Archive for October, 2010
Drag 4 den 13 oktober
Drag fyra fick dröja en vecka.
Anders min combattatant vilade inte på lagrarna utan floggade Sudret under en förlängd helg med sin bror – från pool position – vandrarhemmet vid Hoburgsklippan!! Hans rapporter om prärielöpare, taigasångare mm fick det att vattnas i munnen liksom talet om annat gyllene fluidum.
Försökte så gott det gick att replikera från hemmamarkerna.
Torsdagen den 7 bjöd Svältis repris på Närsholmenduon Kaspisk trut och Medelhavstrut, 1K-fåglar i än finare närstudier.
Fredagen äntligen dax. Redan i trädgården en gransångare med östliga drag och läte. Sedan ganska fint med tättingar, rödstjärt, svarthätta, gransångare längs dagliga rutten. Som vanligt avslut bland småttingarna längs Paån. Alltid lika spännande. Och minsann…
en kungsfågelsångare – inte denna individ som alltid alerte David L fångade på foto någon dag tidigare på Östergarns utholme. Två snabba obsar och ett pip under nästan en timmes trålande i buskaget. Så typiskt och så härligt!
Lördagen den 9:e fick jag oväntad och glädjande förstärkning. Janne J övervann alla fysiska skrupler och studsade upp från båren i bilen, pigg som en mört i Paån. Tyvärr var kungsfågelsångaren osynlig, men på samma ställe en svartvit flugsnappare och en HALSBANDSFLUGSNAPPARE, fenologirekord för Sverige ( tyvärr slogs det da´n därpå av Öland – förstås! Tycker litet surt att “vår” fågel hade tydligare droppfläck på vingen och tydligare andra vingband!). Ytterligare en sen fågel vinglade över Paviken, en 1K brunhök, när det var dax igen. Hade nästan gett upp vingbandare och att stirra i trädkronor och täta buskage när Janne tyckte att det rörde sig högt upp i en ask. Tjabadabadoo!
En taigasångare. Åter foto på “fel” fågel, detta är Digranstaigan som omnämns på andra ställen i texten och alltid denne David L som lyckats fånga det omöjliga! Obetydligt längre obsar än på gårdagens vingbandare, men vi var två så dubbel glädje. Tack Janne.
Söndagen bjöd den 3:e östliga “fylloskopen”, en “tristis”, sibirisk gransångare i buskarna nedanför där taigan setts da´n innan. Samma utseende och läte som den här fågeln fångad på foto av ingen mindre än Big Lasse
http://www.artportalen.se/artportalen/gallery/images/swe/birds/2010/large/253585.jpg
5 olika ex rapporterades från Gotland under den snäva perioden 9 – 12.10!
11 oktober slog jag till med en sen dubbelbeckasin i Svältisstranden. Den parerades omgående med flera obsar på Öland – sic!
Så laddade vi. Anders hade bara fått större aptit av Sudretvistelsen och jag var omättlig. I arla morronväkten 13 oktober full fart söderut, destination Au riv.
Redan vid första grinden paraderade en grann bläsgåsflock med åtminstone 2 tundrasädgäss.
Fin start. Men vava, redan en skådare ute vid torrväten – och han spanade sådär planlöst och modstulet som… Anders förbluffas över mitt hastigt uppflammande svårmod.
Vi bytte några snabba med främlingen. Fågeln var väl någonstans ute i det oändliga Stockviken. Adrenalinet dunkade och tunnelseendet krympte sikten. Vidgades när främlingen viftade och när så PRÄRIELÖPAREN löpte över kikarfältet sken solen genom molnen.
Främlingen förvandlades till en bekannting från Västergarnsviken 2007 Daniel P. Den gången snöt han mig på en ägretthäger men nu delade vi löparen. Daniel P är inte en bra fotograf han är mer än så och fullblodsproffs inom sitt gebit. Kolla hans hemsida
och de här bilderna,
och de här när han drog vidare till Närsholmen och den brednäbbade simsnäppan,
Verkligen ett glatt återseende. Tack för bilderna Daniel!
Anders och jag drog så sydvästvart och stannade till vid Digrans. Lagom för några taigalock. Så kaffe längst ned på Rivetspetsen innan dax för taigalyssning igen. Än bättre lock men tyvärr ur sikte – vi hade ju båda obsar från tidigare och fick nöja oss med synen av fyra (4!) svarthättor. Anders gladdes med en fjällvråk vid Muskmyr.
Så Faludden igen med mer gäss, en gammal pilgrimsfalk, som ett tag satt i stora masten, en lövsångare i Alkärret bland annat smågodis. Häftigast dock Peter S som med hela familjen ringmärkte i dungen och sedan softade ute vid fyren där jag återsåg honom efter 20 år!!! Senast vi sågs var när vi raidade Getterön och Morups tånge någon gång i början av 90-talet, jaktfalk och vittrut fanns bland skalperna i “ynglingarnas” bälten den gången.
Före sedvanlig avrundning i Hemse passerade vi Alva och kunde mer ana än se den 2K svarthuvade mås som furagerade med hundratals andra vitfåglar i nyplogfårorna efter en traktor. Fotad av en av de vassa förmågorna på ön som klappar på porten till Jurassic Park, Mikael Nils
En påpasslig dokubild, kul och tack Mikael!
Så avslut i Hemse – trodde vi, men över fälten när vi töffade ut ur Sudrets centralort svävade en rödglada som praktfull slutvinjett.
Nåja, natten sänkte sig över Big Baluns hos Anders. Finish vid midnatt till baklava och en flaska med rom bom-bom!
Tusen varma tack Anders.
Tredje draget, onsdagen 6 oktober
Uppe redan 3:00 men dusade till 4:00. Gjorde frukost, halva yogapasset och väckte Eva 4:30. Allt flöt på och 5:30 avgick taxin till flyget med Eva. Jag avslutade yogan och lade mig sedan med avslappningandning på mattan och somnade. Vaknade perfekt till 7:00 när Anders törnade upp. Gjorde matsäck medan vi gjorde upp strategin. Eniga – Närsholmen hade varit överlägset produktiv senaste tiden och dessutom utrustad med en visserligen sedd men ändå rarris.
Fina vibbar på ditfärden med tornfalk vid Tjautet och en varfågel i Väte. På Närsholmen fluktade vi vår vän, brednäbbade simsnäppan som verkade litet slö – inte undra på det med sådant frosseri!! Sedan gav vi oss i kast med elementens raseri, men mest blev det njuta och fika. Njut själva av Anders bilder.
Sedan kunde Anders inte hålla sig. Och det suveräna resultatet ser ni här
Han höll på att missa uppvisningen av 3 1K-trutar, en Medelhavs, en Kaspisk och en silltrut tillsammans med havs-och gråtrutar innan vi drog vidare mot Nabben.
En lätt mättnadskänsla förnamns hos oss båda. På hotspoten med tidigare obsar av svartpannad törnskata och rödhalsade gäss sprang en piplärka på vägen framför bilen, DEN VAR STOR!! Vi blev på alerten igen och rusade ut på fältet dit den flugit och fick se och höra den igen – STÖRRE PIPLÄRKAN!
Grädde på moset att hitta något eget och vi belönade oss med ett softskådande ut mot Lausholmarna, med fika. Avslut blev ett myllrande Lausviken från Örnkullen – kanske 10 000 (!) vitkindade gäss. Dvs riktigt avslut blev det i Hemse skrudat i marknadsyra.
Andra draget, måndagen 4 oktober
Efter en “lugn” helg med videsparv bland litet annat småputtrigt svängde Anders upp Saaben på måndagsmorgonen. Eva hängdes av i Klinte och full fart ut på Faluddespetsen.
Anders & jag hann precis hänga in en alförrädare av yngre typ, innan Marita W och Gutt Å dök upp. Småputtrigt med litet lommar och några gåsflockar men knappast pulshöjande. Häftigast några dvärgmåsar och en Kaspisk som slickade stranden och så en ung pille som svepte förbi osynlig för alla utom den som så turligt lät sitt vatten bakom knuten. Otur i turen var att jag samtidigt förlorade mina fallfärdiga men ack så kära glasögon!
Vi lämnade Faludden och svängde förbi Alkärret för att tjingsa på Nordinarna. Blåsten inbjöd inte till tättingskåd i de annars så giftiga dungarna. Trevligt att träffa herrarna som dessutom var förstärkta med en av GOFs grundare Lars-Åke P!
Gårdagen hade fört med sig luriga rapporter som fick alltmer substans under natten med foton på en brednäbbad simsnäppa på Närsholmen. Dragerfarenheten med blåstjärten häromdagen gjorde att Anders och jag inte tvekade trots avsaknad av positiva rapporter under förmiddagen. Dessutom hade det ju gått troll i Eke som ligger på vägen – alla såg glador där utom vi.
När vi gjorde oss omaket att stanna och gå ur bilen, så vips hade vi rödglador både här och där. Där ser man och styrkta av detta signerade vi en mästarstrategi på Närsholmen; från grinden gick vi gemensamt ut till stranden, där vi hade mycket fågel bl.a. 2 dvärgmåsar. Anders återvände och tog bilen ut till Talldungen medan jag fortsatte längs stranden. Nästan framme vid Talldungen började jag bereda mig för sträckan upp Fyren, NV Fyren hade angetts på “larmet”.
Då fladdrar något vitt till över tången några meter från mig – BREDNÄBBADE SIMSNÄPPAN!!! Det gamla adjunktsvrålet kom väl till pass i den hårda blåsten och Anders tog de 300 meterna i gigantiska sjumilakliv och var på plats på 0-tid! Efter ett tag gjorde simsnäppan en kul manöver och flög runt oss, ja nettopp mellan benen på oss för att sedan dra söderut längs stranden i bländande motljus så vi tappade den.
Vi ringde Gutt, som ville ha ett Gotlandskryss och meddelade rapportcentralen alias Janne J. Sedan inväntade vi suktare med att fika och beundra det stormande havet. Samtidigt med Gutt dök David L upp och det var sedan bara att till kvällen gå in på Svalan för att se vad denna eminente fotograf hittat på
Ser man på och vi som tyckte fågeln verkade litet vesen. Här förser den sig med en fet räka.
Dagen därpå vallfärdade alltfler till Närsholmen och den lilla viken väster om Talldungen. Och fågeln forsatte att mumsa i sig. Här en annan fotoexvilibrist som varit framme, Per S!
Första draget, mindre skrikörn, stäpphök och BLÅSTJÄRT
Höga förväntningar när vi lyfte från Säve i måndags (27/9). Taxi i fin höstsol via häftiga fågellokaler på Hisingen som Hökällan gav goda kickar. Kaffet dög på planet till det hembakade. Så sedvanlig storhandling på Domus i Visby och kul chaufför i Agnes stab som gjort Chile. Härligt, härligt att storma in på Mafrids. Brasa, halva specialare och goa sängar.
Vaggandes till sömns av goda vibbar. Juppen, “Il Maestro” slog till i Digranskurvan den 22 september 12:40 och fotade!!!-
Och visst är det örnen från Paviken 2 april, ålder, dräkt – vore ett mirakulöst sammanträffande annars!!!
Än bättre blev det med David Ls bilder några dagar senare. Hej och hå vicken grej! – och, á la Tönn hur osynliga kan dessa örnar vara under sommarhalvåret????
Anders som så klokt velat välja Tofta skjutfält (där Janne J och Per-Ola skåpade in den någon timme efter Paviken) när vi drog på den i april – Han hade missat Digrans med en kvart och någon dag senare Hoburgen med 20 min. Så han sög på revansch – den skulle tas!
Men först en lätt uppmjukning i hemmamarker på tisdagen. För “göteborgaren” svindlande för Anders vardagsmat. Gåsflockar med bläs-vitkindade-prut-och tundrasäd, gransångare, tranor, brunhök!
Adrenalinstinna dånade vi iväg i gott väder på tisdagsmorgonen. På Sudret valde vi genast Skogesnuttens högsta punkt med bästa överblick av Alvret. Först litet kärvt med vind och skymmande moln, men tämligen omgående tumlade det runt rovisar litet varstans och himlen prickades av mörka siluetter, fiskgjuse, bivråk, 10-tals av sparvhök, blå kärrhök, havsörn, kungsörn och ormvråk, åtskilliga tornfalkar och flera duvhökar. Dessutom nästan-stäpphök och nästan-mindre skrik!?
Till slut blev det ändå nödvändigt att uppsöka varmare breddgrader, dvs bilen och Hoburgen. En liten avstickare mot Lasse Js vid Digrans för att kolla gässen och vi spikar en ung pilgrimsfalk och en STÄPPHÖK, grannt och pedagogiskt med 4 blå kärrhökar. Förmodligen samma fågel som hållit till här sedan början av september till åtminstone 1 oktober. I så fall här på bild tagen av ingen mindre än Josef A. Josef A har en nu unik och omöjlig(?) att slå svit av shots av fåglar på Gotland, stäppsångare, större turturduva och stormsvala.
Observera karaktärer som distinkt vita fläcken under ögat på mörkt huvud med tydligt ljust halsband, detta saknas på blå kärrhökar som kan ha röd tämligen otecknad undersida och kontrasterande mörka armpennor. Storlek och nätthet är andra skiljande karaktär, som var mycket tydlig med arterna sida vid sida.
Efter detta drack vi kaffe under regnsjok och preppade för förnyad attack på Muskmyr, då vi träffade på Ulf N, som varit på Faludden. Det blåste så han var missmodig plus att knäet inte var bra. dessutom snackades om islommar och BLÅSTJÄRT! – i talldungen. Och han hade inget sett!
“Vilken talldunge. Vilka var där!?” – “Mjaa en kille med jättekamera som talat med Johan T, som var på Öland och fått larmet på sin BMS!” Märkligt, men inget val bara att dra. Men kanske bäst att först göra en koll med sambandscentralen, dvs Janne J. Härligt att höra hans röst och klara besked, Närsholmen talldungen kvar för 20 min sedan.
Anders hittade smartvägar som gamle världsmästaren i orientering Berndt “Syre” Frilén och smekte fram Saaben i en sådan hastighet att Victor Muller skulle spinna som en katt. En dryg halvtimme efter Ulf N vinkat av oss vid sydligaste Hoburgen så fläkte vi oss ur bilen vid talldungen på Närsholmen. Den förste vi ser är Juppen som lungt sitter och mumsar sin matsäck i bilen. “Den var här för – 20 minuter sedan”, Anders får frossbrytningar. “Tidigare var den ganska stationär vid liggande rosenbusken”, gamla brunsångarstället. Adrenalinkokande jogging dit. Rödhakar, rödhakar överallt, Där – nej, men…Nej! Mobilen ringde, den är vid bilarna. Nu rena Bolt-rushen och efter ytterligare några frustrerande rödhakar,
Anders utförde en prestation fullt i klass med Davids Fiskhamnstrutar. Diggade genom tuben denna rastlösa fågel. Förstora upp och ni kan nog se att stjärtpennornas spetsighet indikerar en 1K-fågel. Intressant detalj är att blåstjärten slår nedåt med stjärten, inte uppåt som rödhaken eller darrande som rödstjärten.
Kul med denna fina 1K mindre flugsnappare nästan i samma kikarfält.
JURRASIC PARK
Det krävs något extra som den här blåstjärten. Då blir mycket ännu mer! Tänk vilken uppställning. Här tre giganter från “anno dazumal” som lungt mumsar i sig kanonobsar på läckerbiten. Ola W, Juppen och Tårtan!
Och här två som attackerar likt fordomsdags Tyrannosar, Smitten och Lasse J!
Och ser man på!! – här mästras självaste Mäster Olof av Il Maestro, Juppen. En Taigaflugsnappare hade uppvisat bara rent grått på undersidan och en helmörk näbb. Detta var en vanlig mindre!
Till slut måste man beundra Anders som höll sig kall och lyckades plåta dessa forntida vidunder “in action” – inte ofarligt!