Olof Armini om fåglar och natur

Fältbestämning, fåglar, miljö, natur.

Archive for November, 2020

Baffintrut

without comments

Läckert namn jag inte hört förut. Mötte den, eller åtminstone dennes presumptive gengångare frekvent på Island. Upplevde den som en flytande övergång från Vitvingad trut “Classico”.

Inte för att blanda smolk i Värmlandsbägaren med en av varje. Men en darrig undersökning häromåret av diverse RK från Baffin till Barent visade på ganska splittrad uppfattning.

Går man sedan vidare i flödet mot Thayer blir det allt lurigare och ibland mörkare eller vad sägs

Två luringar? Thayer/Baffin eller …

denne Kanadick?

Amrikanska ornitologer med större inslag av kvinnlig fägring kanske är mer odogmatiska än vi nordbor (se bara på vår coronahantering) och accepterar en vandring på gungfly. Jag gillar det!

Written by admin

November 27th, 2020 at 5:53 pm

Posted in Uncategorized

Tundra och Bläsgäss

without comments

I söndags 4 okt tänkte jag en travrunda på ca 4 km. En utmaning med tanke på artroskänslan i höfterna och häftigt obeständiga skodon mot morronvätan i gräset. Över kobryggan och åtminstone höra Kungsfiskaren. Längs Västergarnsviken och skrämma några Dvärgbeckasiner bland alla Enkelbeckasiner.

Blev istället en gåsdag med läckerbitarna Bläs-och Tundrasädgäss. Detta flöde har tidigare normalt gått litet söder om Gotland, men tycks med åren flyttat litet norrut. Följer Vitkindrutten Sibiriska ishavskusten – NV Europas jordbruksfält, dock med utgångspunkt Sibiriska Tundran och därför några dagar tidigare.

I år med SO-vindar istället för Atlantlågtryck särskilt gynnsamt. Alltså torr om fossingarna, artrosen väck men tusentals kacklande gäss i skyn – ljuvligt.

Written by admin

November 27th, 2020 at 12:15 pm

Posted in Uncategorized