncategorized

SUMMA 2023

without comments

Tog upp den slängda handsken lördagen 18 november. Det hade öst in läckra rarrisar, överallt…

Skåne, Öland och förstås både på Gotland och Västkusten.

Isabellastenskvättan i Falkenberg – närmast, lättast och tillräcklig!!!

Ett försök att rycka upp höstskådningen och fågelåret 2023.

Ett drag är alltid bräckligt. Började fint med några överflygande Vinterhämplingar när jag öppnade bildörren i Olofsbo hamn.

Tubbatterierna var prydligt uppställda i strandkanten och bemannade. Såg mer än lovande ut!

Men efterhand kom de första artilleristerna åter till bilarna med sänkta nackar.

Och sänkte min dragnivå. Särskilt efter tre timmars lurvande söderut från hamnen, där enda hälsningsfrasen mellan mötande skådare frammumlades: “Ingen skvätta”.

Tillbaka vid bilen med Svarthakad buskvätta, Vattenpiplärka, Jorduggla, Stripgås, strålande sol och god matsäck i bagaget, höll jag mig fortfarande kvar med näsan över dipträskets yta.

Innan jag stängde bildörren tog jag en flukt på en Svarthakad buskskvättehona. Ojsan

ISABELLASTENSKVÄTTAN och vad några ridande Durangos glunkat om stenskvätta norr om hamnen fick sin förklaring. Min dip förvandlades till ett superdrag – HÖ!

Med en fortsatt skön känsla dippades alla rarrisar vid Galtabäck och vi landade mjukt hemma på OR.

Både då och efteråt kändes som efterårsskådandet friserats en aning.

Annars har det skådandet präglats av det på och vid OR.

Ca 100 arter och spännande och roligt med kopplingen AI – fågelskådning!

Skall bli kul att följa framöver!

Written by admin

January 19th, 2024 at 4:47 pm

Posted in Uncategorized

Potpurri OR 2023

without comments

UJ-UJ

24/10 2015. Seltjarnarnes, Island.Den friska vinden ger ett ökat liv över och på havet. Men fortfarande litet fel vind för de “riktiga” havsfåglarna. Trots att de finns i hundratusental alldeles i horisontlinjen, bara 10 Stormfåglar riktigt nära och fint och ingen Grålira idag. Men litet mer Havssulor, Tretåar och Alkor på närhåll. Högtid för framförallt två arter, en evig ström av Vitvingade trutar, som verkar ha sitt verkliga intåg från Grönland. Så Svartnäbbade islommar, en tät flock på 12 ex fiskade utanför bunkern och utspridda låg ytterligare ett tiotal plus att minst 10 flög förbi.

En av de passerande Islommarna hade ett presumtivt “russin” i släptåg. Tänkte slentrianmässigt, Smålom, men inte, mer Storlom eller än mer, STILLAHAVSLOM, ytterligare ett av alla artderivat som eggar skådarfakiren (se ovan om joggarfakir). Ingendera Stor-eller Stillahavslom finns på officiella Islandslistan så… De verkliga russinen fick bli en Tärnmås, 1K som passerade sakta och fint på efterhand bra avstånd (< 1km) och en Jaktfalk, som nyttjade den folktomma golfbanan som matbord.

Så dags för Svedalas svar på Amundssen att med samma chaufför ta samma buss, nu nyspolad och ren efter en isländsk festnatt. Den festnatt som John Blund stal från födelsedagsbarnet.”

Och så

31/10 2016. Seltjarnarnes, Island. Så dagens russin, en STORLOM (Islands 2:a fynd) som jag kunde studera väl liggande i en halvtimme. Jag tror dock på STILLAHAVSLOM (Islands 1:a fynd). Den var vinterfärgad trol 2K+. Men för fynd krävs foton och vår kanonfotograf gjorde SITT bästa i den krabba sjön, vassa vinden, bitande kylan med vita fingrar och skakande armar men… Hoppas det blir nya chanser imorgon.

Yep så kan det se ut i dagboken och huvudet på 100-åringen – nåja, bara 77 år – so what? Men trösterikt ändå.

Stillahavslommen (Gavia pacifica) betraktades tidigare som conspecifik med Storlommen. Men DNA-studier i slutet av 80-talet ligger till grund för att ge en avgränsad population i Nordamerika och Nordöstra Sibirien artstatus. Detta har ett consensus bland de flesta fågelskådare/taxonomer. Lägger in en liten brasklapp iom AI.s inbrott, som kan röra om artsystematiken.

Populationen är stabil/ökande och en del stragglers rapporteras från WP. Svårt att bedöma hur många som kommer från öster resp väster, normalt går deras färdvägar längs Stilla havskusten. Men frestande att tänka att en del spiller över från Nordamerika (typ via Island – se ovan, HÖ).

Man kan tänka sig ett mörkertal pga likheten med storlom.

I nuläget bara att gratulera alla som gottat sig med individen på norra Öland!

Tiden rasar iväg liksom arterna på “listan”. Över 200 taxa på min nya “Livslista”, from Polenresan i början av juli. Och än mer imponerande, 99 taxa noterade för OR, Olof Rudbecksgatan, tom 6 december.

Som utlovat kommer en “rå” krysslisteöversikt. Själva hjärtat i fågelskåderiet.

Alltså med start 6/7 i Krakow. Den polska delen av listan finns på näst senaste inlägget så jag hoppar den liksom obsar från Gotland under juli – september. Och rätt på Olof Rudbeck, som startar 28 september och håller på till dags dato 6 december. Den omfattar 277 noteringar av 99 taxa. Min “samarbetspartner” har varit MERLIN BIRD ID, ABI, artificiell Bird identification, signerad eBird och Cornell University, en AI-app på iPhone.

Många arter har setts/hörts dagligen eller nästan. Några har varit överraskande fåtaliga eller tom helt saknats. En normaldag med ganska aktivt skådande ger ungefär 20 – 30 arter och har hållit sig på det hela perioden. Axplockar litet intressant.

SPETSBERGSGÅS (Anser branchyrhynchus), 28 sep, 13 nov och 25 nov, små rena flockar mot S

Även Grågås, Kanadagås och Sångsvan noterade. Också Gräsand, Kricka, Vigg, Storskrake och litet udda, Snatterand.

Amerikansk Kricka (Anas carolinensis), Slumpas med vår kricka i appen vilket kan skapa förvirring.

Fasan, Tamduva, Ringduva och Turkduva.

VATTENRALL (Rallus aquaticus), 1 ex 20 nov. Liksom Sothöna och Rörhöna, båda noterade, kan tänkas lockad av närbelägna Näckrosdammen i Renströmska parken. Sumphöns drar gärna runt i mörkningen.

Trana och Morkulla litet udda men ändå förväntade. Liksom Fiskmås, Gråtrut och Skrattmås.

Däremot var lomuppträdandet överraskande. Smålom, 4 noteringar, väl helt ok. Talrik på många lokaler, även inomskärs.

Men – SVARTNÄBBAD ISLOM (Gavia immer), 14 okt, 18 okt, 23 nov, 4 dec. Visserligen rapporterades många på båda sidor om staden och lämpligt väder och vind men…

Storskarv och Gråhäger mer normalt och noterades då och då.

Samma med de “normala” rovfåglarna, Fiskjuse, Sparvhök, Duvhök, Blå kärrhök, Fjällvråk, Ormvråk, Tornfalk.

Mer ovanliga,

STÄPPHÖK (Circus macrourus), 1 ex, 15 okt. Kanske inte så ovanlig nuförtiden.

HAVSÖRN (Haliaeetus albicilla), 1 (3K?) över huset.

JAKTFALK (Falco rusticolus), 1 ex ?. Kanske samma som samtidigt rapporterades flera ggr från närområdet.

PILGRIMSFALK (Falco peregrinus), 1-2 ex har noterats fyra ggr under perioden.

BERGUV (Bubo bubo) 1 ex jagat av kråkfåglar 30 nov.

KATTUGGLA (Strix aluco) Kanske signaturarten för området. Minst ett häckande par. Många fina inspelningar och bilder att sända till vänner och bekanta.

SPARVUGGLA (Glaucidium passerinum) 1, 11 dec, höstläte. Bara två tidigare observationer i området, som jag känner till

KUNGSFISKARE (Alcedo atthis), Ett kul besök 4 dec. Inte helt oväntat, sökte kanske nya jaktmarker när det frös till.

MINDRE HACKSPETT (Dryobates minor), 15 okt. Tidigare karaktärsart i området. Bara tillfällig numera.

Större Hackspett och Gröngöling vanliga.

SVARTKRÅKA (Corvus corone), 1 ex noterades dagligen 24 okt – 15 nov. Här funderar jag eftersom Merlin hade vissa problem att lyssna in vanliga Gråkråkan, åtminstone i början. Har blivit mycket bättre – kanske efter en uppdatering av aktuella package, som väl funkar som del i ML (Maskininlärning) eller – än mer krystat i vår datavärld – CRM (Customer related management) – HÖHÖ! Jag blir i alla fall lugn och uppmuntrad.

Råka, noterades under sträcktiden. Sidensvans, 13 okt, tidigast i Göteborgstrakten? Nötskrika, Skata, Kaja, Gråkråka, Korp, helt normalt. Rotarys torn är en omtyckt spaningsplats.

SVARTMES (Periparus ater), noterades talrikt under oktoberinvasionen. Senare enstaka liksom

TOFSMES (Lophophanes cristatus), 9 okt, 12 nov, 1 dec.

Entita, Talgoxe, Blåmes, noteras dagligen och de två sistnämnda hör till de allra vanligaste.

TRÄDLÄRKA (Lullula arborea), 3 ex mot S, 28 sep

BERGLÄRKA (Eremophila alpestris) Minst en i förbiflygande Snösparvflock. 24 okt

LADUSVALA (Hirundo rustica), 3 ex mot S, 1 okt. Säsongens sista!

Stjärtmes, regelbundet

TAJGASÅNGARE (Phylloscopus inornatus), 1 ex, 7 okt. Sågs och hördes och dokumenterades. Sågs ev nästa dag av annan skådare. Har tidigare år noterats på lokalen.

Gransångare sågs och hördes regelbundet fram till början av november.

SIBIRISK GRANSÅNGARE (Phylloscopus collybita tristis), 2 – 4 nov, kan ha varit 2. Lätet dokumenterat.

LÖVSÅNGARE (Phylloscopus trochilus) 1 ex 10 okt. Sent

Kungsfågel, hittar man regelbundet, enstaka eller flera, om man tittar noga och kanske “piper” litet.

BRANDKRONAD KUNGSFÅGEL (Regulus ignicapilla) 1 ex, 22 okt. Med kungsfåglar. Efterlängtad och väntad!

Gärdsmyg, tävlar med Rödhaken om att vara lokalens väckarklocka.

Nötväcka och Trädkrypare är noterade dagligen.

TRÄDGÅRDSTRÄDKRYPARE (Certhia brachydactyla) ? 4 nov, noteras av följande skäl,

AMERIKANSK TRÄDKRYPARE (Certhia americana) 1 ex, 4 nov, noterades av Merlin. Sonogrammet stämmer bra, men ligger mkt nära ttk, som också står atk närmare än tk. Har sett alla tre arterna i Sverige resp Florida, men fick inte se denne bra. Sätter en liten peng på ttk men…

Stare, Taltrast, Dubbeltrast, Rödvingetrast, Koltrast, Björktrast har noterats helt normalt.

RINGTRAST (Turdus torquatus), 1 ad hane 22 okt, förbiflygande. Näckrosdammen.

Rödhake, morroväkten!

MINDRE FLUGSNAPPARE (Ficedula parva) ? 4 nov. Troll i datum se ovan och…

GLASÖGONFLUGSNAPPARE (Muscicapa dauurica) 1 ex 4 nov. Merlin på bettet igen och sonogrammet sådär och kräket förstås försvinnande uppe i alarna. Kollade runt bland läten och släktingar och best option men… “Kryssade” Glasögonflugsnappare, 20 dec 1987, i Lumpini Park i centrala Bangkok. Och Mindre Flugsnappare, maj 1979, vid Hunneberg.

SVART RÖDSTJÄRT (Phoenicurus ochruros), 1 ex, 2 dec. Äntligen, tror inte jag haft den här tidigare.

Pilfink och Gråsparv har nästintill försvunnit från bergstoppen. Från att ha varit vanligaste fåglarna. Men bara snäppet lägre nivå, där finns dom. Fått för mig att gråsparven tagit täten som vanligast.

Forsärla inte mindre än 5 noteringar 28 sep – 4 nov, men bara en Sädesärla. Regelbundet Ängspiplärka.

RÖDSTRUPIG PIPLÄRKA (Anthus cervinus) 1 ex, 16 okt. Vassområde Mossens idrottsplats härintill. Överraskande. Lät och sågs!

Bofink, Bergfink,Stenknäck, Domherre, Grönfink, Hämpling, Gråsiska, Mindre Korsnäbb, Steglits, Grönsiska, Gulsparv, regelbundet och i normal omfattning.

BRUNSISKA (Acanthis cabaret), noteras regelbundet och avskiljs som egen art av vissa auktorer som Merlin.

SNÖSPARV (Plectrophenax nivalis), 24 okt, 27 okt, 30 okt.

SÄVSPARV (Emberiza schoeniclus), 15 okt, 28 okt.

Inte så tokigt och ett riktigt potpurri. Åtminstone nästan 100 helsäkra arter. Och vad månde bliva framledes om vi kan föda AGI Merlin med läckra prompter.

HUJ HUJ

Written by admin

December 11th, 2023 at 5:53 pm

Posted in Uncategorized

Från OR oktober 2023

without comments

En månad efter vi landade med Yaris Crossen på OlofRudbecksgatan kan det vara dax!

En liten sammanfattning av vad som flaxat förbi och ibland stannat till.

Och vips slår det till! I Jönköping, exakt där vi brukar passera med bilen, till och från Gotland. Ungefär halvvägs och vi har rastat där vid en skidbacke.

6 EREMITIBISAR! Det talas om ädelkryss, första för Sverige. Omöjligt att inte göra ett litet snedsprång och svälja att vi inte råkade vara där, passera just då.

Årsskiftena 88/90 och 90/91 var vi i Agadir. Tamir norr om och Oued Massa söder om var då de enda säkra häcklokalerna för Eremitibisen i världen. Vid första besöket missade vi Eremiterna. Vid andra besöket hade vi dom dels vid Oued Massa, en flock, och sedan som förbiflygande längs Agadirbeachen.

På OR kan jag glädja mig åt 80+ arter, många överraskningar, trots att det bara blivit en utflykt utanför Johanneberg, till Lerkil med Bernt. Och några småstick till Brudarebacken inom synhåll från Joberg.

Uppiggande har varit att synka med hypen kring AI. David och flera av barnbarnen sysslar med AI på hög nivå och är utmärkta bollplank, när jag på basplanet använder det med ABI, Artificial Bird Identification.

Merlin som jag använder nu kräver att jag kan Avläsa och Analysera, och den fungerar tekniskt och logistiskt, hittills! Som komplement och register använder jag Livslistan kopplad till Fågelguiden. Egentligen är Merlin kopplad till eBird, men det verkar krångligare.

Jag hinner inte mer än ta en paus i skrivandet så händer det!

Merlin larmar en Gransångare och litet för att jag spetsat på en Sibirisk gransångare kollar jag – och sonogrammet bekräftar,

Hade samma eller ytterligare en 4 november. Synkat med observationer i närområdet. Kan det vara så att andra skådare “fuskar” med AI – precis som jag!?

Detsamma kan sägas om rarrisar som Tajgasångare, 7 okt och Brandkronad Kungsfågel, 22 okt. Också om 5 lommar mitt i mest intensiva lomsträcket vid närliggande kusten. 3 Smålommar och 2 Svartnäbbade Islommar. 14 okt resp 18 okt för Islommarna vid kraftig västlig storm/kuling.

Men så gick “skam över torra land” 4 nov,

Och

Vad göra? Ta bort appen eller analysera! Samstämmigheten med Appens databank god. Alltså testar jag med hypotetiska misstagsrisker. I första fallet bland flugsnappare ligger kanske Mindre flugsnappare och i andra bland trädkrypare, ligger kanske Trädgårdsträdkrypare (Conspec. för inte så länge sedan) närmast. Jag agerar alltså “validerare” och utgår från mänsklig logistik. Lite rörigt men spännande.

Och som på beställning,

Och se där en Amerikansk kricka! Men nu är det så att Merlins databank grundar sig på en artslump av Amerikansk och Europeisk kricka. Och på sonogrammet syns likheten med Europeiska krickan.

Alltså fordras en del arbete. Jag har också jobbat en del med fotoprogrammet. Anser att det liksom lätesprogrammet har framtiden för sig. Det som lätt ställer till det är samma som ovanstående men också “ovanan” att beskära/redigera bilderna. Återigen krävs att du är på tårna, som Merlin uppmanar dig i sin manual.

Det här halkade iväg förbi den enkla artlistan. Bättring till nästa inlägg.

Written by admin

November 6th, 2023 at 6:39 pm

Posted in Uncategorized

ABI

without comments

En liten twitch på AI, Artificial Intelligence – ABI, Artificial Bird Identification.

Har använt Merlin, som med min mobils kameraögon, mikrofon och datakraft identifierar fåglar. Merlin är en App, gratis och under eBirds paraply.

ABI är uppbyggt mha AI enligt hemsidan. “Självkonstruerat”, men i grunden en mänsklig konstruktion som “lever” sitt eget “liv”. Svettigt värre!

Kul grej och även som kritisk till “nyheter” flyter den fint in för mig.

Den kompenserar min försvinnande hörsel och syn.

Jag bidrar med inspiration lagom kryddad med skepticism och – förstås, “gammal är äldst”.

Bara på en månad har vårt team, Merlin och jag, nästan från våningen haft 80+ arter.

Bl.a Pilgrimsfalk, Stäpphök, Spetsbergsgås och som grädde på moset Rödstrupig piplärka, Tajgasångare, Brandkronad kungsfågel, samt hör och häpna 2 Svartnäbbade islommar!

Ibland har jag lockats “tävla” mot Merlin. Hittade tex Tajgan först.

Ingen i “teamet” är ofelbar, men tillsammans står vi starkare.

Upplivad skall det bli spännande att följa ABIs vidare utveckling

Den här gången vann jag. Hittade Tajgan innan Merlin reagerade.

Written by admin

October 28th, 2023 at 4:17 pm

Posted in Uncategorized

Trasmattor i fjärran

without comments

När pandemin slog till, slog vi till och köpte bil. Jag hade inte kört bil på väl trettio år. Men Yarisen var som att köra en radiobil, så jag behövde bara träna några tidiga morgnar på Chalmers parkering. Allt var lätt som en plätt. När jag backade på ett broräcke i Jonsered var det bara att buckla tillbaka blessyren i plastkarossen.

Fågelskådande vänner överbjöd varandra om, att nu skulle jag få tillfälle att dra, kryssa, och komma ut på allt jag tidigare missat på långa cyklingar, krångliga bussturer eller att bara suktat hemma.

Lite gnuggade jag själv händerna, men det blev, om inte en pannkaka så bara en liten hopsjunken sockerkaka – rent fågelmässigt alltså.

Förvisso hamnade STÄPPSÅNGARE, ÖKENPIPARE, SIBIRISK KNÖLSVÄRTA, alla Sverigekryss på Yarisens konto. Och på den beramade Skånetrippen kunde jag med nya Yaris crossen och Davids hjälp räkna in en Sverigekryss doublé, BALTIMORETRUPIAL och TRÄDGÅRDSTRÄDKRYPARE.

Synd att klaga och skall man vara ärlig beror ökande segheten i skådandet mer på ålderskrämpor än något annat.

Och vad sägs om 21 augusti med Yaris crossen och Eva. Och i en annan cross Per och Christina. En tradition med en Sudertur när dom är på besök.

Ett utdrag ur min artlista – Livslistan kopplad till Fågelguiden, smidig och snabb.

Och här finns på tredje plats upphovet till – “Trasmatta i fjärran”.

I slutet av 70-talet uttalat av en superskådare på Västkusten. Han var frustrerad över resor till Skåne med ett ständigt åkande hit och dit och ut och in med den otympliga bly-Kowan, som på sin höjd visade en suddig “trasmatta” i fjärran. Kunde kanske vara en STÖRRE SKRIKÖRN!?

Själv bar jag på en observation från oktober 1976 vid ett vattenhål på Shinyanga stäppen, Tanzania. I Rift Valley en av världens fågelpulsådror, utrustad med Williamsons Fågelguide, en 50 kronors 7X50 Domuskikare och bara en smula erfarenhet. Knappast mer än en trasmatta, men en härligt syn vid ekvatorn.

Tog 7 år att definitivt befästa, i september på Camliça vid Bosporen. Med hundratals Mindre skrikörnar och ca tjoget superskådare, mycket pedagogiskt – klockrent.

Så har jag sett den på allehanda håll, Indien, Thailand, Nepal och ibland har den slickat vår gräns, Danmark, Estland… Men, men undflyende obsar har i Sverige bara blivit – just, trasmattor.

En hängde i ett träd utanför Helsingborg, när jag passerade på tåget till Lund. Några dagar senare kunde jag följa GPS-försedda Tönns väg med tids-och platsangivelser som stämde – roligt men åter en trasmatta. Tönn var en GPSad Större skrikörn från Estland, som i flera år kunde följas i Sverige, till övervintring i bl.a. Spanien.

Så 29 juni slog “superspotters” på Sudret, Mats och Magnus S, till med en Större skrikörn.

Hoppets låga tändes, men på skrikörnas vis var den slö, undflyende om ens där…

Fick trösta mig med både Mindre och Större skrikörn vid bröllopet i Polen. Den Mindre var i alla fall en hängmatta över själva akten, medan den Större fladdrade iväg över ett fält och lämnade känslan av mörk trasmatta och trasande vetskap om att 10% av ungfåglarna kan vara hybrider.

Skrikörnarna tillhörde förr högadeln bland örnar, “Aquila”! Men har numera degraderats till egna familjen, “Clanga” mer släkt med “tråkiga”, hängiga örnar som Svartörnen i SO-Asien och Tofsörnen i Afrika.

Men det förtog inte glädjen när Eva och jag 11 september intog morronkaffet vid Vamlingbo kyrka och jag kunde spana in en karaktäristisk hängmatta, just där Större skrikörnen observerats först och som mest. Några timmar senare kunde jag från Muskmyrs parkering förevisa den som en äkta matta, persisk eller arminisk . Två tyskar och fyra danskar må välja!!!

Och jag säger, den som aldrig ger sig!

Written by admin

October 19th, 2023 at 6:13 pm

Posted in Uncategorized

Polen 6-10 juli 2023

without comments

Börjar med en rak och “tråkig” artlista

Har observerat med stor hjälp av David. Han har varit öga, öra och expertis under hela resan.

Dagbok

6 juli

Ryan air från Landvetter till Krakow med Eva och David. Där anslöt Matteus och Zacharias.

Vidare med hyrbil. Nattkörning 20 mil till Hotel Splendor, 2 mil från Rzeszów och 10 mil från gränsen till Ukraina.

7 juli

Mest spaning kring hotellet och omgivningar. Söder om staden Rzeszów har floden Wis†ok bildat ett deltaland som blivit ett natur-och rekreationsområde. Vi var där på eftermiddagen.

8 juli

Hotellet med omgivningar. Också kring vingården, Winnica Maria Anna, där bröllopet med efterföljande fest gick av stapeln.

9 juli

Hotellet och en gångtur tor familjen Kupinskis hus.

Här ser man landskapsbilden bra. Gott om stora skogspartier. Vi såg regelbundet DOV-och KRONHJORTAR bland mängder av kaniner. Dessutom enstaka, oftast instängslade, lamadjursderivat som Alpacka o/e Vikunja. Biltur tor Rzeszów på kvällen.

10 juli

Tidig morgon till naturområdet vid Wis†ok. Sedan lång tur till Krakow och Ryan air med Eva och Zacharias.

Och hem ljuva hem, strax innan midnatt.

Artgenomgång

Följande kan väl vara av intresse:

VAKTEL. Bland det första som hördes från hotellbalkongen. Regelbundet dagligen.

TURTURDUVA. 1 ex. 7.7 Lisia Gora

MINDRE SUMPHÖNA. Hördes 10.7 Lisia Gora

KASPISK TRUT. 1 2K. 10.7 Komplex bestämning i Polen. Hybridsvärmar med inslag av framförallt invasiva Medelhavs-och Gråtrut, men kanske också Tundra-och Armenisk trut!? Ett riktigt trut(geting)bo!

SKÄGGTÄRNA och VITVINGAD TÄRNA. 10.7 Relativt lättplockade bland tärnor i dammar från vägen ungefär mittemellan Krakow och Rzeszów.

SVART STORK. Åtm 1 ex Dagligen med förbisvävande Vita.

VIT STORK. Vanlig och talrik.

DVÄRGRÖRDROM. 1 ex 10.7 Lisia Gora. Valdes enhälligt till resans art. Jättefint klättrade den i vassen nära-nära!

ÄGRETTHÄGER. Resans första art. 6.7 Från flygplanet vid landningen på Krakows flygplats. Vanlig i Lisia Gora.

MINDRE SKRIKÖRN. 1 ex 8.7. På bilfärden till Maria Anne. Kretsade med en ormvråk.

STÖRRE SKRIKÖRN. 1 ex 9.7. På vägen från Kupinskis. Ganska lågt och gled bort i ett skogsparti. Åter lite av ett komplex. Finns en hybridzon med Mindre skrikörn. Annars var det skönt med denna eftersom jag missat den på Gotland. (Nb 21.8 såg jag den över Sundre k:a!)

BRUN GLADA. 1 ex. 8.7 Hotellet.

TORNUGGLA. 1 ex. 9.7 hörd hotellet. David dokumenterade senare på väg från Kupinskis.

MINERVAUGGLA. 2 ex. 7.7 På ledning över Wis†ok nedanför hotellet.

HÄRFÅGEL. 1 ex 9.7 hörd vid hotellet.

BIÄTARE. Sågs och hördes flera gånger när de flög förbi hotellet. Till Wis†ok?

GRÅSPETT. Hördes och sågs både vid Lisia Gora och Maria Anne.

SOMMARGYLLING. Förgyllde mesta tiden såväl audio som visuellt.

VATTENSÅNGARE. 1 ex 10.7 Lisia Gora. Denna högst önskade art visade sig bara en enda gång mellan två vassruggar!

FLODSÅNGARE. 1 ex 9.7 hörd på väg ned mot Wis†ok från hotellet.

VASSÅNGARE. Vanlig och talrik i Lisia Gora.

BRANDKRONAD KUNGSFÅGEL. 1 ex 7.7. Play-back vid hotellets annex med Lamadjur!

MINDRE FLUGSNAPPARE. 1 ex 9.7 vid hotellet.

SVART RÖDSTJÄRT. Karaktärsart vid all bebyggelse.

SVARTHAKAD BUSKSKVÄTTA. 1 par på fältet utanför hotellet.

FORSÄRLA. 1 ex 8.7 vid bro över Wis†ok.

GULHÄMPLING. 1 ex sjungande i buske vid hotellet 7.7.

Övrigt är inte ointressant men för den tillfällige besökaren. 83 arter är, skulle jag tro under mina omständigheter normalt för en normal skådare – HÖ!

Written by admin

August 25th, 2023 at 9:54 am

Posted in Uncategorized